U a de les característiques pròpies de la nostra peculiaritat com a poble és, sens dubte, la passió per la música, que es veu reflectida en les nombroses societats musicals que, des de Vinaròs fins a Guardamar, poblen el nostre territori valencià. La Societat Musical L$27Aliança de Mutxamel, que finalitza esta setmana els actes programats pel seu cent cinquanta aniversari, és un dels patrimonis socials i culturals més importants del nostre poble i per als mutxamelers i mutxameleres.

Les bandes de música comencen el seu caminar a la segona part del segle XIX. Mutxamel no queda fora d$27esta iniciativa, va ser l$27any 1857 quan el veí del nostre poble, el mestre d$27escola, Francisco Sala i Marco, davant la difícil i penosa situació en què es trobava l$27agrup ació musical local, -cap organització , un instrumental escàs i deficient, sols actuava als actes religiosos i a les festes de Nadal-, va dissenyar un projecte il·lusionant que portaria endavant. Va transformar així en realitat evident l$27adquisició d$27un nou i complet instrumental, creà una junta directiva i va elaborar un reglament per al bon funcionament de la que en eixe moment s$27anomenava «Sociedad Filarmónica La Alianza».

Tenim notícies escrites, del mes d$27agost de 1878, que ens confirmen que per este temps, Mutxamel ja comptava amb una banda musical capacitada per actuar digna i decorosament a la capital alacantina. Al mes d$27agost d$27eixe any l$27ajuntament d$27Alacant, va sol·licitar el trasllat de la Mare de Déu de Loreto des de la nostra localitat a la ciutat, per a celebrar la festivitat de la seua patrona, la Mare de Déu del Remei. En la matinada del dia 5 va eixir la imatge mutxamelera de l$27església parroquial del Salvador, «acompañada por los acordes de la marcha real tocada por la música de esta población...» A la vesprada es va iniciar la processó des de la concatedral de sant Nicolau, i allí trobarem els músics mutxamelers, «...la Venerada Imagen salió acompañada por el reverendo Clero, Ayuntamiento y muchísimos fieles de la población, cerrando la mar cha la música de esta Villa, que la siguió en la procesión y hasta regresar a su parroquia...»

És innegable que la història de la Societat Musical l$27Aliança va lligada a la dels mutxamelers al llarg del seu segle i mig de vida, evocant en les persones records i vivències que no es poden oblidar: els seus locals socials on a més de assajar i oferir concerts es celebraven bodes i comunions, la construcció l$27any 1924 del «templete» del «Paseo», edificat gràcies a la subscripció popular, el ball d$27estiu a la Plaça Nova, les interpretacions sacres a les misses...

Al llarg de segle i mig, molts són els directors, músics, equips directius i socis protectors que han treballat de manera conjunta perquè la banda adquirira el prestigi i la qualitat que hui té, sent una de les ambaixadores culturals i musicals de Mutxamel, tant en l$27àmbit provincial com autonòmic, amb més solera i renom. Entre els seus components han eixit grans professionals, que han passat a altres entitats, com l$27Orquestra Nacional d$27Espanya o la Banda de la Guàrdia del Rei, així com magnífics compositors que han plasmat l$27estima pel poble i els veïns amb nombroses composicions musicals, la més antiga que conserven és de l$27any 1883. En començar esta nova centúria la llavor plantada fa ja moltes dècades ha produït molts i abundants fruits, com ho demostra la presència de un gran número de joves a les seues files, on destaca la plena incorporació de les dones, els premis guanyats als diversos certàmens en què s$27ha participat al llarg de tants anys, els concerts interpretats en honor als socis protectors i l$27edifici social actual. La trajectòria present de la banda de música mutxamelera en l$27any del seu aniversari, augura un futur brillant que ens permetrà continuar escoltant durant molt de temps les notes bellament interpretades.

Per que formeu ja part indissoluble dels moments d$27alegria i solemnitat de la nostra història recent, enhorabona pel vostre aniversari i per l$27excel·lent programació duta a terme al llarg de tot l$27any. Gràcies pel vostre treball conjunt i centenari, i, sobretot, gràcies en majúscula per la vostra música. Assumpció Brotons es Cronista Oficial de Mutxamel.