Les meues primeres paraules, com no pot ser d'una altra manera, van dirigides als editors, directius, treballadors, proveïdors, redactors, col.laboradors i lectors de INFORMACIÓN i de Prensa Iberica en el seu conjunt. 75 anys es diu molt prompte, però darrere hi ha un bon tros de la història d'Alacant i les seues comarques.

És molt important el paper dels mitjans de comunicació de proximitat, com és el cas d'INFORMACIÓN, que ha actuat durant aquests 75 anys com a notari de l'actualitat -bo i roín- i de deixar constància per a la posteritat. Això pel que fa al passat -15 lustres-, però ara, la responsabilitat i la tasca d'INFORMACIÓN és encara més important amb l'eclosió de la tecnologia i l'alfabetització del binomi tecnologia-informació.

La immediatesa, l'accessibilitat als continguts periodístics i a la publicitat s'han convertit en elements fonamentals i que han revolucionat la manera de produir, servir i assimilar eixa informació. La bidireccionalitat, la resposta immediata del ciutadà el converteix en fon d'informació, opinió i pressió de tot allò que passa al seu voltant. Així doncs, la premsa s'ha hagut de reinventar en pocs anys davant l'allau innovadora de recursos tecnològics. A aquests canvis obligats cal afegir els que la crisi ha obligat a aplicar en sentit negatiu amb la caiguda en picat de la publicitat i les vendes. Canvi de formats, gratuïtat de la informació en la xarxa i crisi financera i econòmica. Eixe és el panorama amb què s'han trobat els mitjans de comunicació de tot el món. El cas s'agreuja si parlem de premsa de proximitat, com és el cas de l'INFORMACIÓN, amb el sector publicitari privat tremolant i el públic tancat com una aixeta. La dificultat ha estat doble.

El mèrit d'INFORMACIÓN no només s'atribueix a la superació d'aquests dos grans entrebancs -crisi i transformació dels «mass media»-, també cal afegir el risc que ha assumit en tirar endavant com una empresa consolidada i seriosa. Mantenint edicions comarcals, apostant per nous formats com la Ràdio i la Televisió, fent la seua web una de les més completes i actualitzades d'Alacant. En temps difícils, INFORMACIÓN compleix 75 anys oferint més i millor.

A tot açò cal unir la professionalitat dels seus redactors, caps de secció, direcció i col.laboradors sobretot en temps en què la informació s'ha trivialitzat i, de la mà de les xarxes socials, s'ha convertit en un totum revolutum on tot val, res en contrasta i qualsevol pot «informar».

Cal aplicar el tamís de la responsabilitat periodística i treballar amb rigor.

Un altre element importantíssim que cal ressaltar d'INFORMACIÓN és que és, sense dubte, una de les ferramentes de cohesió i vertebració més importants d'un territori tant meravellós com divers, i que és el nostre. Les edicions comarcals, la informació puntual i ampla d'Elx i de les comarques més llunyanes aconsegueixen unir a ciutadans que viuen a Orihuela o Gata de Gorgos, per citar-ne dos que es troben a molts kilòmetres. En l'aldea del món global, del mercat macroeconòmic, els mitjans de proximitat generalistes ens uneixen i ens recorden d'on venim, què som i ens obliguen a preguntar-nos què volem fer en el futur, tots junts.

La cohesió territorial que aconsegueix INFORMACIÓN es tradueix en cohesió social, en unitat cultural, empresarial, turística... I ens fa més forts en temps difícils.

Tampoc puc obviar el fet que els mitjans de comunicació són indústries, i com a conseller d'Economia Sostenible i Sectors productius, cal lloar la seua contribució a l'ocupació, la innovació i la producció. Amb la planta de Torrellano, amb la redacció de Doctor Rico i totes les delegacions on es generen llocs de treball. La meua més sincera enhorabona.

És important acabar aquestes línies posant el Consell de la Generalitat a disposició de INFORMACIÓN, del seu grup editorial, del sector dels mitjans de comunicació i de tots i cadascun dels alacantins i alacantines. Estarem sempre del costat i amb tots els ciutadans de tot el territori, sense distincions, cosint-lo dia a dia; amb una escolta activa i la intenció de solucionar els seus problemes amb les limitacions financeres amb què ens trobem.

Alacant, Elx, Alcoi, Dénia, Orihuela, Torrevieja, Novelda, Elda, Ibi, Villena, Benidorm, Pego... fins a arribar al poble més xicotet d'aquestes comarques són la nostra prioritat. Per això, els citaré només un fet puntual que demostra aquesta afirmació vertebradora. Enguany, Alacant, per primera vegada en 11 anys, acollirà el Focus Pime i empreniment el dia 3 de novembre. Las Cigarreras serà testimoni del més important esdeveniment de reflexió i interrelació empresarial per a emprenedors de tota la Comunitat Valenciana. Sóc conscient, com a alacantí ningú m'ho ha d'explicar, del pes i importància que els sectors productius que aquestes comarques tenen.