El Partit Popular Valencià que ara mobilitza l'ensenyament privat concertat, és el mateix que va aplicar polítiques educatives dissenyades per a potenciar l'ensenyament privat al temps que empobria i desmantellava a marxes forçades el servei educatiu públic valencià amb l'excusa de la crisi econòmica i amb el paraigües de la LOMQE.

Aquesta afirmació és tan demostrable com l'augment de la inversió en un tipus d'ensenyament i la reducció en l'altre que pot llegir-se en els pressupostos de la Generalitat. És una realitat tan gran i vergonyant com el «forat» de 1000 milions que ens ha deixat la gestió de CIEGSA, l'empresa pública creada, segons les persquisions judicials, per tal d'adjudicar al millor «evasor» la construcció dels centres públics que, en molts casos, o no s'arribaren a fer o costaren 3 vegades més del pressupost inicial i encara arrosseguen greus deficiències constructives i d'instal·lacions.

Des de la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic d'Alacant hem denunciat i ens hem mobilitzats sistemàticament contra totes aquelles agressions que, malauradament, es van multiplicar amb els anys com els barracots als centres públics, i van donar la seua veritable cara amb la conjura popular contra la LOE, que va tenir el seu màxim capdavanter amb l'envilit conseller Font de Mora, amb els seus regals de sol públic als mercaders de l'educació i amb les seues internacionals «ocurrències» (EpC en anglès, xinès, miopia dels ordinadors, objecció de consciencia, etcètera).

Aquella gestió sediciosa que també va deixar com a herència la concertació de centres segregadors de l'alumnat per sexe, va tenir continuïtat i colofó amb l'ominosa de la consellera Catalá, que va trencar tots els acords de plantilles públiques docents existents en un tres i no res, va eliminar 4815 llocs de treball docent dels col·legis i instituts públics de tot el País Valencià en 4 anys , va massificant les aules, va imposar el districte únic, va reduir objectivament la qualitat de les nostra escola pública i va afegir més dificultats econòmiques a famílies i alumnat més desfavorit.

Amb la nova Conselleria del nou Govern, s'ha eliminat el districte únic i s'ha fet l'arranjament escolar del curs 2016-2017 (relació de creacions, habilitacions i supressions d'unitats en els centres sostinguts amb fons públics) tant a l'escola pública com a la privada concertada. És a dir, per primera vegada s'ha aplicat la normativa vigent per a tractar per igual tots els centres. Aquest procés ha estat publicat, ha segut objectiu i transparent, i els centres i localitats afectats amb pogut fer-ne al·legacions.

Després de la primera proposta d'arranjament comunicada als titulars, de les al·legacions enviades abans de la publicació al DOCV el 6 de maig i de la correcció d'errades publicada la setmana passada, el balanç de creacions i supressions en tota la xarxa de centres privats sostinguts amb fons públics és zero! amb un balanç de 35 supressions i 35 autoritzacions de noves unitats. És més que evident que en cap mesura queda justificat l'alarma que s'intenta generar per a defensar tracte de favor i privilegis que han perjudicat la majoria i, afortunadament, ja són del passat.

Per altra banda i d'acord amb les exigències dels centres públics i d'aquesta Plataforma, s'han recuperat els districtes d'escolarització ajustats als barris, s'ha modificat la puntuació de les segones i terceres opcions de matrícula per a augmentar la llibertat d'elecció de les famílies, s'assegurat la possibilitat d'escollir entre centres de titularitat pública i de titularitat privada en de cada zona i s'ha garantit la continuïtat i finalització de l'escolarització en els centres i opcions actuals de les famílies.

Per tot això, la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic considera que les enganyoses i interessades declaracions i mobilitzacions promogudes per una patronal religiosa «en defensa de la llibertat d'elecció de les famílies», només poden tenir interessos inconfessables com ara el victimisme polític, la confusió de l'opinió pública, o una confrontació pública-privada que impedisca el debat social pendent i necessari sobre l'educació, la LOMQE i les retallades pressupostàries a l'Estat i als Territoris.

Des de la Plataforma reivindiquem la planificació educativa i la zonificació front al districte únic i la falsa «llibertat d'elecció de les famílies» com a única forma d'eradicar que uns pocs centres elitistes practiquen, amb els diners de totes i tots, segregació social, d'alumnat i de famílies, per motius econòmics, culturals, ètnics i intel·lectuals.

De la mateixa forma, la plataforma reivindica la reversió de les retallades, més inversió en educació en contra del compromís adquirit pel PP amb Brusel·les de continuar rebaixant-la fins el 3,7% del PIB en 2018, la retirada de la LOMCE per retrógrada, clasista, inviable i contraproduent, i una planificació educativa que incloga tots els centres sostinguts amb fons públics i defense un servei educatiu públic, democràtic, inclusiu, laic, en valencià i de qualitat.

És inadmissible per cínic que la dreta i l'esglesia espanyola més rancia reclame ara el Pacte Educatiu Territorial i d'Estat que la Plataforma exigeix des de fa anys que, històricament, ha segut impossible aconseguir a Espanya precisament pels seus posicionaments fonamentalistes i egoistes. Cal dir que a la mateixa manifestació en la que una portaveu reclamaba ara eixe pacte, es podien llegir pancartes reivindicant «llibertat i igualtat» oblidant que el lema sencer i revolucionari francès també inclou la bandera de la fraternitat, que és just el que mai ha demostrat una patronal que ara vol manipular la realitat quan porta anys beneficiant-se, també econòmicament, de tracte de favor de governs de dretes i de règims preconstitucionals en detriment de l'immensa majoria de la ciutadania i de l'avanç conjunt i solidari de la societat.