Els anomenats sexennis són una conquesta laboral educativa reconeguda pel Ministeri d'Educació en 1991 després de les grans mobilitzacions i vagues de finals dels anys 80 que, només al País Valencià, es mantenia amb l'exclusió del professorat interí i amb pagament delegat. Impliquen que cada 6 anys es reconeix, en forma de complement retributiu, l'esforç i la necessitat de la formació permanent del professorat, així com la seua implicació en les activitats i projectes de millora de la qualitat dels centres educatius.

Per fi s'ha publicat (DOGV 6-11-17) el Decret que elimina aquesta discriminació valenciana il·legal. Malauradament, només es planteja una regularització gradual de la situació (fins a 2019) que ens arriba molt tard i no reconeix cap retroactivitat. De fet, arriba 2 anys després del canvi de Consell, 4 anys després de que regulara aquesta discriminació la última Comunitat Autònoma, 7 anys després de la sentència del TJUE de 22 de desembre de 2010, 5 anys després que el Suprem sentenciara l'assumpte per a Extremadura el 22/10/2012, i 2 anys després del pronunciament del Constitucional i de que els tribunals d'Alacant, a instàncies de CCOO, dictaren la primera sentència de l'Estat reconeixent la retroactivitat completa d'aquest complement per al professorat interí valencià.

Hem d'afegir que aquesta equiparació laboral i retributiva que promou ara el Consell ens arriba 15 anys després de l'obligació d'adaptar la norma espanyola a la directiva 1999/70/CE, 10 després de la publicació de l'EBEP, 8 després del reconeixent dels triennis (antiguitat) d'aquest professorat interí, i 6 anys després del Decret Vela i la derogació (Ordre 65/2012) de la regulació valenciana dels sexennis imposada pel mateix Partit Popular que ens arruïnava l'educació (i la Comunitat) amb retallades, ocurrències i el forat de CIEGSA.

Per tant, encetada aquesta equiparació laboral, tardana i molt insuficient tal i com s'ha explicat, és l'hora d'exigir al Consell el compliment estricte de la llei i jurisprudència espanyola i europea i, de la mateixa forma que en 1993 vam aconseguir al PV l'extensió d'aquest dret ja reconegut al territori MEC, i igual que amb la mobilització i l'Acord de 23 d'octubre de 2013 es va possibilitar la recuperació de tot el que havia dinamitat el Decret Vela i l'Ordre 65 de 2012, és el moment d'aconseguir millorar i estendre aquest reconeixement i incentiu professional per a tot el professorat valencià.

Per arribar a aquest punt, l'estratègia de CCOOPV ha passat per, primer recuperar la regulació del sexennis al PV (Decret 99/2014 i Ordre 54/2014), segon eliminar la disposició 28.2 de la Llei de Pressupostos que ens obligava a la judicialització de les reclamacions individuals (incansablement des de la Junta de Personal d'Alacant, des de Mesa de Negociació i amb esmenes defensades pels partits polítics en les Corts), i tercer i simultàniament, també com a estratègia de pressió i acció sindical, encetar una campanya singular de reclamacions que, en via judicial, va donar fruits el 3 de novembre de 2015 amb l'esmentat primer reconeixement de sexennis amb retroactivitat de tot l'Estat.

Finalment, ha sigut aquesta estratègia sindical i jurídica i el professorat afectat qui ha fet valdre, ja en seu judicial, el principi de no discriminació laboral i salarial establit amb l'esmentada Directiva Europea 1999/70/CE relativa a l'Acord Marc de la CES, la UNICE i el CEEP, de la que naixen quasi totes les equiparacions actuals (EBEP, triennis, sexennis, permisos, indemnitzacions i fins i tot pot ser l'estabilitat).

Arribats a aquest punt, només cal afegir que el Decret publicat podria ser qualificat de prevaricador des del moment que ignora la realitat legal i jurisprudencial existent. Per açò i per a no colapsar més l'administració de justicia, seria urgent començar quan abans la negociació de l'abast que Consell i Conselleria estan disposats a posar damunt la taula en quan a la retroactivitat d'aquest dret que s'estén ara al professorat interí i de quan ho estendrà al professorat amb pagament delegat.

L'extensió i el reconeixement retroactiu ha de ser ara l'objectiu. Creiem que és el moment d'exigir el que ens pertany i de recuperar tot l'arrabassat, sexennis inclosos. Per a això també sabem que necessitem i reclamem un finançament just per al nostre territori, que ho serà per als nostres serveis públics, tot l'alumnat i el nostre professorat. Mobilitza't el proper 18 de novembre pel finançament suficient i necessari per al País Valencià i per als seus sistema educatiu i el seu professorat.

(*) Firma també aquest article

Felip Vicedo Román, responsable de Ensenyament CC OO-PV Vinalopó-Vega Baja