La Universitat d'Alacant ha acollit l'escultura de tres metres d'alçada La clau que obri tots els panys. Una obra d'art que ha cedit l'entitat cívica Escola Valenciana a la universitat en un acte on han participat el rector, Ignacio Jiménez Raneda, així com Vicent Romans en nom d'Escola Valenciana i el mateix creador de l'obra, Manuel Boix. L'escultura s'ha situat al hall de l'Aulari I del campus i, quan estiguen acabades les obres, es traslladarà al seu espai definitiu, la nova Facultat de Ciències de l'Educació.

L'any 2010 Escola Valenciana-Federació d'Associacions per la Llengua va celebrar els 25 anys de Trobades d'Escoles en Valencià i, per commemorar-ho, l'artista Manuel Boix va crear l'escultura que fa referència al títol d'un poemari de Vicent Andrés Estellés. Es tracta del bust d'un infant, en forma de llibre obert, que es converteix en contenidor de les claus-valors que es fomenten i s'aprenen als centres d'ensenyament en valencià. Aquestes claus-valors són els centenars de llibres que els centres educatius amb ensenyament en valencià van dipositar a la base de vidre de l'obra el passat 9 d'octubre a una gran "Festa per la Llengua".

El rector de la Universitat d'Alacant, Ignacio Jiménez Raneda, ha destacat en l'acte "l'estreta col·laboració entre la Universitat d'Alacant i Escola Valenciana amb exposicions, seminaris, congressos, els Premis Sambori, la Gira o les Trobades d'Escoles en Valencià, propostes acadèmiques que valorem molt positivament, però també les propostes d'Escola Valenciana en la promoció o l'ús social de la nostra llengua. És per tant un honor per a la nostra universitat acollir aquesta escultura tan significativa i volem donar les gràcies també a Manuel Boix per la seua generositat".