Gérard Chastagnaret, exalumne de l’Escola Normal Superior de París i exdirector de la Casa de Velázquez a Madrid, catedràtic emèrit d’Història Contemporània de la Universitat d’Aix-Marsella, i doctor honoris causa per la UA, és autor del llibre Humos y sangre, editat pel Servei de Publicacions de la UA. Quan es compleixen cent trenta anys de la tragèdia de l’«any dels tirs» sobre el qual versa l’obra, es presenta hui a les 19 hores, en la Seu Universitària Ciutat d’Alacant de la Universitat d’Alacant.

Mines de Riotinto, 4 de febrer de 1888. Milers de miners i veïns dels pobles de la contornada s’hi havien concentrat per a manifestar-se contra les calcinacions de pirites a l’aire lliure efectuades per la Rio Tinto Company, ja que els fums tòxics que emetien afectaven greument la salut pública, l’agricultura i el medi ambient. Dues companyies de l’exèrcit, situades entre la pacífica multitud, van obrir foc sense avís previ i van causar probablement prop de dos-cents morts. El terrible balanç, manipulat per les autoritats no va tenir equivalent en l’Europa d’aquell temps.

Basada en centenars de documents inèdits, aquesta obra insereix la tragèdia de l’«any dels tirs» en una dècada de lluites de les poblacions del món rural i desentranya les estratègies i responsabilitats dels diferents poders: companyies mineres, polítics i experts de tota mena. El conflicte i la massacre obrin una reflexió sobre el funcionament del règim de la Restauració i, en general, sobre les actituds de la població i la totalitat dels actors davant d’una catàstrofe mediambiental.

El volum és el número u de la nova col·lecció «Històries». En la presentació hi intervindran els catedràtics de la UA Armando Alberola, Emilio La Parra, Antonio Escudero i Jorge Olcina, a més de l’autor i està organitzada per la Seu Universitària Ciutat d’Alacant i Publicacions UA.