Juan Antonio Barrio, és catedràtic d'Història Medieval de la Universitat d'Alacant. Està especialitzat en història del món urbà en la Corona d'Aragó i ha centrat les seues investigacions en la ciutat d'Oriola durant l'edat mitjana.

P Quin és l'objectiu central del llibre Oriola. La ciutat, el riu i l'horta?

R Volem oferir una visió panoràmica de la ciutat d'Oriola, amb rigor científic i escrit de forma amena. És una obra recomanada per a conéixer Oriola i la seua comarca i fer una visita a la ciutat.

P Oriola és una ciutat importat per a la història dels valencians?

R És una ciutat fonamental en la història dels valencians i clau per a conéixer la construcció de la història de la Comunitat Valenciana.

P Què era la governació d'Oriola?

R Era una demarcació territorial, política, administrativa i militar configurada per a crear un marc territorial per als amplis territoris incorporats al regne de València després de la sentència arbitral de Torrelles de 1304. D'aquesta forma, una xicoteta vila, Oriola, es convertia en capital política d'un àmplia demarcació territorial i passava a ser la segona capital política del regne de València.

P Oriola, amb l'horta i la comarca, són conegudes per la resta de valencians?

R L'horta i el Baix Segura constitueixen un patrimoni històric, natural i paisatgístic singular i extraordinari, però poc conegut pel conjunt dels valencians i que mereix una major atenció. Les noves directrius del turisme cultural tenen a Oriola i el Baix Segura un espai per explorar i descobrir per a la indústria turística.

P Quan comença a perdre protagonisme i rellevància la ciutat d'Oriola?

R Des del punt de vista polític i institucional, comença a perdre protagonisme en la primera meitat del XIX. Amb la creació de les províncies (1833) queda integrada dins de la d'Alacant (en època foral va ser cap de governació i després, amb els Borbons, capital de corregiment militar). També va ser suprimida la universitat d'estudis (al voltant de 1807). Durant aquest període, però, manté la seua importància demogràfica i econòmica basada en una agricultura comercial de regadiu.

P Des de quan el valencià deixa de ser la llengua majoritària d'Oriola i del Baix Segura?

R A partir del segle XVIII, amb la pèrdua dels drets forals després de la promulgació del decret de Nova Planta en 1707, es prohibeix utilitzar el valencià a Oriola i el Baix Segura, com a la resta del regne. Anteriorment, i des de la segona meitat del segle XVII, el valencià va començar a recular per l'alta afluència d'emigració murciana, a causa de crisis demogràfiques en el territori. Aquest fet va afectar tot el Baix Segura, llevat de la vila de Guardamar.

P Quins temes poden ser més atractius o interessants per al gran públic?

R La fecunda història d'Oriola, la riquesa patrimonial i artística de la ciutat i la seua horta, la Setmana Santa, els museus, la figura emblemàtica de Miguel Hernández i la rica gastronomia. Una visita a Oriola deixa enlluernat el viatger curiós.

P Penseu que la publicació del llibre ha tingut o pot tindre algun efecte positiu?

R Pensem que el llibre pot ajudar a conéixer una ciutat i un territori encara desconeguts per a molts valencians, que poden descobrir en el llibre i en la posterior visita a Oriola i el seu territori algunes troballes sorprenents i un major coneixement de la rica història i patrimoni de la Comunitat Valenciana.

P Quins temes poden ser més atractius o interessants per al gran públic?

R La divulgació és una activitat en la qual ens hem d'implicar els investigadors universitaris. Era necessari elaborar un llibre per a posar al dia els coneixements que tenim sobre Oriola i el Baix Segura i posar al servei de la societat aquesta informació.

P Per què us vau animar a fer un llibre divulgatiu?

R Actualment em dedique a l'estudi dels conversos de jueus, d'Oriola però també de la resta del regne de València. En particular, treballe en la biografia d'un oriolà, Joan Liminyana, que va ser amic del rabí valencià Miquel Vives, oncle de l'humanista Joan Lluís Vives, i que va morir en un acte de fe inquisitorial a la ciutat de València l'any 1500.