Información

Información

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Quan arriba l'Apocalipsi

L'escriptor David Cirici planteja de la manera més descarnada en El setè àngel quins són els límits de la misèria i de la desesperació

David Cirici. información

David Cirici (Barcelona 1954), escriptor prolífic tant en l'àmbit de la literatura infantil i juvenil com en el de la narrativa i el teatre per adults, guanyava el Premi Sant Jordi 2016 amb la novel·la El setè àngel, publicada pel Grup 62 el febrer d'aquest 2017. Autor de novel·les com L'esquelet de la balena, de la qual va obtindré 26 edicions, La decisió d'en Viggo, pel que fa a la literatura infantil o El baró i la leprosa i El lladre de Guernika, entre moltes altres, per a un públic més ampli, presenta en el seu últim llibre la història d'Ernest, un home d'èxit, publicitari casat amb una dona guapa, amb la qual navega cap a la cova de Patmos amb el fill que tenen en comú i, el Marc, un fill d'un matrimoni anterior, a bord del seu veler, el Sunion. Ho tenen tot: vaixell, diners, bellesa, un bon treball, ambicions... però la vida els ho arravatarà en un instant amb un simple cop de mar quan Marc cau a l'aigua en quedar encallada a l'hèlix les restes d'una pastera. La mar està moguda i és hora foscant. Passen les hores i no hi ha manera de trobar al xiquet.

A partir d'aquest plantejament que es presenta amb un ritme trepidant des de la primera pàgina, Cirici construeix una història fonamentada en tres pilars bàsics, que alhora configuren tres històries paral·leles. En la primera, eix central de les altres dues, l'autor posa de manifest les pors i els remordiments d'un pare que ha perdut el fill per una imprudència. La segona presenta el drama dels refugiats a través de la figura d'Ahmad, la seua cunyada i els seues nebodets, que viatgen en una altra pastera que rescata el Marc enmig de la nit i del fred. Amb aquest personatges mostra, per una banda la crueltat i els estralls de la guerra i la necessitat d'exiliar-se per buscar una vida millor a tota costa i, per una altra, planteja de la manera més descarnada quins són els límits de la misèria i de la desesperació. Fins on seríem capaços d'arribar per salvar la pell?

Finalment, trobem la història de Maria, una periodista que fa un reportatge sobre la crisi dels refugiats i que és, d'alguna manera, la que fa de pont entre tots els altres personatges, alhora que també mira de pair i d'assumir el seu propi drama: l'assetjament sexual al treball. En aquest sentit és interessant remarcar que el mateix Cirici, manifesta que aquest llibre pretén saldar «un deute important amb els periodistes que, més enllà de les obligacions de la seva feina, se senten compromesos amb la gent que pateix».

De fet, no seria gaire agosarat dir que en aquesta novel·la podem trobar cadascun dels set àngels de l'Apocalipsi de Juan de Patmos, que en ser que toquen la trompeta s'esdevenen les tragèdies del món. No és causal ni baladí, per tant, la localització de l'acció.

En definitiva, El setè àngel, és una novel·la sobre l'atzar, la guerra i la fragilitat de la vida, que cal llegir amb deteniment, sobretot en el context social en què ens trobem actualment, en el qual els mitjans de comunicació han deixat de banda en pro d'altres notícies la informació sobre la crisi humanitària protagonitzada per tots aquells que fugen de la guerra i de la misèria i que fins fa no res ocupaven titulars i portades dels nostres periòdics. Ara les notícies que hi apareixen són altres. Ells, però, no han desaparegut, continuen en crisi, continuen en pasteres al mar, a les costes, als camps de refugiats. En terra de ningú.

Lo último en INF+

Compartir el artículo

stats