Ignasi Grau és professor de l'àrea d'Arqueologia i investigador de l'Institut Universitari d'Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric de la UA. Les seues línies de treball principals són l'estudi dels ibers a la zona oriental de la península i l'anàlisi arqueològica del paisatge antic.

P De què tracta el llibre La Canal d'Alcoi

R És una guia de visita que explica els valors patrimonials, arqueològics, històrics i naturals de la Canal d'Alcoi. Aquest és un paratge situat entre el barranc de la Batalla, la Carrasqueta (Xixona) i Ibi. Hi ha dos espais museïtzats, el poblat ibèric del Puig i el conjunt de pintures dels abrics de la Sarga, que amb els conjunts del Pla de Petracos (Castell de Castells, a la Marina Alta) són mostres destacades de l'art rupestre de l'arc mediterrani occidental i estan declarats Patrimoni Mundial de la UNESCO. El llibre també ofereix descripcions variades, des de la flora fins la gastronomia local.

P Qui són els autors o col·laboradors?

R Hi ha arqueòlegs, geògrafs, historiadors i periodistes vinculats a la UA i altres universitats i institucions, com el CSIC, la Universitat de València o el Museu d'Alcoi. Cal destacar la presentació de la Sarga a càrrec de Mauro Hernández, catedràtic de Prehistòria de la UA i un dels majors especialistes d'art rupestre, en especial de la Sarga..

P Quin interés té el poblat ibèric del Puig?

R El Puig d'Alcoi és un bon exemple de poblat fortificat en altura d'època ibèrica, entre els segles VII i IV abans de la nostra era. A l'empara d'una abrupta topografia es va bastir un poble que ocupava la pràctica totalitat del turó i que va estar protegit per una torrassa excepcional.

El poblat, on devien viure unes 300 persones, tenia una extensió pròxima a 1,5 hectàrees, amb una fisonomia compacta i un traçat urbanístic regular, creuat per carrers rectilinis, amb grups de cases quadrades fetes amb murs de pedra. Aquests trets es poden observar per la consolidació i museïtzació de les estructures..

PI les pintures de la Sarga?

R És un dels llocs destacats de l'art rupestre de la façana Mediterrània, perquè reuneix en un mateix indret els tres horitzons artístics de l'art postpaleolític de les nostres terres, i per això va ser declarat Patrimoni Mundial de la UNESCO. Tot just ara fa trenta anys de la declaració, el 1998, i per a commemorar-ho a finals d'aquest mes de novembre es fa un congrés internacional organitzat per la Universitat d'Alacant, la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament d'Alcoi.

P Quina importància té el paisatge per a entendre els monuments arqueològics com els de la Canal?

R La vàlua principal de la Canal és la conjunció de valors naturals, patrimonials i històrics. Tots els períodes de la historia valenciana tenen la seua representació en aquest petit racó de pas entre muntanyes, amb algunes manifestacions destacades com les esmentades. Però, a més, és un espai geogràfic on encara es poden observar els usos tradicionals de les terres de muntanya valencianes, i amb bellíssimes panoràmiques.

P Penseu que la publicació del llibre ha tingut algun efecte positiu?

R No es pot estimar i protegir el que no es coneix, i precisament aquesta ha sigut la principal motivació del llibre: donar a conéixer què és i què representa la Canal per a estimar-la i protegir-la com cal. La Canal ha estat en risc per iniciatives de construcció molt polèmiques que podien posar en perill els aqüífers del subsòl i el valors patrimonials que alberga. La planificació d'infraestructures en aquest lloc no tenia en compte els valors destacats del paratge, i per això volíem donar-los a conèixer.

P Es poden visitar els dos jaciments? Com?

R El Puig està obert i preparat per a la visita, ja que es van consolidar les estructures arqueològiques i hi ha plafons explicatius. Forma part d'una ruta senyalada que recomanem a tots els aficionats a caminar per la serra. El jaciment de la Sarga, en canvi, està protegit per una reixa de ferro, però es pot visitar dues vegades al mes, amb guia, si es demana al Museu Arqueològic d'Alcoi. La informació es pot trobar en el web del Museu.

P En quins projectes esteu treballant?

R Ara estem centrats en el poblat del Cabeçó de Mariola i altres llocs al vessant nord i oriental d'aquesta serra. També estem treballant en l'estudi del paisatge antic a la zona de Tarifa (Cadis), en el marc d'un projecte internacional. Això ens permet entendre les dinàmiques d'organització territorial a partir d'una anàlisi comparativa de zones diverses.