05 de agosto de 2015
05.08.2015
Correo urgente

La Mare de Déu del Remei

05.08.2015 | 03:51
La Mare de Déu del Remei

Cada 5 d'agost, en la festa de la dedicació de la basílica de Santa Maria la Major de Roma, son diversos els pobles i les ciutats, com Alacant que celebren la festa patronal de la Mare de Déu. En el cas de la capital de l'Alacantí, els cristians veneren amb devoció la Mare de Déu del Remei, patrona de la ciutat, advocació que és deguda als pares Trinitaris, que s'embarcaven al port d'Alacant per la seua missió pastoral de redempció de captius.

Conten les cròniques que ja al segle XIV, cada dissabte se celebrava l'Eucaristia, per fer memòria de la Mare de Déu. I el 1535, ja hi ha constància de diverses processons en el seu honor. També hi ha diversos gravats antics, on apareix la Mare de Déu amb l'Infant a la seua dreta, tot i que també en trobem d'altres amb l'Infant a l'esquerra i encara d'altres, on no apareix Jesús. La primitiva imatge era una talla del segle XVI, que rebia culte en un altar situat al claustre del que hui és la cocatedral de Sant Nicolau.

A Alacant és ben antiga l'Arxiconfraria de la Mare de Déu del Remei, que va ser fundada el 1603, i aprovada canònicament pel papa Climent VIII, tot i que la devoció a la santa imatge ja existia des d'abans, com ho prova un document de 1602, que menciona la devoció que tenien els alacantins a «la capella de la Mare de Déu que hi ha al claustre d'aquesta església».

La veneració de la ciutat d'Alacant a la Mare de Déu del Remei va prendre un significat encara més gran, amb motiu de la terrible pesta que assolà gran part del Regne de València, el 1607. Els alacantins, alarmats per les morts que produïa aquesta epidèmia, van fer de la processó del 5 d'agost, una rogativa, on van demanar la protecció de Santa Maria sobre els alacantins. En la processó, juntament amb la imatge de la Mare de Déu del Remei, hi anava també la Santa Faç. I conta la tradició, que a mesura que passaven pels carrers de la ciutat, la pesta anava desapareixent.

Si en un primer moment la santa imatge estava al claustre, des del 1768, per acord del cabildo, ara presideix l'altar major de la cocatedral de Sant Nicolau, des del seu cambril.

En l'actualitat, i previ a la festa del 5 d'agost, se celebra la novena a la Mare de Déu del Remei. També té un gran ressò l'ofrena en honor de Santa Maria, que va començar a fer-se el 1941.

Maria, com ha dit el pare Josep Mª Soler, «és fruit de la misericòrdia divina, que vol consolar la humanitat, restaurar-la en la seua dignitat i dur-la a la joia per sempre en Crist». Per això, venerar la Mare de Déu del Remei ens ha de fer «agraïts pel pla de Déu a favor nostre i ens ha moure a proclamar-la benaurada per la seua fe, per la generositat de la seua donació com a servidora de l'Evangeli i a reproduir en la nostra vida la seua disponibilitat al pla de Déu i la seua generositat en el servei als altres, per així posar en pràctica el manament de l'amor».

La imatge actual de la Mare de Déu del Remei, una talla de la meitat del segle XIX, que els cristians alacantins veneren amb amor, va ser coronada el 22 de novembre de 1988 pel bisbe de la diòcesi, Victorio Oliver.

Que Santa Maria, imatge viva de l'Església, siga remei i protecció per a tots els ciutadans d'Alacant. I que ella que va ser la dona dòcil a la voluntat de Déu, ens ajude a ser fidels a l'Evangeli i a viure'l amb goig, tal i com ens demana el papa Francesc, i amb esperança. Que la Mare de Déu del Remei augmente també la sol·licitud dels cristians alacantins, per viure atents a les necessitats del nostre món i per posar remei en tantes situacions difícils i fins i tot desesperades.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine