Especial La Festa d'Elx en informacion,es
Tribuna de Manuel Rodríguez Macià, Vocal del Patronat de la Festa, ex alcalde de Elx

Maria Aurèlia Capmany, amiga de la ciutat d´Elx

Maria Aurélia Capmany, referente en el mundo de las letras y la lucha temprana por las libertades y derechos de las mujeres, estuvo muy vinculada a la ciudad y al Misteri como prueba el pregón que hizo el año 1990

06-08-2018Meneame
Maria Aurèlia ofreció el pregón en 1990.
Maria Aurèlia ofreció el pregón en 1990.

El 3 d´agost es complia el centenari del naixement de la polifacètica escriptora Maria Aurèlia Capmany. Resumir la seua activitat literària en un article tan breu com aquest és molt difícil, ja que Maria Aurèlia cultivà els gèneres de la novel·la, la dramatúrgia, l´assaig...

Ha sigut autora també de nombrosos articles periodístics i fundadora juntament amb Ricard Salvat de l´Escola d´Art Dramàtic, a més d´haver-se dedicat al món del guionatge, tant en la ràdio com en la televisió.

Però en una breu ressenya de la seua intensa i rica vida, no podrem deixar de parlar de la seua vocació política que es va concretar en la militància en el Partit dels Socialistes Catalans i en el qual va ocupar càrrecs com ara el de regidora de Cultura de la ciutat de Barcelona; i així mateix com formà part de la corporació provincial des de 1983 fins a la seua mort a l´octubre de 1991.

No podem oblidar tampoc la lluita que dugué a terme per l´alliberament de la dona i sobre la qual publicà diversos llibres i nombrosos articles; d'aquells llibres cal destacar l´assaig «La dona a Catalunya, consciencia i situació», obra publicada el 1966.

Per a Maria Aurèlia pionera del discurs feminista a Catalunya, el feminisme fou manifestació del seu compromís polític; a ella li feia goig definir-se com a «dona pública».

Són moltes les raons per a recordar a Maria Aurèlia en aquest centenari del seu naixement i especialment fer-ho en aquest quadern dedicat a la Festa d´Elx, la festa de la ciutat que ella definia com la seua ciutat amiga i de la que la Festa d´Elx, de la que ella tant gaudia, era la representació més genuïna de la ciutat.

L´any 1990, coneixedor d´eixa estima per la ciutat i per la Festa, li vaig encarregar el pregó de les festes d´Elx. Sempre he pensat que de la ciutat queda sobretot allò que es projecta mitjançant el món de la creació artística o literària.

Eixe era el motiu que em movia a buscar persones qualificades per a fer els pregons o els cartells de les festes. El pregó de - Maria Aurèlia que publicàrem en la Revista Festa d´Elx de 1991, manifesta eixa vinculació amb la ciutat que ella sentia des de la primera vegada - ja feia temps d´açò- quan vingué acompanyada d´un mallorquí, Jaume Vidal i Alcover i l´escriptor Joan Fuster, a contemplar la Festa.

Dos anys ans de fer el pregó tornà a viure la Festa. Alguns records d´aquella visita queden reflectits en el quadern que el diari Información publicà el 1 de novembre de1988 titulat «He pujat al cel», on conta la seua experiència d´ascendir al cel de la Festa guiada per el poeta Gaspar Jaén qui també m´encoratjà a convidar-la a venir a Elx.

Per a Maria Aurèlia tota la bellesa del Misteri li revelava el sentir més profund de la ciutat i la seua autèntica tradició.

La Festa que s´havia conservat gràcies a la tossudesa d´una vila que a pesar de totes les prohibicions, féu de la Festa la representació de la seua personalitat, una personalitat que s´havia forjat amb la lluita al llarg del temps per conservar els drets de la seua ciutadania.

De sempre l´aspiració de la vila havia sigut la de ser ciutat i ja sabem que com es deia en l´Edat Mitjana, en l´aire de la ciutat es respira la llibertat.

Maria Aurèlia assenyala en el pregó que no és per atzar que «en les grans lluites que enfronta el país, Elx sempre es trobà al cantó dels esperits lliures».

És Amadeu de Savoià, el rei que portaren les liberals qui li concedí a Elx el títol de ciutat. Maria Aurèlia no podia deixar de fer menció el temps que la ciutat d´Elx tingué una relació especial amb la ciutat de Barcelona, relació que ha estat present sempre al llarg de la història i de la qual ella mateixa va ser una persona sempre disposada a obrir-nos les portes per a la col·laboració entre el nostre Ajuntament i el de la ciutat comtal.

Un exemple d´aquella col·laboració que ella va impulsar, fou el concert de la capella del Misteri a Santa Maria del Mar, així com l´exposició «Món i Misteri de la Festa d´Elx» al saló del Tinell a Barcelona, dins del projecte de revitalitzar les festes de Santa Eulàlia.

La vida d´una ciutat és com un mirall de l´univers -deia Maria Aurèlia en el seu pregó- i en eixe espill d´una ciutat en festa es pot contemplar la vida de totes les ciutats ja que la vocació d´una ciutat és la de tenir les portes obertes.

La ciutat es defineix per la relació de veïnatge, és a dir, de proximitat que té que ha d´estendre´s a les altres viles i ciutats. Una ciutat no es defineix per les fronteres, la qual cosa correspon als estats, la ciutat es un lloc de trobada.

Hui en dia en què tornen a aparèixer els fantasmes de la xenofòbia, de la por a l´ altre, que se´ns presenta la temptació de tornar la mirada cap arrere a la recerca d´ açò que és la identitat, Maria Aurèlia ens convidava a pensar en la nostra història, en la nostra identitat forjada a través del segles en un espai com el nostre en què han deixat el seu rastre, diversos pobles amb les seues pròpies cultures, les seues pròpies religions.

La identitat d´una ciutat no es basa en la recerca de les diferències amb els altres, pel contrari consisteix a assumir eixe sentit de pertinença.

El més propi no és allò de que ens apropiem en exclusiva, és allò que compartim, per açò la festa que és la major expressió de convivència en el poble és la manifestació més plena de la seua identitat. Rellegir després de quasi trenta anys aquell pregó és una crida per als nostres temps.

ExpoServi Aigües d'Elx

Pikolinos Anton Blasco

Ayuntamiento Elche CC L'Aljub

Urbaser UMH

Clinica Lobato Domusvi - Novaire 

Anis Tenis Agencia Valenciana de Turismo

Skei Automoviles Grupo Anton

Leroy Merlin JHayber

Serrauto Honda Esteban Parres

Colegio Sorolla La Devesa Brico Depot 

Pirotecnia Hermanos Ferrandez AEME

Autobuses Elche Hogar Mobiliario

Maria Jesus Coll Panaderia La Magdalena

Isisi JMP

Elche CF Rio Safari 

Ayuntamiento de Elche SEGURLAB | PREVENCION RIESGOS LABORALES