Antoni Belda és un biòleg alcoià que treballa a la Universitat d'Alacant com a tècnic del Departament de Ciències de la Terra i el Medi Ambient. A més, imparteix cursos de formació sobre la seua gran passió: les plantes de les nostres comarques, els fongs i els licors tradicionals. Per altra part, publica articles científics i divulgatius relacionats amb l'ecologia i l'etnobotànica del nostre país.

P Quin és l'objectiu central del llibre?

R En primer lloc, convidar el lector a conéixer els principals fongs que creixen als espais naturals valencians i indicar les bones pràctiques que s'han de seguir a l'hora de visitar-los. En segon lloc, explicar la importància que tenen els fongs en els ecosistemes per a fer recircular la matèria orgànica i que quede utilitzable per les plantes. Finalment, informar sobre el perill que tenen algunes espècies i, sobretot, compartir el plaer gastronòmic que ens aporten els bolets que podem trobar fàcilment als mercats.

P Penseu que la publicació del llibre ha tingut algun efecte positiu?

R La publicació del llibre ha permés ampliar els coneixements micològics de molts aficionats i despertar l'interés en persones per a qui els fongs eren uns grans desconeguts. Un altre valor que el llibre pot aportar als lectors és el de sensibilitzar-los en el coneixement i el respecte a l'entorn i en la conservació d'aquests éssers vius.

P Quan és el temps de veure bolets, des de la perspectiva valenciana, i on es poden anar a fotografiar?

R La tardor és l'època de l'any per excel·lència per tal d'identificar bolets i poder fotografiar-los, però durant tot l'any hi ha espècies que fructifiquen al nostre territori. El relleu valencià és molt ampli i hi podem trobar grans diferències en el gradient nord-sud i costa-interior. Tot això fa que puguem gaudir d'aquests petits gnoms del bosc durant totes les estacions de l'any. Cal destacar alguns indrets com les serres d'Aitana, Font Roja, Mariola, Espadà, Penyagolosa, els Ports o la Safor, que es caracteritzen per la seua abundància i diversitat.

P Podries destacar-nos algun bolet?

R Hi ha espècies amb una morfologia estranya, com la punxoseta ( Hydnun albidum), que en lloc de làmines o porus davall del capell presenta unes punxes que li donen el seu nom popular.

Hi ha bolets molt capritxosos que creixen de forma eventual, com són les múrgoles ( Morchella sp.). Un any poden fer grans florades i no tornar a eixir mai més, això fa que tinguen un preu molt elevat al mercat.

Altres fongs, anomenats hipogeus, fructifiquen sota terra, com és el cas de les turmes o les tòfones, i això fa que siga necessari usar un porc o un gos ensinistrat per a trobar-los.

P Com s'han de recollir els bolets?

R Els bolets són el cos fructífer dels fongs, que cal respectar, i per això cal arrancar-los amb suavitat o bé tallar-los per la base sense fer malbé el miceli que hi ha davall. Mai es faran servir eines que remenen (bastons) o llauren (rasclets) el sòl i alteren les condicions de l'espai que estem visitant. En el llibre hem recollit algunes recomanacions.

P En relació amb la divulgació científica, en què esteu treballant, ara?

R Estem en el procés final de redacció d'un manual de la flora útil valenciana, on es mostren les principals espècies vegetals que s'han fet servir en la nostra cultura tradicional per a diferents usos, com ara la medicina popular, tints, plantes utilitzades per a la cacera i la pesca, verdures silvestres, fruits de tardor, festes populars, fitònims, licors, etc.

P Quina recomanació faries als qui vulguen anar a buscar bolets?

R Eixir al camp, interessar-se per conéixer l'entorn, sempre és útil i saludable, i cal fer-ho de manera respectuosa, sense alterar-lo ni embrutar-lo. En concret, per a anar a buscar bolets convé portar una bona guia o llibre, i una màquina de fotos o el mòbil per a fer fotos i poder classificar-los després i conéixer-los millor.

Entre els boletaires hi ha una dita: «Tots els bolets es poden menjar, però alguns només una volta». Per això, recomanem que qui vulga menjar bolets i no siga un expert, que vaja al mercat a comprar-ne.