Información

Información

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Joan Garí i el plaer del text

Joan Garí ha escrit novel·la, poesia i assaig monogràfic, però diria que és en el columnisme literari on el trobem en el seu estat més pur. Açò és: l'autor, dins del gremi de la ploma, se situa en territori de Montaigne, de Josep Pla, de Joan Fuster... Ara acaba d'aparèixer L'ofici de lector, un recull de les columnes sobre literatura publicades en revistes com El temps o Caràcters i en el diari Ara, durant els darrers deu anys. El conjunt supera el centenar de textos i ofereix una mena de mapa literari de l'autor i de l'època: hi ha des d'escriptors consagrats com Thomas Mann o Marcel Proust -dues debilitats-, Henry D. Thoreau, Walt Whitman, Jaume Cabré, Joan Margarit, Philip Roth o Manuel Baixauli fins escriptors més joves i quasi desconeguts. L'autor es mou en un territori d'escriptura que veïnetja el petit assaig i és capaç d'explicar i d'explicar-se, de mostrar i de mostrar-se amb una gran desimboltura.

La professora Anna Esteve és qui ha fet l'edició i presenta, mitjançant un pròleg minuciós, subtil i ben informat les peculiaritats de l'obra. Joan Garí es confessa escriptor com a conseqüència de ser lector. En aquestes columnes hi trobem l'impuls que desemboca en aqueixa necessitat. L'autor-lector esdevé un ésser capaç de fer observacions perspicaces i síntesis antològiques, perquè sap dibuixar l'essència de cada obra. En posar l'atenció als textos, els transforma en radiografies que els explica d'una manera diàfana i divertida. Cal destacar el component del plaer. En tot moment, l'activitat lectora està impulsada pel plaer de la lectura, per la recerca de la troballa, pel goig del coneixement... Borges definia el procés de llegir com l'experiència alimentada per «la imminència d'una revelació que no es produeix». Sembla que Garí participe d'aquest impuls, i mentre espera que arribe o no la gran revelació, en gaudeix de les petites.

A L'ofici del lector hi ha planes memorables, pensaments lluminosos, troballes dialèctiques... I tot expressat en una prosa contundent i viva que té en els símils espurnejants un dels instruments més eficaços. Garí és un escriptor que sap metabolitzar la cultura amb clarividència i amb humor. Llegir-lo és, per això mateix, un festival de saber i de sabor, un regal a tocar de la felicitat.

Lo último en INF+

Compartir el artículo

stats