Especial La Festa d'Elx en informacion,es
Tribuna de Joan Castaño, Arxiver del Patronat del Misteri d´Elx

L´assumpció de Sant Vicent Ferrer

És un sant molt popular entre els valencians que va passar per Elx entre finals del 1410 o principis del 1411 com recordava el Consell municipal uns anys després

06-08-2018Meneame
Retaule ceràmic de sant Vicent Ferrer al carrer del seu nom a Elx.
Retaule ceràmic de sant Vicent Ferrer al carrer del seu nom a Elx.

Amb ocasió del VI Centenari de la mort de sant Vicent Ferrer, que tingué lloc el 5 d´abril de 1419, s´ha proclamat un Any Jubilar Vicentí. A Elx són temples jubilars les parròquies de Sant Vicent Ferrer de Perleta, creada el 1952 a l´antiga ermita, i la d´Altabix, nascuda el 1968, fa ara cinquanta anys.

Sant Vicent Ferrer és un sant molt popular entre els valencians. Nascut al Cap i casal el 1350, va ingressar molt jove en l´orde dels dominics, dedicada fonamentalment a la predicació. Després de ser mestre de Teologia i predicador general de la seua orde, va destacar en la cort del papa Luna, a Avinyó, i va participar en el Compromís de Casp, per a solucionar la qüestió successòria de la Corona d´Aragó.

Una crisi espiritual li feu deixar els honors de la cort papal i dedicar-se exclusivament a la predicació de l´Evangeli. Preocupat per la renovació dels costums morals de la societat i de la mateixa Església, aconseguí amb els seus sermons conversions multitudinàries. Va viatjar per terres de la Corona d´Aragó, de Castella, Galícia, el País Basc, el sud de França, Bretanya, Flandes, Suïssa, Llombardia i el Piemont italià. Amb fama de miracler, sempre predicava en valencià i tot el món l´entenia, aquest era un dels seus grans prodigis.

Sant Vicent va passar per Elx, segurament entre finals del 1410 o principis del 1411, com recordava el Consell municipal uns anys després. Concretament, en l´acta de la sessió del 8 de desembre de 1413 es fa referència al naixement d´una criatura d´una dona anomenada Ceciliana i del prevere Jaume Peres, cosa que es considerava un mal exemple a corregir, «per raó de la santa predicació feta en temps passat pel reverent mestre Vicent». I el 25 de febrer de 1414 es tractà del comanador de la Mercé d´Elx, que consentia al convent «jocs i tafureries» i altres costums immorals. El Municipi per «consell i predicació del molt reverent frare Vicent Ferrer», va acordar demanar a l´orde mercedària que nomenara un nou comanador, que fora «bon home i de bons costums».

Entre els sermons del sant s´han conservat alguns dedicats a l´Assumpció de la Mare de Déu, d´especial interés per estar basats, com la Festa d´Elx, en la «Llegeda daurada», de Iacopo da Varazze, un altre dominic destacat de mitjans del segle XIII, bisbe de Gènova. Diu el pare Vicent que la festa del 15 d´agost «és la major de la gloriosa Verge Maria, Mare de Déu, per açò com és compliment de totes les altres».

La Verge va sentir un «desig que havia de veure son fill i de la glòria del paradís», com en el Misteri, la Maria canta «gran desig m´ha vengut al cor / del meu car Fill ple d´amor».

Jesucrist li envià l´arcàngel sant Gabriel i, després de saludar-la, li entregà una palma refulgent: «i m´ha donada esta palma, que us la donàs. I aquella palma era així com un bastó verd, i els rams així com a raigs de l´estel de l´alba».

Maria demana a l´àngel poder veure els apòstols abans de morir: «Oh, si jo podia tenir aquesta gràcia: que en la meua mort fossen ací tots els apòstols, que jo els vera amb els meus ulls», diu sant Vicent.

Els apòstols, que estaven escampats per tot el mon, «sobtosament» es trobaren davant de la Verge Maria. La nostra consueta diu que els apòstols entren «fent admiracions», per demostrar el seu trasllat immediat, miraculós, «en menys temps d´un moment», segons el Ternari.

Maria els comunica l´anunci de l´àngel i els apòstols, segons sant Vicent, ploraren. També ho fan en el Misteri: «Oh, apòstols e germans meus! / Veniu, plorem ab tristes veus...»

En el moment del Trànsit de Maria es va aparéixer Jesucrist «amb els àngels i sants del paradís». I Jesús recollí l´ànima de sa Mare i ella «espirà sens dolor.

I així es partí Jesuchrist amb l´ànima de la Verge Maria amb tots els sants i àngels». D´igual manera, veiem arreplegar l´anima de la Mare de Déu a l´àngel major de l´Araceli, que la puja al cel al final de la «Vespra».

El apòstols prengueren el cos de la Verge i el dugueren a la vall de Josafat, on volia ser soterrada. En el trasllat es trobaren amb uns jueus que digueren «morta és la mare d´aquell que crucificàrem; anem, anem i cremem-la».

I quan anaven a prendre-la, quedaren miraculosament «cecs i orats (´bojos´)», com els nostres jueus queden amb les «mans fetes gafes» després de la lluita amb els apòstols.

Per a sant Vicent, els apòstols «hagueren compassió» i feren recobrar la vista als jueus «tocant la palma amb els ulls, la qual l´àngel havia portada».

També en la Festa els jueus recobren la mobilitat de les mans després d´haver estat batejats i tocats per la palma.

Al tercer dia d´haver estat soterrada, tornà Jesús l´ànima a la Verge i aquesta «ressuscità en cos i ànima, i son fill la pujà al paradís, on Jesuchrist de la seua mà la coronà».

En la Festa d´Elx els àngels de l´Araceli canten «llevantau´s, Reina excel·lent, / Mare de Déu omnipotent. / Veniu, sereu coronada / en la celestial morada», abans que la Santíssima Trinitat corone a la Mare de Déu en presència de tots els il·licitans.

ExpoServi Aigües d'Elx

Pikolinos Anton Blasco

Ayuntamiento Elche CC L'Aljub

Urbaser UMH

Clinica Lobato Domusvi - Novaire 

Anis Tenis Agencia Valenciana de Turismo

Skei Automoviles Grupo Anton

Leroy Merlin JHayber

Serrauto Honda Esteban Parres

Colegio Sorolla La Devesa Brico Depot 

Pirotecnia Hermanos Ferrandez AEME

Autobuses Elche Hogar Mobiliario

Maria Jesus Coll Panaderia La Magdalena

Isisi JMP

Elche CF Rio Safari 

Ayuntamiento de Elche SEGURLAB | PREVENCION RIESGOS LABORALES