El dimarts, dia 26, començarà a Polònia la 31ena Jornada Mundial de la Joventut (JMJ), quan el papa es trobarà amb milers de jóvens de tot el món a Cracòvia. La setmana passada el papa Francesc va enregistrar un videomissatge adreçat als participants d'aquesta JMJ, on els deia que aquests dies a Polònia, on recordaran el papa Joan Pau II, estaran marcats «pel signe de la misericòrdia en aquest Any Jubilar». El papa, que es reunirà amb jóvens d'Europa, Àfrica, Àsia, Amèrica i Oceania, ha animat aquests pelegrins perquè els seus «passos fins a Cracòvia», facen possible «una peregrinació de fe i de fraternitat».

El papa Francesc, sempre atent a la diversitat, ben lluny de l'uniformisme estèril i empobridor, ha demanat als jóvens que aniran a Cracòvia, que siguen capaços d'oferir al món «un nou signe d'harmonia, un mosaic de rostres diferents, de races, llengües, pobles i cultures, tots units en el nom de Jesús, que és el rostre de la misericòrdia».

En poc més de tres anys, el papa Bergoglio ha mostrat al món el nou rostre de l'Església, defensant els pobres i els refugiats, les dones i la família, els Drets Humans i l'Ecumenisme. El papa Francesc, que ha posat el servei i la comunió fraterna com a centre de la vida eclesial, ha assenyalat la importància de tindre cura de la creació i la defensa de la justícia social, amb una dura crítica a una economia que «mata», ja que posa el diner per davant de les persones. Per això el papa ha demanat reiteradament als jóvens, que siguen protagonistes d'una nova manera de viure. Així, el 22 de juliol de 2013, al Brasil en la JMJ d'aquell any, el papa exhortava els jóvens a ser capaços de crear «un món de germans». I dos dies més tard insistia en la necessitat d'educar els jóvens «en els valors que construeixen la vida, acompanyant els necessitats i donant esperança en el futur». En aquest mateix viatge, el 25 de juliol de 2013, el papa denunciava la corrupció d'aquells que «en lloc de buscar el bé comú, persegueixen el seu popi interès» i per això encoratjava els jóvens a no desanimar-se, a no perdre l'esperança. El papa Francesc deia: «No deixeu que l'esperança s'apague. Sigueu els primers a tractar de fer el bé, a no acostumar-vos al mal, sinó a vèncer-lo amb el bé». I el 27 d'aquell mateix mes, Francesc convidava els jóvens a ser protagonistes d'una manera nova de ser i de fer i els demanava que construïren «un món millor, un món de germans, un món de justícia, d'amor, de pau, de fraternitat, de solidaritat».

El papa Francesc, el 28 de juliol de 2013, «ressuscitava» una expressió que havia utilitzat el papa Pau VIè, en demanar als jóvens que portaren al nostre món, esperança i estimació: «Heu de fer florir la civilització de l'amor». A partir del dimarts, serà interessant estar atents a allò que el papa Francesc dirà als jóvens reunits a Cracòvia en aquesta JMJ, perquè les seues paraules són sempre una crida a la fraternitat, a l'esperança i a la pau.