L'arribada del final d'octubre i l'inici del mes de novembre sempre ens du incorporat un regal: la Fira de Tots Sants de Cocentaina. Un esdeveniment únic per les seues característiques, pel volum de persones que involucra i pel moviment econòmic, cultural i patrimonial que comporta. Es tracta, sens dubte, de la Festa de la Tardor a la Comunitat Valenciana.

Per aquells que no la coneixen els avisaré que, si ens visiten, vagen amb cura perquè tal vegada puguen patir alguna mena de síndrome de Stendhal (també anomenat síndrome de Florència), típic quan les persones són exposades a un gran nombre d'estímuls de bellesa. I és que davant de tota l'oferta lúdica, comercial, cultural, tradicional, gastronòmica, innovadora, tecnològica, turística? que la Fira de Cocentaina ofereix al quasi mig milió de persones que congrega, alguns poden patir algun dels seus símptomes característics: elevació en el ritme cardíac, vertigen, confusió, palpitacions? Tot perquè el secret millor guardat pels contestans i contestanes de la seua Fira, no és altre que aconseguir seduir els sentits fins a saturar-los.

Veritablement, la Fira de Cocentaina és un desafiament per als cinc sentits habituals. Per a la vista amb les nombroses actuacions en directe, les exposicions, els productes exposats?; per a l'oïda: amb la música coral, els sorolls típics de la dolçaina i el tabal, la música ensordidora de les atraccions dels menuts?; per al tacte: amb la possibilitat de tocar els productes artesanals, fer ús de la més moderna tecnologia, provar ungüents en la nostra pell?; per al gust: amb el tast de centenars de productes tant autòctons com foranis?; i sobretot, per l'olfacte que fa que els contestans i contestanes diguem sempre «fa olor de Fira».

I és que la Fira de Cocentaina és capaç de captivar a públic de totes les edats aconseguint que, per una banda, els majors facen un viatge a la seua infantesa, als orígens? i per als més menuts, transportar-los un món d'il·lusió on és possible pujar a un tractor i on la sorpresa més inesperada s'amaga en el lloc més insospitat.

La Fira de Cocentaina aconsegueix el que sembla impossible: que una població d'11.500 habitants de l'interior de la muntanya d'Alacant, puga convertir-se per uns dies en el major pol comercial, turístic i cultural d'aquestes terres amb un esdeveniment que du 670 anys d'història a les seues espatlles. I açò, sols ha estat possible per la complicitat de la seua gent, que a través dels segles han estat sempre capaços de superar les dificultats, els inconvenients, les incomoditats, el soroll, l'allau de persones? perquè la seua Fira siga el que al segle XXI és: la Fira de les fires.

Per això, la Fira de Cocentaina cal gaudir-la? però també recolzar-la. Ella fa temps que ha deixat de ser patrimoni únic de les contestanes i contestans i s'ha convertit en patrimoni del poble valencià. Per això, les seues institucions estan obligades a mimar-la i preservar-la per a les futures generacions.

Vingueu a la Fira! Gaudiu de la Fira! Deixeu-vos encisar per la Fira! Bona Fira de Cocentaina 2016 a totes i tots!