28 de junio de 2012
28.06.2012
Obra traduïda al català

"STONER" de John Williams

28.06.2012 | 02:00

Stoner-una novel·la de John Williams recentment traduïda al català- és la història d'un professor de literatura amb aqueix cognom. L'autor ens relata com el protagonista, fill de grangers, va haver de fer esforços per estudiar. El descobriment de la literatura serà una experiència clau en la seua vida, (havia entrat a la Universitat decidit a fer estudis d'agricultura). Aqueix descobriment l'impulsarà a ser, després, professor de la universitat. I al llarg de la vida, la literatura serà el seu refugi i els seu consol, a banda del seu ofici.

En un moment donat s'enamora i es casa, però el matrimoni serà una cadena de suplicis per part de l'esposa, una dona poc realitzada i destructiva.

També la faena entra en situació conflictiva, atés la seua fermesa i el fet de no voler doblegar-se al xantatge. Així, la vida d'Stoner, tret d'alguna pausa amorosa, siga primer amb la filla, després amb la relació amb una alumna, serà un continuat calvari.

I què té d'interés aquesta crònica d'una vida tortuosa? Doncs, la manera minuciosa de descriure aquest personatge que coneixem com si fos el veí d'enfront, a través del comportament i del seu interior escrutat pel narrador, com si fos el seu psicoanalista.

Les escenes de la novel·la donen la mida d'un catàleg d'assetjament personal estrafolari i efectiu. I d'una realitat psicològica cosida amb fils subtils. Ben bé podríem dir que és un paral·lel de La plaça del Diamant de Mercè Rodoreda. Tret que ací no és una dona, la que sofreix aquest atac constant, aquesta manipulació esfereïdora de la gent de l'entorn, sinó un home. Un home que en algun moment pot semblar pusil·lànime, en d'altres aposta per no perdre-ho tot i, sempre, és un ésser entranyable que suscita adhesió sentimental.

Acostumats com estem, en literatura, a veure herois, aquest personatge és més aïna un antiheroi; un ésser que, decididament, opta per la mediocritat i, en certa mida, la il·lustra. Conscientment? Inconscientment? Tot fa pensar que Stoner no és altre que el ciutadà mitjà, un arquetipus estadístic del conjunt de ciutadans. Allò que la crítica marxista, amb termes de George Lukács, definia com a personatge típic.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Ocio


La inauguración de la jornada.
El arte y ocio cobran protagonismo en Elche

El arte y ocio cobran protagonismo en Elche

El Centro de Congresos acoge actividades y una exposición comercial hoy y mañana

Los zombies llegan a Novelda

Los zombies llegan a Novelda

La concejalía de Juventud ofrece talleres de maquillaje e interpretación para rozar la excelencia...

El Mercat del Riurau de Jesús Pobre ya es universal

El Mercat del Riurau de Jesús Pobre ya es universal

Dénia difunde el proyecto de recuperación agrícola en el encuentro de ciudades de la Unesco...

El Hombre de negro y Ryan Paris en el "90s Party & Hype" en La Nucía

El Hombre de negro y Ryan Paris en el "90s Party & Hype" en La Nucía

El festival tendrá lugar el 21 de julio y tendrá actividades y actuaciones desde el mediodía hasta...


Menús de ñora y langostinos

Menús de ñora y langostinos

Guardamar ha clausurado la XIV edición de la Semana Gastronómica de la Ñora y el Langostino, donde...

El Gobierno renueva RTVE por decreto ley

El Gobierno renueva RTVE por decreto ley

Se aplicará de forma urgente y transitoria, ante el vacío de poder por la salida del presidente...

Enlaces recomendados: Premios Cine