Información

Información

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cap a la formació de petits lectors crítics

Cavall fort, una revista que entreté, fomenta la creativitat i ajuda a desenvolupar, a través del còmic i dels reportatges, el gust per la lectura, per la ciència i per la realitat que ens envolta

Cap a la formació de petits lectors crítics

L'atzar ha volgut que aquest mes, a punt de preparar l'assignatura de Literatura Catalana Infantil per al Grau de Mestre en Educació Infantil del segon semestre, m'arribara al despatx el número de promoció de 2017 de Cavall fort, una revista quinzenal en català destinada a xiquets i joves d'entre 9 i 15 anys. Aquesta publicació es va crear el desembre de 1961 per fomentar la lectura entre els més joves seguint el model de l'exitós En Patufet, que havia desaparegut durant la dècada dels anys trenta. L'afortunat obsequi em fa reflexionar -encara més- sobre el paper de les revistes infantils en l'educació literària dels nostres petits i la necessitat de reinventar-nos com a mestres, com a escriptors i com a editors per adaptar-nos a aquest nou model de lector que aprèn abans a manejar un teclat que a passar les pàgines d'un llibre.

Per Cavall fort han passat grans noms de la literatura catalana com ara Joaquim Carbó, Josep Vallverdú, Maria Aurèlia Capmany, Avel·lí Artís Gener o Montserrat Roig, per esmentar-ne uns pocs, acompanyats també d'importants noms del món de la il·lustració com Pilarín Bayés, Fina Rifà o els mateixos Antoni Tàpies i Joan Miró. Dirigida inicialment per Josep Tremoleda (1932-1999), Albert Jané i actualment per Mercè Canela, la revista ha rebut diversos premis i distincions entre els quals cal destacar la Creu de Sant Jordi (1987), Premi Nacional de Cultura (2011) i el Premi Marta Mata de l'Associació de Mestres Rosa Sensat (2014), entre molts d'altres.

Entre els personatges popularitzats per Cavall fort, cal destacar els d'origen francobelga com els Barrufets, Benet Tallaferro, LucKy Luke o Espirú i Fantàstic, i els més nostrats Ot el Bruixot, de Picanyol i Camús, de Xots, que van donar pas a altres personatges com Parker i Badger, Kid Paddle o el Dog i el Muix, seleccionats ara per al número de promoció de 2017, que inclou, a més la secció «El calaix del doctor Cirera» on els petits lectors poden mostrar les seues fotos més simpàtiques o fer recomanacions de llibres, acudits, endevinalles, proposar enigmes i embarbussaments. Un espai que, en definitiva, a més de divertir, desenvolupa la creativitat i la capacitat crítica, que en el fons és l'objectiu últim de la literatura. Ben remarcables són també els reportatges de divulgació que acosten la ciència als més petits, com ara les seccions «La Finestra», «La natura» o «Minimegacracs» que s'insereixen entre passatemps, tallers, tests i jocs diversos.

Amb tot, la revista Cavall fort, va molt més enllà del paper i amb una interessant adaptació als temps que corren, en què la tecnologia esdevé una eina quasi indefugible per a l'oci infantil, compta també amb una pàgina web (www.cavallfort.cat) on trobarem jocs per a divertir-se en línia, propostes d'activitats, recomanacions de llibres, discos, multimèdia, webs, etc, i amb fòrums d'opinió en els quals els lectors poden dir la seua. En resum, una revista que entreté, fomenta la creativitat i ajuda a desenvolupar, a través del còmic i dels reportatges, el gust per la lectura, per la ciència i per la realitat que ens envolta. I tot això, per poc més de 60 euros a l'any, menys que una tablet o que un mòbil d'última generació i sense necessitat d'instal·lar el control parental. Tot plegat, un gran regal per a Nadal.

Lo último en INF+

Compartir el artículo

stats