Cada 6 d'agost, l'Església celebra la Transfiguració del Senyor, festa coneguda popularment com El Salvador. En la Transfiguració (Mt 17:1-6), davant els apòstols Pere, Jaume i Joan, Jesús, el Salvador, es mostrà resplendent de glòria, com el Fill enviat pel Pare. A l'Església, aquesta festa se celebrava des d'antic, però va ser el papa valencià Calixte III, que va voler solemnitzar aquest dia, pel fet que el 6 d'agost de 1456, va arribar a Roma la notícia que els cristians havien derrotat els turcs de Mohamed II, en la batalla de Belgrad. I va ser el mateix Calixte III qui va encarregar l'ofici litúrgic del dia del Salvador a un dominic valencià, Jaume Gil.

Són diversos els pobles valencians que celebren la festa del Salvador cada 6 d'agost, com Gata de Gorgos, Murla i Els Poblets, on l'anomenen el Diví Salvador.

A Gata de Gorgos, els gaters celebren la festa del Santíssim Crist del Calvari, que durant tot l'any es troba a l'ermita. L'origen de la festa es deu a mossèn Vicent Mulet, fill de Gata, beneficiat de la Seu i rector de Dénia, que passejant per aquesta platja va vore a l'aigua unes llums. En acostar-se descobrí una imatge del Crist crucificat. Per això va ser Mulet qui impulsà la construcció d'una capella, per tal d'honorar el Salvador. Posteriorment, el 1905, en el camí a l'ermita es van construir les14 capelletes o estacions del viacrucis.

També Murla celebra la festa del Salvador, que rep el nom del Santíssim Crist del Salvador, igual que Els Poblets, amb el cant de l'aurora, el matí del dia 6 i abans el novenari en honor del Diví Salvador, del 28 de juliol al 5 d'agost.

Per altra part, la catedral d'Oriola està dedicada al Salvador, com també diverses esglésies del bisbat d'Oriola-Alacant com Cocentaina, Elx, Torrevella o Mutxamel. Pel que fa a les ermites dedicades al Salvador, en trobem a Calp i a La Canalosa, una pedania d'Hondón de las Nieves.

Les diverses advocacions del Crist Salvador, representat a la creu, ens mostren la misericòrdia de Déu manifestada en Jesús crucificat. Com ha dit el pare abat Josep Mª Soler, «la creu marca l'hora de Jesús, perquè és l'instrument de la seua donació total». I per això, «la creu esdevé per al creient, un arbre de vida en l'Esperit», amb una dimensió pasqual, perquè «l'instrument de patíbul es transforma en estendard victoriós i en font de vida i d'alegria».

El teòleg basc Joseba Andoni Pagola, ens exhorta a viure l'Evangeli ja que «seguir el Crist, és fer possible una vida més humana», perquè «Jesús humanitza la vida. Déu no és jutge ni dictador. És el Déu que vol la felicitat per a tots».

En la creu de Jesús veiem l'amor de Déu. El seu gest de fer-se home i d'acceptar morir en una creu, pot semblar un absurd. Però només mirant el crucificat, el Salvador, podem entendre la vida i la mort. Des de la fe en ell, intuïm que és la fidelitat d'un amor com el de Jesús, que pot il·luminar totes els nostres dutes i els nostres interrogants.

Celebrar la festa del Salvador cada 6 d'agost, és descobrir Jesús en els qui més sofreixen. És encendre la llum de l'esperança, per vore el rostre de Déu en els més necessitats. És també denunciar les injustícies i els egoismes, com van fer els profetes, per tal de ser testimonis d'un amor que pot canviar el món. És cremar allò que és caduc i que denigra la dignitat humana. I és il·luminar totes les situacions de foscor i de solitud, que encadenen tantes i tantes persones. Perquè el Salvador, que és el gran regal del Pare, ens ajuda a fer una vida més humana.