27 de octubre de 2015
27.10.2015

El discurs del Papa en la clausura del Sínode

27.10.2015 | 04:02
El discurs del Papa en la clausura del Sínode

El dia 24 el papa va fer un discurs on sintetitzava els anhels i les esperances que han mogut el Sínode dels bisbes sobre la família, una assemblea que es va clausurar ahir diumenge, després de tres setmanes de debats i de diàleg. El papa ha lloat «la llibertat d´expressió» que han tingut els participants en el Sínode, i alhora ha criticat alguns «mètodes no del tot benèvols». Per al papa, el Sínode ha «refrescat els cors» d´aquells que esperen de l´Església, una paraula d´esperança i d´encoratjament.
El papa Francesc ens deia que aquest Sínode «ha tractat d´il·luminar, a la llum de l´Evangeli, els temes inherents a la família». I tot i que «no s´han trobat solucions exhaustives a totes les dificultats i dubtes que amenacen la família», sí que aquestes dificultats i dubtes s´han vist «a la llum de la fe». La importància del Sínode, com ha dit el papa, ha estat «escoltar les veus de les famílies i dels pastors de l´Església», reunits a Roma des de totes les parts del món. Per al papa, aquest Sínode ha manifestat la «vivacitat de l´Església, que no te por de remoure les consciències anestesiades», ja que durant aquestes tres setmanes que ha durat el Sínode, s´ha vist i llegit «la realitat, o millor dit, les realitats de hui, per encendre i il·luminar amb la flama de la fe, els cors dels hòmens, en un moment de cansament i crisi social, econòmica i moral».
El papa ha volgut transmetre en aquest missatge, el nucli de la nostra fe: «L´Evangeli continua sent per a l´Església una font viva de novetat». I és que l´Evangeli ha de posar «al descobert els cors tancats, que sovint s´amaguen, fins i tot dins les ensenyances de l´Església», una Església que només pot ser Església «dels pobres d´esperit i dels pecadors a la recerca de perdó», i «no només dels justos i dels sants».
El papa ha volgut que aquest Sínode que va acabar ahir, fóra un temps per «obrir horitzons», ja que el missatge i el desafiament de l´Església és «anunciar l´Evangeli a l´home de hui». I és que com diu Sant Ambròs en el comentari al Psalm 118, el nostre «tresor és la fe, la misericòrdia, Crist». Per això l´Església ha d´anunciar i transmetre el seu tresor més preuat: Crist, que «per la seua misericòrdia divina, davallà a nosaltres, per obrir el que era tancat, descobrir les coses amagades i revelar les ocultes» (Sermó 12,3-6). Obrir el que era tancat hauria de ser l´anhel de tota l´Església. No tancar més i més, sinó obrir per renovar, com ho va ser el Vaticà II i el seu «aggiornamento».
El papa Francesc ha donat a entendre que al si d´aquesta assemblea hi havia dues postures i que «els autèntics defensors de la doctrina no són els qui defenen la lletra sinó l´esperit; no les idees sinó l´home; no les fórmules sinó la gratuïtat de l´amor de Déu i del seu perdó». Per això el papa, fidel al missatge de l´Evangeli, que és sempre Bona Nova, i a allò que ja ens havia manifestat el papa Joan XXIII, ha reiterat una idea que no hauríem d´oblidar mai: «l´Església no ha de distribuir condemnes o anatemes, sinó proclamar la misericòrdia de Déu, cridar a la conversió i conduir tots els hòmens a la salvació».
Per al papa, el significat d´aquest Sínode ha estat «tornar a caminar junts per portar la llum de l´Evangeli» a la nostra societat, sobretot a aquells que estan més allunyats de l´Església. El Sínode també ha de servir per a «formar les noves generacions perquè visquen en l´amor». I per obrir l´Església a tothom, ja que «una Església tancada en ella mateixa, és una Església morta». L´objectiu del Sínode de la família ha estat «manifestar la misericòrdia de Déu a les famílies necessitades, a les persones abandonades, als ancians oblidats, als fills ferits per la separació dels pares». D´ací que el Sínode ha de servir per «il·luminar consciències» i per «reconstruir amb humilitat la confiança en l´Església», així com també per «animar les famílies» en la seua tasca, tan bonica i alhora difícil, de ser en el nostre món, signe de la misericòrdia de Déu.
El Sínode també ha de servir per crear «una pastoral familiar renovada, basada en l´Evangeli». L´Església ha de presentar una «pastoral capaç de transmetre la Bona Nova amb un llenguatge atractiu i alegre, que traga la por del cor dels jóvens, perquè assumisquen compromisos definitius». El papa ha proposat a l´Església una «pastoral innovadora», que manifeste «l´estimació incondicional a totes les famílies». I és que el desig del papa és que cap família no se senta «sola o exclosa de l´amor i de l´acolliment de l´Església», ja que l´autèntic escàndol «és la por a estimar i a manifestar concretament aquest amor».
Els debats i les reflexions dels bisbes, dels religiosos i dels laics han acabat, però el Sínode ha de continuar viu a les diòcesis i a les parròquies, per tal que l´Església trobe nous camins, per donar resposta als reptes que planteja la nostra societat.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine