01 de diciembre de 2015
01.12.2015

El papa Francesc i el canvi climàtic

01.12.2015 | 04:16
El papa Francesc i el canvi climàtic

En el transcurs del seu viatge apostòlic a Kènia, el dijous passat, a l´oficina de les Nacions Unides a Nairobi, el papa Francesc va fer una crida a considerar el canvi climàtic no només com a problema global, sinó també com un dels principals reptes de la humanitat. En el seu discurs, en la línia de l´encíclica Laudato si, el papa Francesc va manifestar la seua preocupació i la seua tristesa pel moment que estem vivint: «Seria trist que els interessos privats estigueren per damunt del bé comú». Per al papa, la disjuntiva que se´ns planteja és, «millorar o destruir l´ambient», ja que «el clima és un bé comú per a tots», i depèn de la nostra manera d´actuar, que podrem preservar el nostre món o arribar a destruir-lo. En el seu discurs, el papa va fer una defensa, una vegada més, «dels drets dels més desafavorits», arribant a proclamar, com ja ho ha fet en altres ocasions, la importància «d´assegurar el dret de tothom a la terra, al sostre i al treball».
El papa també va demanar que els governs siguen capaços de «corregir les disfuncions del sistema actual», per tal «que la COP 21 arribe a un acord global i transformador, basat en la justícia». Es tracta d´afavorir «la lluita contra la pobresa, i el respecte a la dignitat humana com a punt de partida». D´ací que faça falta «un nou estil cultural» per afrontar el problema del canvi climàtic. Cal, com deia el papa, «assumir la cura d´un mateix, dels altres i del medi ambient, enfront de la cultura del rebuig». Cal també créixer en la «consciència d´un futur compartit per tots», ja que hem de vore la creació com a jardí de Déu. En el seu discurs, el papa posà sobre la taula el problema de la interdependència, que «hem d´acceptar humilment». Una interdependència que no ha de ser «submissió d´uns als interessos dels altres, dels més dèbils davant els més forts». Per això el papa ha demanat als governs «un diàleg sincer i obert», ja que la situació actual ens fa vore «la humanitat del període postindustrial», com «una de les més irresponsables de la història». Per aquest motiu el papa ens demanava estar «atents a evitar la globalització de la indiferència», ja que aquest pecat és el responsable que «moltes vides, moltes històries i molts somnis, naufraguen». El papa ha denunciat també «el comerç il·legal de diamants i pedres precioses o el tràfic de marfil», uns negocis que «alimenten la inseguretat i el terrorisme».
El problema del canvi climàtic, encara que alguns polítics hagen fet broma o hagen minimitzat els seus perills pel que fa a la situació actual del nostre planeta, és molt greu. I tots hem de fer el que estiga a les nostres mans per conservar el nostre món, que és un regal de Déu, per millorar-lo i per evitar la seua destrucció. En la reunió sobre el clima, que es va inaugurar el dia 30 el papa ens ha recordat que «un fracàs en la cimera del clima seria catastròfic». Com ens ha dit també el papa Francesc en aquest discurs seu a l´oficina de les Nacions Unides a Nairobi, la base de l´actuació humana, per tal que siga realment humana, és «buscar el bé comú», per així fer possible un món més pacífic i més fratern. Es tracta de creure en l´amor, que fa possible allò que sembla impossible i que ens mou a respectar i no a abusar de la creació.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine