Especial La Festa d'Elx en informacion,es
Hèctor Càmara i Sempere, Patronat del Misteri d'Elx

La Festa, la família, el poble

Viure la Festa és també fer viure als que ja no estan i amb qui has compartit moments que no es tornaran a repetir

01-08-2019Meneame
La Festa ha de formar part de la vida dels il·licitans i les il·licitanes, ser una experiència en la qual se senten representats.
La Festa ha de formar part de la vida dels il·licitans i les il·licitanes, ser una experiència en la qual se senten representats.

No recorde quan va ser la primera volta que vaig sentir parlar de la Mangrana o l'Araceli, però quan hi pense en ve a la ment la meua iaia amb el "transistor" a la mà escoltant la retransmissió de Radio Elche abans de veure l'Albà. I sobretot pense com va transmetre l'amor tan intens que sentia per la Festa a ma mare, que ens el va inculcar a mongermà i a mi fins al dia que ens va deixar, ara farà mig any.

Viure la Festa és també fer viure als que ja no estan i amb qui has compartit moments que no es tornaran a repetir, però que et fan feliç. Aquest sentiment, que compartim molts encara, fa que la Festa perdure. Perquè la família ha sigut, sens dubte, la baula de la cadena que ha permés que noves generacions s'hagen sumat a sentir estima per allò que ens ha identificat almenys des del segle XVI. Però potser en el segle XXI ja no siga suficient.

Diversos factors han fet que la població s'haja anat separant cada vegada més del símbol que l'ha cohesionat durant segles. Els motius, en són molts i heterogenis, i potser no és el moment ara d'enumerar-los i analitzar-los, encara que és important tindre'ls identificats.

La qüestió és que ja molta gent no arriba a conéixer i estimar la Festa i és ací on les institucions han d'actuar amb celeritat, ja que cal suplir el trencament generacional i reconnectar els xiquets i els jóvens d'Elx a una celebració que volem que forme part de la seua vida, és l'única manera en què pot viure i reviure.

La Festa ha de formar part de la vida dels il·licitans i les il·licitanes, ser una experiència en la qual se senten representats. I potser l'ensenyament, ara que el paper de la família falla, té molt a dir en aquest sentit.

Aquest poble que estima la Festa, sempre anònim i desconegut, és l'únic i vertader responsable que el Misteri d'Elx haja arribat fins als nostres dies, vegeu si és important la transmissió! Capaç, primerament, quan era molt difícil de fer front a les despeses, de fer-se'n càrrec de l'organització i, després, quan ja no hi havia capella professional, d'assumir les veus que l'havien de fer viure cada any. La Festa naix del poble i retorna al poble. Només així ha sigut possible que perdurara durant tant de temps i només així s'ha d'entendre la seua continuïtat.

Sempre he pensat que els tres amics que, després de molts anys sense veure's, es retroben al mig de l'andador, camí del cadafal on viu Maria, la mare del seu mestre, mort fa ja tant de temps, simbolitzen aquest poble d'Elx que cada agost es retroba davant de la Festa, que s'abraça, que pregunta com va tot i que es veu estibat a acompanyar la Mare de Déu, en la tristor del dia 14 i en l'alegria del dia 15.

Hem d'aconseguir que açò, que és el que realment fa únic el Misteri d'Elx, no es perda. I depén dels que ja ens l'estimem, dels que ja hem rebut el relleu de part de la família (o del mestre de l'escola). I només serà possible si compartim i acompanyem als que no el coneixen, com el dia que a nosaltres ens van agafar de la mà i, amb estima, ens van acompanyar fins a Santa Maria i van compartir un moment únic que mai oblidarem.

Aeme Aigües d'Elx

Anis Tenis Anton Blanco

Autobusos elx Ayuntamiento Elx

Bricodepot La Sabata

Cruceros24 Clínica Dental Machado

Elche cf Esteban Parres

Grupo Anton J'hayber

Jmp La Devesa

Laljub Leroy Merlin

Maria Jesus Coll Narcea

Panama Jack Paredes

Pikolinos Pirotecnia Ferrandez

Segurlab Grupo Serrano

UMH Urbaser

Valentin Sanchez Vicente Gandia