Un total de 4.374 nous docents ajudaran a garantir la seguretat de l'alumnat i de la plantilla ja existent en l'inici del pròxim curs escolar. Els centres públics d'Infantil i Primària de la Comunitat Valenciana comptaran amb 2.402 mestres més, mentre que als instituts de Secundaria se sumaran 1.465 professors i altres 507 professionals als centres concertats. D'aquesta forma es podran complir la baixada de ràtios i el desdoblament de grups previstos com a mesures de prevenció front a la pandèmia de covid-19. La crisi sanitària ha obligat a planificar tota una estratègia per al proper període lectiu, que garantisca el dret a l'ensenyament en condicions de seguretat, després d'haver alterat de manera molt important el desenvolupament del curs passat.

Aquesta és una de les idees que va exposar aquest divendres 31 de juliol el secretari autonòmic d'Educació i FP, Miquel Soler, durant el seminari digital «L'inici del curs 2020-2021», primera sessió del cicle «Converses de futur», organitzat per INFORMACIÓN amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport. A més del responsable del departament, en aquesta cita va participar el president dels directors dels centres de Primària, Ginés Pérez. Tots dos, sota la moderació del director del Club INFORMACIÓN, Toni Cabot, van exposar algunes de les línies principals de com serà l'inici del pròxim curs, en el context de la pandèmia i de les mesures de prevenció necessàries, i van respondre a les preguntes formulades pels assistents.

Soler va recordar, a l'inici de la seua intervenció, la «situació tan complicada que vivim» a causa de la crisi sanitària, i va agrair la tasca que ha dut a terme des d'un primer moment el professorat i, molt especialment, la dels equips directius. El secretari autonòmic va recalcar l'aposta de la Conselleria per «garantir el dret de l'alumnat de la millor manera possible» i va recordar, en aquest sentit, «l'acord global d'optar per un ensenyament presencial». Aquesta fórmula, va afegir, «mai serà igual que la formació telemàtica, i molt menys en Infantil i Primària».

Per aquesta raó, al llarg de les darreres setmanes s'ha treballat per veure «com fer l'ensenyament presencial al 100%». Soler va fer aquesta afirmació, la qual Pérez va respaldar plenament. «Hem vist que l'educació presencial és la més idònia; per això, hem rebut bé la proposta» de fer les classes als centres, llevat de l'hipotètic cas que la situació sanitària ho impedira. El director dels centres va mostrar també el seu compromís de «fer tot el possible per a garantir la seguretat» de l'alumnat i el professorat, i va recordar, a més, que ara «és molt important transmetre tranqui·litat a les famílies, que no tinguen cap dubte que donarem el millor ensenyament possible».

Miquel Soler va explicar que en Infantil «és impossible garantir la distància de seguretat» per l'escassa edat de l'alumnat i les característiques d'aquest ensenyament. «Per això, Sanitat va proposar els anomenats grups bombolla», de fins a 20 escolars -amb possibilitat d'ampliació a 25- i que durant les hores lectives no tindran contacte amb la resta de grups del centre. Aquesta fórmula s'implantarà fins a 2n de Primària, mentre que a 3r i 4t es podrà optar per aquesta solució o per mantindre distància social; aquesta serà la solució preferent en 5é i 6é de Primària. Quant als mestres especialistes, acudiran a les aules amb mascareta i guardant distàncies. Per la seua banda, a ESO, Batxillerat i FP Bàsica es faran també classes presencials, però en dies alterns, de manera que alguns grups acudiran als centres dilluns, dimecres i divendres una setmana, i dimarts i dijous la següent.

Replantejar les extraescolars

Ginés Pérez, per la seua banda, va destacar que els centres «hem col·laborat des del primer minut amb la Conselleria», conscients que «hem de donar a la societat una resposta molt colara i molt segura». I, en aquest sentit, un dels aspectes on s'ha treballat de manera intensa, i pel qual van preguntar diversos assistents, és la realització d'activitats extraescolars. El portaveu dels directors de Primària va assenyalar que «no ofertarem allò que no puguem», una afirmació en la qual va incidir també Soler més tard, en ser preguntat per aquesta qüestió: «Es faran únicament aquelles activitats que es puguen portar endavant», i amb un llistat de participants: entre elles, òbviament, no estaran aquelles que comporten un contacte físic. Tot i així, es mantindrà un calendari d'activitats, de 15.30 a 17.30 hores als centres amb jornada contínua, de la mateixa forma que s'ha fet fins ara.

Soler i Pérez van defendre la idea dels «grups bombolla» com una forma de «poder fer un seguiment entre la resta d'alumnes del grup si s'hi detecta algun cas de coronavirus», però tenint present que és impossible evitar que xiquets i xiquetes puguen tindre contacte fora dels centres escolars. Ara bé, al pati sí es planteja una eixida alterna de l'alumnat, i el mateniment de distància social entre cada grup. D'altra banda, pel que fa a la baixada de ràtios, Soler va manifestar que «tan de bo» aquests canvis hagueren vingut per a quedar-se, però que es tracta d'una reducció extraordinària i que, en qualsevol cas, durant la passada legislatura es va abaixar el nombre màxim d'alumnes per aula al nivell anterior a la pujada que es va establir durant la legislatura 2011-2015, quan el PP estava a la Generalitat.

Així mateix, pel que fa a la informació a les famílies de les condicions en les quals es durà a terme l'inici del curs, Soler va explicar que s'ha informat mitjançant circulars, però que a més als Plans de Contingència de cada centre es recolliran totes aquestes qüestions. També va indicar que es farà formacióp sobre els aspectes sanitaris a través de les classes d'Educació per a la Salut. Per la seua banda, Pérez va apuntar també que «volem donar informació als pares, anar-los explicant com ho farem» en un curs que es preveu molt diferent dels que havíem viscut fins al passat mes de març. Ara, la pandèmia obliga a aplicar diverses mesures higièniques i de prevenció front a la pandèmia de covid-19, i l'administració, tal i com va dir Soler, ha de garantir aquesta aplicació.