Divulgació del coneixement

La universitat té dos missions clàssiques, la investigació (generar nous coneixements) i la docència (preservar i transmetre el saber). Des de fa uns anys, moltes universitats han assumit el repte de transformar-se en un potent element dinamitzador del seu entorn i ha assumit un altre objectiu: traslladar a la societat el coneixement i la innovació que genera. Així sorgeix una tercera missió, amb dos vessants, l'intercanvi del coneixement amb el sector empresarial i la divulgació científica adreçada a tota la societat.

Per a respondre a aquest compromís universitari de divulgació científica, el Servei de Publicacions de la Universitat d'Alacant (Vicerectorat d'Investigació i Transferència de Coneixement) ha posat en marxa L'Ordit, una col·lecció que complementa les publicacions de monografies i manuals amb un doble objectiu: propiciar que els professionals de la UA facen divulgació dels seus temes de recerca i posar a disposició del públic general uns llibres accessibles amb els resultats d'investigacions científiques que faciliten el coneixement de l'entorn.

De què tracta L'Ordit?

En terminologia tèxtil, l'ordit és el conjunt de fils que es mantenen en tensió en un marc o teler i sobre el qual s'insereixen transversalment uns altres fils anomenats trama.

La col·lecció que hem anomenat L'Ordit té una temàtica heterogènia, com la investigació que es fa a la Universitat. Hi ha guies de camp, en sentit ampli, o llibres centrats en un tema o una activitat, sempre amb una visió multidisciplinària, que tracten temes de la natura, la societat, l'organització del territori, la història, l'economia, el patrimoni, l'urbanisme, la natura, etc. Llibres que inviten a eixir de casa per a conèixer de primera mà un jaciment arqueològic, un entorn natural, una ciutat, un patrimoni, una comarca, el país.

Llibres de butxaca

Els títols que presentarem les setmanes vinents són llibres per a ser usats; tenen una orientació pràctica, per a tindre'ls a mà i consultar-los. Són llibres amb moltes il·lustracions i mapes. La impressió va a tot color. Les cobertes són flexibles i tenen un disseny amb motius atraients i vius, que inviten a llegir-los. Parlem de llibres de butxaca que es poden portar en la motxilla en les eixides pel territori i les ciutats.

Com estan redactats els llibres?

La col·lecció pretén divulgar el coneixement d'una forma clara, concisa i amena, amb un llenguatge pròxim per a qualsevol lector d'una formació mitjana. La pluralitat de llengües utilitzades i els diferents temes tractats incentiven el coneixement i l'aprenentatge i inviten a fer-se preguntes. Els llibres predisposen el lector a eixir al carrer, i a fer-ho amb els peus en terra, a conèixer l'entorn i, a través d'aquesta realitat pròxima, comprendre el món o fer-se la seua opinió personal.

Els llibres són bons de llegir?

L'estil de redacció, com a criteri general, té una sintaxi senzilla, amb paràgrafs curts i sense notes a peu de pàgina. Els llibres estan escrits de manera clara i ordenada. Els capítols solen ser concisos, d'unes quatre a sis pàgines, i de lectura amena.

La terminologia utilitzada és l'apropiada i, alhora, entenedora per a lectors amb curiositat cultural.

Al final del llibre hem incorporat una bibliografia bàsica, amb una selecció d'enllaços a webs i altres documents relacionats. En ocasions, hem incorporat un glossari amb definicions o equivalències per a facilitar la comprensió. En els casos en què el llibre parla d'un entorn natural, un jaciment o d'un territori concret, s'incorporen informacions pràctiques, llocs on menjar i altres aspectes útils per a organitzar la visita.

I tot això, amb abundància d'imatges, mapes, dibuixos, gràfics i il·lustracions.

Per què es diu L'Ordit?

Perquè, modestament, volem oferir una sèrie de llibres que inviten els lectors a teixir, amb aquests materials bàsics, el propi entramat de referències que els ajude a entendre un poc més l'entorn i a fer cultura. Una cultura oberta i àmplia que abrace des de l'arqueologia, la història, el patrimoni, la geografia o la gastronomia a les plantes, els bolets o les ciències experimentals; una cultura on tinguen cabuda tots els sabers, totes les cultures i les sensibilitats, la ciència. Perquè ciència, inicialment, volia dir conjunt de coneixements resultat de l'estudi.

Qui són els autors?

Cada llibre té un editor o encarregat de coordinar la publicació, que a la vegada és autor d'una part del llibre. Cada llibre té una visió multidisciplinària i compta amb una autoria col·lectiva.

La majoria dels editors són membres de la Universitat d'Alacant, però els col·laboradors són experts de la UA o d'altres universitats i organismes.

En tots els casos, els autors han demostrat, més enllà d'una dedicació professional en una línia d'investigació o de docència, la passió per la divulgació del coneixement, per traslladar el que saben al gran públic lector.

Qui dirigeix la col·lecció?

La col·lecció L'Ordit està dirigida per un Comité Editorial format per Amparo Navarro Faure, vicerectora d'Investigació i Transferència de Coneixement; Juan Mora, director del Secretariat d'Investigació; Josep Forcadell, director de Publicacions de la UA, i Vicent Navarro, editor de Publicacions de la UA.

Qui supervisa les publicacions?

La col·lecció L'Ordit, com la majoria de les col·leccions de Publicacions de la UA, compta amb un comité assessor o una direcció que seleccionen o supervisen els llibres que s'hi publiquen. Les monografies d'investigació i els manuals, són avaluats externament per professors de reconegut prestigi. Tots els llibres que edita Publicacions de la UA estan aprovats pel Consell de Publicacions de la Universitat, on estan representats els centres i els departaments i instituts universitaris.

En què consistirà aquesta secció?

Amb aquestes pàgines sobre divulgació científica d'INFORMACIÓN intentem acostar al públic en general la divulgació científica feta des de la Universitat d'Alacant. Cada setmana presentarem un llibre de la col·lecció L'Ordit a través d'una entrevista a l'editor i una selecció d'imatges o fragments, amb la intenció de despertar en el lector l'interés per l'obra.

Aquesta secció començarà dimarts de la setmana que ve amb Bolets del País Valencià, el primer llibre de la col·lecció L'Ordit, i continuaràn amb L'Alcúdia d'Elx i La Canal d'Alcoi. Esperem que us interessen.

On es poden adquirir els llibres?

Podeu adquirir els llibres de la col·lecció L'Ordit en la vostra llibreria habitual o a través del web de Publicacions UA ( https://publicaciones.ua.es).

Els exemplars d'aquesta col·lecció tenen un preu de 12 euros. En general, tenen una extensió d'entre 100 i 140 pàgines, amb unes dimensions de 14 × 20 cm.

Quins títols està previst publicar pròximament?

Actualment, la col·lecció té 12 números, però ja tenim alguns projectes en marxa que veuran la llum pròximament. Alguns dels títols que estan en procés d'elaboració són els següents: La climatologia (Jorge Olcina), El campus de la Universitat d'Alacant (Carles Martín), Les plantes del País Valencià (Antoni Belda) i El modernisme a Novelda (Rosanna Arango).

Coordinen aquestes pàgines de divulgació Josep Forcadell i Olivia Manzanaro, del Servei de Publicacions de la Universitat d'Alacant .