30 de agosto de 2017
30.08.2017
Opinió

Aigua va!!!

30.08.2017 | 11:55
Màrius Ivorra

No, no estic referint-me al ruixat d´aquest matí per la quantitat de litres caiguts, que han sigut pocs per a les necessitats de remeiar la pertinaç sequera de les nostres terres.

Possiblement els alcoians ja no recordem, majoritàriament, aquesta frase. Una frase que va deixar d´escoltar-se a Alcoi abans que a la resta del País Valencià i possiblement abans que en altres ciutats i capitals de tot l´estat espanyol...

Segons ens explica l´historiador alcoià Àngel Beneito a la seua tesi doctoral «Condicions de vida i salut a Alcoi durant el procés d´industrialització» (UPV 2003) la situació de salubritat era molt penosa i provocava l´aparició de moltes malalties infeccioses per la falta de canalització d´aigua potable a les cases i sobretot per l´absència de clavegueram.

I és en èpoques passades, quan encara no hi havia a les cases sistemes de clavegueram, era costum llançar per les balconades i finestres que donaven al carrer les aigües brutes, orins i altres. Per advertir als transeünts del perill, es donava uns segons abans el crit de "aigua va!". En escoltar-ho, la gent s'apressava a buscar un lloc segur per aixoplugar-se del brut aiguat.

Doncs bé, com he dit abans Alcoi fou capdavantera en l´eliminació d´aquesta pràctica fa vora 200 anys i ara, sobtadament, ha estat pionera, aquest estiu, en fer-la aparèixer novament pels nostres carrers . Resulta que ara, i sense anunciar-ho alguns veïns del carrer Sant Joan, han recuperat l´antiga pràctica de llençar les aigües fecals de l´orinal de la nit al carrer. I ni tan sols avisen dient «Aigua va!», inaudit.

El carrer Sant Joan convertit en una artèria principal de trànsit per aplegar al centre de la nostra ciutat donada la situació d´obres al Pont de Sant Jordi, és un exemple del que podíem trobar a l´Alcoi de fa 200 anys, veïns reballant per la balconada i finestra les aigües brutes d'orins i altres amb total impunitat.

És difícil d´explicar a eixe turista que ve a veure el nostre patrimoni i la ruta modernista que la caiguda d'aigües brutes no és una escenificació de com vivíem els alcoians de l´època ...

O difícil d´entendre per eixe alcoià que passa amb el seu cotxe, menys mal que té la finestra tancada, i que ha de portar ràpidament a netejar-lo.

Més difícil d´entendre encara és per als serveis de neteja viària que dia rere dia han de netejar el carrer.

Pense que una actuació contundent per part del departament de Sanitat de l´Ajuntament és necessària i urgent per a resoldre aquest tipus de situacions que es donen a la nostra ciutat.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
anteriorsiguiente