La HOAC de la diòcesi d´Oriola-Alacant es pronuncia en contra de la precarietat laboral dels i les treballadores, que s´està generalitzant en les noves contractacions, fent que es maquillen les dades de l´atur mes rere mes. Aquesta precarietat es concreta en salaris minsos, jornades llarguíssimes, contractes per dies, falses jornades reduïdes i impossibilitat de conciliar família-vida social-treball.

En el dia 8 de març de 2017, l´HOAC diocesana es manifesta a favor de la sensibilització de la societat envers les situacions de precarietat que, principalment, estan patint les dones. Aquesta jornada és un símbol de la lluita de les dones pel reconeixement de la dignitat, una lluita que, per desgràcia, encara avui segueix viva.

Amb motiu de la celebració del Dia de la Dona Treballadora, la HOAC (Hermandad Obrera de Acción Católica) i la JOC (Juventud Obrera Cristiana), juntament amb tota l´Església, ens manifestem en contra de la situació de precarització laboral que, principalment, estan patint els treballadors en general i les dones en particular.

Al voltant d´un 20% de la població activa femenina està patint l´atur, front a un 17% de la taxa masculina. A més a més, el 72´6% dels contractes temporals se signen amb treballadores del sexe femení. Aquesta dada, sumada al fet que les dones perceben un 19% de salari/hora menor que els seus companyes masculins i al fet que la reducció de les mesures adoptades per les institucions per tal de minvar aquesta bretxa salarial, s´han reduït considerablement, es pot deduir quina situació estan patint, ara per ara, les dones. Si a això s´afegeix la tradicional dificultat per conciliar la vida familiar i la laboral que han anat suportant, la situació resultant és summament precària.

Així doncs, des de l´HOAC i la JOC denunciem aquesta situació, ja de per sí desigual, que està suportant la dona en la societat en general i en el món del treball i en la família en particular. Hem de tenir en compte que treball és més que ocupació (amb un salari), també inclou totes les tasques no remunerades i que recauen molt més sobre les dones.

En coherència amb aquesta denúncia, invitem la societat sencera a reflexionar sobre aquesta situació i les seues causes, i a assumir la responsabilitat d´encetar un canvi realment estructural que facilite la convivència i llime les diferències. Només amb la implicació de tothom podrem continuar donant passos en una lluita que ve de lluny i que sembla que no acabarà mai.

Per tant, també exigim als poders públics, governs i institucions visibles en la societat perquè assumeixen la seua responsabilitat en la presa de decisions que realment estiguen dirigides a resoldre aquesta situació.

Consegüentment, cridem a tots els cristians que analitzen la situació que ens envolta, per a què, a la llum de l´Evangeli, de la Doctrina Social de l´Església i dels postulats del Concili Vaticà II, assumeixen la part que els pertoca per aplicar l´essència del cristianisme. Lògicament també hem d´estar implicats en avançar cap a la igualtat al si de l´Església, per a que el nostre discurs no siga hipòcrita.

Per últim, des de l´HOAC i la JOC ens comprometem a iniciar, fins on els nostres braços arriben, les accions oportunes per tal de sensibilitzar sobre la realitat que ens envolta i tractar d´anar modificant les relacions socials i familiars, perquè tots i totes tinguem cabuda en un marc de convivència. I en aquesta aposta per la implicació personal i col·lectiva de la nostra organització, som conscients que ho hem de fer amb d´altres organitzacions civils, sindicals i polítiques, en les que històricament sempre hem participat.

L´objectiu ha de ser lluitar per desterrar la violència econòmica, laboral, social i cultural contra les dones treballadores, tot i acompanyant les seues vides, les seues esperances, obrint nous camins que possibiliten una altra manera de viure, d´organització econòmica i social i una altra cultura que respecte la dignitat de les persones per damunt de tot.

Dionís Penyarroja González es president HOAC Oriola-Alacant.