22 de enero de 2019
22.01.2019
Entrevista als autors

Naima Benaicha, editora: «És necessari trencar tabús i prejudicis»

22.01.2019 | 04:15
P Qui és Naima Benaicha? 
R Sóc oranesa d'origen i alacantina des de fa 30 anys. He treballat en diversos àmbits (intèrpret, mediadora social i intercultural, assessora en immigració...), i fa 8 anys que estic en la UA. Sóc professora i assessora cultural especialitzada en el món àrab.
 
P Quin és l'objectiu central del llibre?
R Algèria encara és una gran desconeguda per als espanyols i, més cridanerament, per als valencians. Aquest llibre pretén ajudar a omplir els buits i els dubtes freqüents sobre Algèria i els algerians. El coneixement de l'altre facilita la convivència, necessària per al desenvolupament de totes dues societats.
 
P Com heu enfocat el contingut del llibre? 
R És un llibre de caràcter divulgatiu compost per diversos articles breus i de fàcil lectura, que es poden llegir de forma independent o tot el llibre seguit, segons l'interés de cada lector. La introducció, juntament amb les dades d'interés que apareixen al final del llibre, fan d'aquest manual una guia excel·lent per a tindre una visió general del país. 
 
P Quins temes poden ser més atractius o interessants per al gran públic?
R Al meu entendre, l'atracció resideix en l'accés que dona el llibre per a conéixer l'Algèria actual. Tots els temes estan relacionats amb l'objectiu principal: descobrir i acostar l'Algèria del segle XXI. 
 
P Algèria i Alacant estan cada vegada més prop o encara hi ha desconeixement i prejudicis envers l'altre?
R Queda molt per fer, però l'existència de dos vols diaris i una línia marítima que connecten amb Algèria ajuden en l'acostament. D'altra banda, els intercanvis acadèmics entre la UA i les universitats algerianes i la presència de l'Instituto Cervantes en diverses ciutats contribueixen a la disminució de prejudicis. La necessitat de totes dues parts d'obrir fronteres afavoreix el creixement econòmic d'Alacant, d'Orà i de tot Algèria.
 
P És important per a la UA i per a la societat valenciana el coneixement i la col·laboració amb la societat algeriana?
R No solament és important, és necessari. Les dues societats necessiten aprofundir en el coneixement mutu  per a ampliar i millorar la convivència. El flux migratori bidireccional és un fet. La societat algeriana actual creix a una velocitat vertiginosa i demana a crits obertura econòmica i intel·lectual, democràcia real, igualtat de drets i oportunitats. El nombre d'alumnes de la UA que trien Algèria per a fer la mobilitat internacional ens espenta a continuar col·laborant-hi. La UA és un soci important per a les generacions algerianes que trien construir el seu país des de dins. 
 
P Quins serien els moments històrics de més relació entre Alacant i Algèria? Com han marcat aquestes relacions la visió que es té de l'altre?
R Són molts: la conquesta d'Orà per Ferran II en 1509, l'arribada de moriscos expulsats del regne de València, la segona conquesta en temps de Felip V,  l'arribada de nombroses famílies a treballar-hi durant la dominació francesa (1831-1962), l'acollida de milers de republicans exiliats, l'exili a Alacant del primer president de l'Algèria independent, Ahmed Ben Bella... El suport que Espanya va proporcionar a Algèria durant el decenni negre fa que els joves algerians vegen Espanya com un soci i amic.  
 
P Penseu que la publicació del llibre ha tingut o pot tindre algun efecte positiu?
R I tant! Aprofite aquest espai per a expressar el meu agraïment als centenars de persones que han mostrat interés pel llibre comprant-lo, consultant-lo electrònicament, comentant-lo o contactant directament amb mi. També em consta que investigadors i estudiosos el citen com a font d'informació. 
 
P Per què us vau animar a fer un llibre de divulgació?
R Perquè crec que és necessari trencar tabús i prejudicis.  
 
P En què esteu treballant, ara?
R Continue treballant en la difusió de coneixements sobre els algerians d'ací i d'allà i establint ponts entre les dues ribes. Prompte eixirà al mercat un llibre sobre teatre algerià que inclou un estudi teòric i la traducció d'una trilogia d'un dramaturg algerià contemporani molt rellevant. Darrerament, des de la UA, hem posat en marxa la Revista Cultural Argelina.
Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Oscars 2019

Premios Oscar

Consulta los ganadores de los Oscar 2019 y sigue en directo la Gala y la alfombra roja de los premios de la Academia de Hollywood.