El dilluns passat, com cada dilluns després del tercer diumenge d'octubre, la vila de Xaló, a la Marina Alta, celebrà la festa de la Mare de Déu Pobra, una advocació entranyable de Santa Maria, que mostra la solidaritat de la Mare Verge amb tantes i tantes persones que, en ple segle XXI, pateixen el flagell de la pobresa.

La Sagrada Escriptura ens exhorta a ser solidaris amb els pobres, ja des de l'Antic Testament. Així per exemple, al llibre del Deuteronomi, el Senyor ens crida a socórrer els pobres, les viudes i els orfes, com podem vore en el text 15:1-3,11 i també als versets 20 i 21 del capítol 24 del mateix llibre. Un verset que els cristians no hauríem d'oblidar mai, i encara menys en aquest temps tan llarg de crisi econòmica, és: «Mai no en faltaran de pobres en el país, per això et done aquest manament: obri les mans al teu germà, als pobres que hi haja al teu país» (Dt 15:11).

El llibre de Rut, al capítol 2, o el llibre de Tobit (4:21) i també els Psalms (12:6 i 18:28) ens parlen de l'amor als pobres. Encara, els llibre dels Proverbis ens exhorta a la justícia a favor dels més desvalguts, alhora que denuncia les injustícies: «Qui oprimeix l'humil, ultratja el qui el va fer; l'honora, el qui és bo amb el pobre» (Pr14:31). Igualment els profetes, com Isaïes, Jeremies, Amós o Miquees, alcen la seua veu, que és sempre un crit a favor dels pobres i dels desvalguts. Però és sobretot al Nou Testament, i d'una manera particular a l'Evangeli de Sant Mateu i al de Sant Lluc, on Jesús mostra la seua preferència pels pobres i pels humils, pels menyspreats i pels qui es troben xafats pel poder despòtic.

La festa de la Mare de Déu Pobra de Xaló, d'on fou capellà l'estimat José Enrique Sala, fill de Benissa i que ja viu a la presència de Déu, s'ha celebrat tres dies després del Dia Mundial de l'Alimentació, que commemoràvem el divendres 16, i dos dies després de la Jornada per l'eradicació de la pobresa, el dia 17. Va ser amb motiu del Dia Mundial de l'Alimentació, que el papa va adreçar un dur missatge al director general de la FAO, José Graziano da Silva. En aquest text, Francesc denunciava la desigualtat existent entre països pobres i rics, una desigualtat que com recordava el papa, «és el resultat d'aquella cultura que descarta i exclou molts germans i germanes nostres». Només fa uns dies, i també amb motiu del Dia mundial de l'Alimentació, Càritas i Mans Unides ens recordaven que 800 milions de persones pateixen fam.

En el seu valent missatge a la FAO, el papa Francesc ens recordava que tots nosaltres «som responsables de les dues terceres parts de la població» que continua «desprotegida». És a dir: d'aquells milions de persones que «passen fam i desnutrició», degut sobretot a «la distribució injusta dels fruits de la terra», i també, «per la falta de desenrotllament agrícola».

El papa Francesc denunciava aquells que només busquen beneficis, així com «la concentració en interessos particulars i els efectes de polítiques injustes», que «frenen iniciatives nacionals o impedeixen una cooperació eficaç al si de la comunitat internacional». Tot això provoca l'augment de «les diferències en els nivells de benestar», així com en els «ingressos, l'accés a l'assistència sanitària i l'ensenyament». Com deia el papa en aquest discurs, «la falta de protecció social és un factor negatiu», així com la desigualtat, que «afecta als elements fonamentals del benestar individual i col·lectiu, com la salut, l'ensenyament i la qualitat de vida».

El papa feia una crida a la protecció dels «més desafavorits», que ho són, degut a la «falta de protecció social», cosa que fa que «pateixen les conseqüències nocives d'una crisi econòmica persistent». I és que, com recordava Francesc, l'Església «no és indiferent a aquestes situacions», pel fet que defensa un dret fonamental: «la creació i els fruits de la terra són dons de Déu que concedeix a tots els éssers humans», i per això mateix «han de ser compartits justament per tots ells». El papa acabava el seu missatge a la FAO, afirmant la seua ferma voluntat «per afrontar les injustícies», i així poder fer un món més humà i més fratern.

La festa de la Mare de Déu Pobra a Xaló, ens convida a estar atents a tantes formes de pobresa com hi ha al nostre País. I a ser sol·lícits, com ho fou Santa Maria, per atendre els més desvalguts de la nostra societat.