Fa només un any des d'aquell dia que tot comença a canviar. Tancàvem una etapa, llargament treballada i esperada. El 13 de juny fou el moment de constatar que no volíem tindre amo, ni por, i que havia arribat el moment de reconéixer-nos com a propietaris d'una realitat i una ciutat: la nostra, la que hem de construir, compartir i somniar.

No ha sigut fàcil, gens ni miqueta; la grandària de la desfeta semblava gran des de fora, però no tant com finalment ha resultat. Alacant és una ciutat intervinguda, una ciutat embargada. Alacant ha estat a punt de ser venuda al millor postor, anaven a repartir-se-la en dinars inacabables en algun reservat, i continua angoixada per un govern a Madrid que ens margina en els pressupostos i inversions estatals.

El canvi és un camí d'aprenentatge, que conjuga errades i encerts, però que aferma la voluntat diària de millorar i respondre, de forma clara, a la voluntat i la il·lusió del canvi. Ara som una ciutat més neta, per dins i per fora, i això es nota en els carrers i l'ànima de la ciutat. Hem esborrat la sospita de la corrupció, i hem demostrat que som molt exigents en aquest tema, fins i tot sense supeditar aquesta exigència a la possibilitat de perdre la majoria en el plenari.

Este primer any ha estat el de baixar al soterrani, el de posar-se al capdavant de la sala de màquines, el de tirar els murs i el de «desescombrar». També de carregar amb una pesada motxila, després de 20 anys associats a la corrupció, la incompetència i la desídia, que està plena de sentències a pagar que ascendixen a quasi 25 milions d'euros, o el cost d'una imatge de ciutat lligada a l'amiguisme i l'opacitat. Anem tancant la sagnant ferida que ens ha deixat una forma indecent de representar a la ciutadania i governar la ciutat.

Ha estat un any d'il·lusió i molt de treball. Un any d'esforç per trobar-nos diferents partits, diferents trajectòries i cultures polítiques en un govern compartit, i aconseguir anar construint una veu comuna, encara que de vegades no siga fàcil. Han estat dotze mesos en què Compromís, per primera vegada en la història d'Alacant, té presència al seu Ajuntament i, a més, demostra que estava preparada per a governar. Hem aportat, gràcies a la nostra experiència com a projecte polític plural, la capacitat de buscar consensos, l'equilibri necessari, la capacitat de treball i un gran sentit de la responsabilitat davant el repte de la governabilitat.

Ha estat un any en el que s'han obert les institucions, regidories i departaments, a la ciutadania. En el que, per primera vegada en anys, els col·lectius i associacions han trobat espai i reconeixement, a més de capacitat de treball comú. Ha estat també l'any en que s'han començat a situar les primeres peces de la definició del nou futur de la ciutat, a través del Pla de Ciutat, el PGOU o el Pla d'Inclusió Social, el projecte «Alacant, Ciutat de la Memòria», o el Pacte per l'Ocupació. Un futur de la ciutat que ha d'acurtar la gravíssima desigualtat social, el model urbà de ciutat dual i la definició dels eixos estratègics sobre els quals basar un model de creixement equilibrat i estable i pensat sobre la base de que l'economia ha d'estar al servici dels persones.

Ens hem posicionat com Ajuntament com a motor que lidere el creixement econòmic de la ciutat, obtenint i consignant per al present any i l'any 2017 vora de 40 milions d'inversions, buscant finançament extern a través dels projectes europeus per a iniciatives de transformació urbana, projectes d'inclusió sociolaboral i de ciutats intel·ligents.

Hem posat solucions per a que a Alacant, durant les vacances, cap xiquet o xiqueta és quede sense un menjar diari. Hem posat en marxa, des de Compromís, la regidoria de Memòria Històrica, que és fonamental per a conéixer i dignificar la memòria de la ciutat, també com a fortalesa turística de primer ordre. I hem creat la regidoria d'Igualtat des de la que s'està fent algo que mai s'ha fet des de l'ajuntament: polítiques de promoció de la igualtat de dones i homes i de prevenció de la violència de gènere.

Estem recuperant la nostra identitat a través del patrimoni cultural d'Alacant, tornant a situar el valencià com a llengua de comunicació i cultura visible, o protegint i posant en valor el patrimoni arquitectònic i ambiental d'Alacant, com a element central en el nostre disseny de ciutat.

Estos mesos han estat també mesos molt intensos a les regidories del canvi, com és el cas de la d'Ocupació i Desenvolupament Local. Un any en el que hem recolzat particularment les polítiques i esforços en matèria de formació i ocupació juvenil, de dones i majors, on em multiplicat fons per a aquests col·lectius i per a les zones de població més vulnerables. Ha estat un any d'aposta per nous sectors econòmics i sempre des del punt de vista social i solidari. Estem contribuint a la definició d'un nou empresariat i una nova economia col·laborativa, apostant per la innovació i fixant-nos en l'oportunitat que suposa l'economia digital.

A més ha estat l'any en el que hem reconnectat l'Ajuntament i la ciutat amb el País Valencià. Reivindicant allò que toca, però sentint-nos propietaris i protagonistes del projecte col·lectiu de País que s'està liderant des del «Pacte del Botànic». Recuperant el diàleg i el treball compartit Alacant i Elx, Alacant i València.

Ens importa el que hem de fer, però també com ho fem. No estem passant una nova pàgina en la política, estem escrivint un nou llibre i volem fer-ho amb moltes mans. És un moment en el que tenim l'oportunitat de demostrar que les nostres ciutats, el nostre país, la nostra societat, pot guiar-se per uns principis rectors que també són els nostres: l'honradesa, la dignitat, la pluralitat, el rendiment de comptes i la capacitat d'arribar a acords. Esta és la nostra proposta de futur: un futur de totes i tots, un primer any de molts més altres que vindran i que esperem compartir amb una majoria d'alacantines i alacantins.

(*) Signen també Mª José Espuch i Sonia Tirado.

Grup Municipal Compromís - Ajuntament d'Alacant