Información

Información

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Fons de biblioteca

Un recull de biografies d'un centenar de dones que han lluitat contra els temps que els han tocat viure

Fons de biblioteca

Ara que encetem període de rebaixes i que sovint sentim parlar del concepte «fons d'armari» format per peces de roba bàsiques com ara la brusa blanca i els pantalons negres, propose redirigir la inversió econòmica cap a un bon fons de biblioteca per als més menuts, perquè xiquets i xiquetes que no lligen seran homes i dones que no tindran criteri propi. Persones avesades a la ignorància, a la frivolitat i al consumisme insensat, vulnerables a la manipulació.

En aquest sentit, Contes de bona nit per a nenes rebels. 100 històries de dones extraordinàries de la periodista Elena Favilli i l'escriptora i directora de teatre Francesca Cavallo, traduït al català per Esther Roig, em sembla un bon punt de partida. El llibre és un recull de biografies d'un centenar de dones que han lluitat amb valentia i perseverança contra els temps que els han tocat viure. Dones que s'han enfrontat a la concepció patriarcal de la societat i han demostrat que amb treball, esforç i tenacitat es pot canviar el món, o formar-ne part. Des de la matemàtica Ada Lovelace (1815-1852) fins a l'arquitecta Zaha Hadid (1960-2016), les autores fan un recorregut per les vides d'unes dones extraordinàries d'arreu del món que s'han dedicat a diverses disciplines: ciència, esport, literatura, cuina, moda, justícia o filosofia, i que han esdevingut un model de comportament i de fermesa per a tots. Així per exemple, els lectors trobaran les exitoses classes d'Hipàtia d'Alexandria, l'enginyosa creativitat de Jane Austen, en l'Anglaterra del XXI, el glamur de Coco Chanel, fet de retalls d'hàbit de monja, la rebelia de Ruth Bader Ginsburg o la gran capacitat de superació de Frida Kalho.

L'obra està estructurada en forma de relats breus, d'una sola pàgina per biografia, acompanyada d'un retrat de cada dona creat per seixanta reconegudes il·lustradores com Karolin Schnoor, Lea Heinrich o Riikka Sormunen. Així des del punt de vista estètic, cal remarcar que és un llibre d'una gran bellesa, amè i àgil, caracteritzat per la varietat d'estils i de colors que presenta, que van des dels pastels de Monica Gardwood als terracota de Paola Rollo o el carbó de T.S. Abe. Hi podrem apreciar també des de les formes anguloses de Rita Petruccioli als relleus més historiats d'Alice Barberini. En aquest sentit, tot i que els llibres adreçats a xiquets no necessàriament han de tenir una funció didàctica o pedagògica i que no hem de perdre de vista que l'objectiu final de la literatura segurament és l'evasió i el lleure, podem dir que es tracta d'un magnífic mitjà per educar el gust artístic dels més petits de manera global a través de la lletra i de la imatge, alhora que exploren dins les històries, emocions i aventures de dones ja inoblidables.

En definitiva, Contes de bona nit per a nenes rebels presenta un format ideal per, com diu el títol, ser llegit com a conte d'abans d'anar a dormir amb totes les implicacions i els avantatges que la lectura nocturna comporta per al desenvolupament i la realització personal dels xiquets: enfortiment dels llaços materns o paternofilials, relaxació, invitació a la reflexió i reforç de l'adquisició de la competència literària.

D'aquesta obra la revista Forbes ha afirmat que és «un llibre que hauria de ser a la tauleta de nit de totes les nenes i dones que coneguis». Jo vaig més enllà i gosaria afirmar que, Contes de bona nit per a nenes rebels és un llibre imprescindible per a encetar un fons de biblioteca de tots els xiquets i les xiquetes (insistisc en la dicotomia i en la inclusió) que aspiren a ser homes i dones lliures i amb un criteri de pensament propi.

Lo último en INF+

Compartir el artículo

stats