29 de septiembre de 2011
29.09.2011

Una nova obra de Houellebecq

29.09.2011 | 02:00

Enric Balaguer

Acaba d'eixir El mapa i el territori, una nova novel·la de Michel Houellebecq i s'ha fet de nou evident que és un autor amb partidaris aferrissats i d'enemics, igualment, acèrrims. Des de que l'any 2000 vaig llegir, tota d'un glop, Les partícules elementals, vaig entrar a formar part del grup dels primers. En aquesta obra l'autor ens parla de la vida de dos germanastres de tarannà oposat: un és científic i té una vida ordenada, l'altre és professor de literatura i és un desenfrenat buscador de plaers sexuals. Les peripècies d'ambdós personatges va acompanyada de digressions de caire sociològic i científic. Houellebecq en vol fer de cadascun éssers -com dia la crítica marxista- amb tipicitat. A parer de l'escriptor, vivim un món on ha desaparegut l'amor -la possibilitat d'estimar- mentre que el sexe ha experimentat un domini expansiu i ocupa l'energia de la major part de la gent. En aquesta anàlisi, cal afegir que els culpables són, segons l'autor, les persones imbuïdes de la filosofia de maig de 1968.
Després, el 2001, va vindre la novel·la Plataforma, on l'autor, mitjançant uns personatges significatius, escenifica la buidor vital i la recerca desesperada de plaer. Aquesta recerca de plaer que té en el turisme sexual la principal mostra. La novel·la va profetitzar alguns fets del fonamentalisme islàmic. I a través de diàlegs àgils i amb una diafanitat d'expressió, l'autor situa els personatges en actituds representatives de la societat dels nostres dies.
El 2005 va aparèixer La possibilitat d'una illa, una novel·la extensa i més complexa que les anteriors, on aborda des de qüestions de ciència ficció, fins al buit existencial de la societat acomodada. Amb l'humor cínic deconstrueix alguns aspectes puritans i ens mostra molta hipocresia de les societats actuals anestesiades pel consum, plenes de gent amb colesterol i amb tota mena de plaers a la carta -especialment els sexuals.
Ara, amb El mapa i el territori, Houellebecq revisa, a la seua manera, el món de l'art, la família (vista des d'un estat de raquitisme i descomposició) i alguns temes recurrents com ara el turisme, molt més que cap altra forma econòmica, la indústria més important dels nostres dies.
Amb l'audàcia que el caracteritza, l'autor deia en una ocasió: "Sóc el Zaratustra de les classes mitjanes decorades per Ikea". Crec que és una autodefinició adient. Alguns, però, el veuran novament com un escriptor nihilista i oportunista, altres com un brillant observador del món dels nostres dies, impregnat de virulència crítica. Jo em quede -cal dir-ho?-en aquest segon grup.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Ocio


¿Qué alimentos pueden tener salmonella?

¿Qué alimentos pueden tener salmonella?

Esta bacteria es la que más intoxicaciones produce, especialmente en los meses de verano

Jennifer Aniston y Brad Pitt, ¿cita secreta en Londres?

Jennifer Aniston y Brad Pitt, ¿cita secreta en Londres?

Los rumores sobre que han retomado su relación vuelven a coger fuerza

Los cinco ´momentazos´ de la semana vistos en televisión

Los cinco ´momentazos´ de la semana vistos en televisión

Desde una limpiadora que se cuela en pantalla al polémico chiste del presentador Santi Millán


Vermut, Bollaín, Sorogoyen y Lacuesta competirán por la Concha de Oro

Vermut, Bollaín, Sorogoyen y Lacuesta competirán por la Concha de Oro

El festival de cine de San Sebastián ha anunciado la participación española para la edición de...

Juncal Rivero incendia las redes con su comentario sobre las modelos ´curvy´

Juncal Rivero incendia las redes con su comentario sobre las modelos ´curvy´

Acusan de 'gordofobia' a la directora Miss y Míster España tras sus palabras en 'Viva la vida'

Enlaces recomendados: Premios Cine