Información

Información

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

«Migjorn»: ara fa 40 anys

El 1977 va ser un any tens: al juny se celebraren les primeres eleccions democràtiques, i al gener, hi havia hagut l'assassinat de cinc advocats laboralistes per militants d'extrema dreta, a Madrid (la Matança d'Atocha). Un nou món s'estrenava, però el vell no volia anar-se'n.

Va ser l'any en què els Joglars estrenaren La torna, i Albert Boadella, el seu director, era detingut i empresonat; Ferran Cremades i Arlandis guanyava el Sant Jordi amb Colls de serps, un al·legat antimilitarista i Carme Riera volia seguir l'èxit aconseguit en el seu primer llibre de contes amb un altre recull que seguia les seues passes Jo pos per testimoni les gavines.

Aquell any, a Alacant, apareixia l'antologia Migjorn (Poesia jove de les comarques del sud del País Valencià). L'artífex de la qual era Emili Rodríguez-Bernabeu, poeta i cardiòleg, que havia donat a conéixer quatre poemaris ben singulars en el context literari de l'època. El fet de publicar-se a l'Alacant va ser, sens dubte, un fet històric. El detonant l'havia provocat l'aparició, tres anys abans, de l'antologia Carn Fresca, d' Amadeu Fabregat, a València, on no hi havia cap poeta de les comarques del sud valencià.

Migjorn tenia una portada de Gastón Castelló, un pròleg d' Emili Rodríguez-Bernabeu i aplegava composicions d'onze poetes. Entre aquests hi havia Gaspar Jaén i Urbà, nascut el 1952, i Manuel Rodríguez Castelló, que sols tenia deneu anys, com Adrià Carbonell o Carmel Navarro. Però l'obra havia tardat dos anys a publicar-se, amb la qual cosa els poetes, en el moment de lliurar els textos, tenien entre 15 i 30 anys. Els poemes mostren, fins i tot ara, el goig de les coses naturals. Naturals i virginals.

L'antòleg va encertar en la tria dels autors perquè han estat diversos noms que han seguit en la trinxera creativa, com ara els ja esmentats Gaspar Jaén, amb una obra sòlida, i Manel Rodríguez-Castelló que l'any següent guanyava el premi Vicent Andrés Estellés amb un llibre deliciós La ciutat del tràngol. Un poemari precedit per uns versos lluminosos de Kavafis. Després hi havia Joan Antoni Climent, dissortadament traspassat el 2005, i Andreu Morell, que també continuarien escrivint, així com Francesc Moisés que seguiria pel camí de la cançó. Dos dels autors han estat alcaldes dels seus pobles: Francesc de Paula Seva i Lluís Garrigós i Oltra, un periodista de renom, Joan Vicent Hernández i un altre, historiador, Carmel Navarro. Migjorn va ser tota una fita. Quaranta anys després toca celebrar-ho.

Lo último en INF+

Compartir el artículo

stats