Només qüestió de calendaris?

Una vegada més el tema del calendari fester torna a l'actualitat, i sembla que seguirà instal·lat en l'opinió pública i compartida de la nostra ciutat, ja que ara per ara simplement es tracta de resoldre el cas concret de les festes de l'any 2015. Per tant, pel que sembla, el problema continuarem tenint-lo any rere any.

Una altra cosa haguera sigut buscar una solució que ens permeta resoldre el tema d'una vegada per totes. Al mes de març es va tindre l'oportunitat de fer un pas molt important per, qui sap, tancar definitivament aquest tema, amb la proposta de fer una consulta popular en la que tots els ciutadans pogueren pronunciar-se al respecte. Però els vots emesos tant pel Partit Popular com per Compromís, no ho van permetre. I ara Compromís fa una consulta als seus militants i simpatitzants. Així la democràcia i la participació, que li van negar als alcoians i alcoianes, tan sols la poden practicar en la intimidat. A banda del que ja han publicat del resultat sobre la consulta de la data de les festes, ens agradaria saber el resultat sobre les consultes al voltant de l'ús de l'edifici de la Mare de Deu, la peatonalització del Centre històric o la proposta de crear una cooperativa elèctrica. Perquè supose que, tal i com van exigir al Govern quan plantejàvem una consulta sobre el calendari fester, hauran aprofitat per a consultar aquests temes que argumentaren per defensar la seua negativa a la consulta popular per a tota la ciutadania.

Encara que, sota el meu parer no es un tema transcendental, el cert és que sempre que es tracta el tema de les festes a la nostra ciutat sorgeix la polèmica. De fet no es l'únic front que hi ha obert a l'àmbit fester. La recent dimissió del president de l'Associació de Sant Jordi pareix que ha destapat la caixa dels trons, i això que encara no està decidit quin dia traurem l'arcabusseria al carrer. El món fester i no fester sembla que demana canvis, tant en l'organització interna, com en la modificació d'uns estatuts que de cap manera són propis del segle XXI. El cas més evident, la manca estatutària per fer complir la Constitució en matèria d'igualtat i la plena integració de la dona en una festa que és tant de les alcoianes com dels alcoians.

Tota la polèmica i diversitat d'opinions que els darrers dies hem pogut llegir als mitjans de comunicació, tant per part de grups polítics, com d'organismes socials o econòmics, fa evident que la preferència per una determinada opció en el calendari fester no respon a una ideologia política concreta, sinó que es una opció molt personal. I que hi ha tantes propostes com persones que opinen. Podríem -per què no?-, proposar dimarts, dimecres i dijous, sempre; o que siguen en estiu per tal que el nostre castell no es mulle, o altres tantes opcions més?

De fet en l'última sessió del Consell Econòmic i Social, en el que l'únic punt a l'ordre del dia era el calendari de festes de moros i cristians per al 2015, els representants empresarials, els comerciants, els sindicats, la Universitat, etc. no van ser capaços de dur una proposta que fora representativa del col·lectiu del que formen part. Es van fer aportacions i es van donar opinions molt interessants, que van servir per tal de prendre una decisió per a tractar a comissió informativa.

Per tant des d'Esquerra Unida el que hem fet des del principi es recollir la demanda per a que les festes es traslladen al cap de setmana, reflectint el màxim possible les demandes dels festers i no festers i basant-nos en el treball que el company Jordi Martínez, que és qui gestiona la Regidoria de Festes, ha dut a terme per tal de fer una proposta que puguera tindre el màxim consens. Però sempre amb l'objectiu clar de que passe per una consulta popular que resolga d'una vegada per totes el problema.

Personalment l'opció de festiu el 23 d'abril potser no siga la que més m'agrada, ni potser a la majoria dels nostres militants i simpatitzants. Però, com ja hem dit, no són les festes d'EU, sinò les de tots els alcoians i les alcoianes, i així ho hauríem d'acceptar si fos la demanda majoritària constatada a les urnes. És cert que hi ha un sector del món fester més tradicional que demanda que el dia del patró siga festiu, però creiem que és perfectament compatible respectar la tradició i a qui vulga participar en les activitats religioses programades, i que siga un dia laborable.

Vistes les opinions tant de la Cambra de Comerç, com de la Federació Alcoi Comercial, com de FEDAC, que finalment sí que han pres una posició més clara en aquest sentit, des d'EU pensem que no podem fer-nos els sords, i hem d'acceptar la demanda que es fa de optar per al 2015 pels dies 25, 26 i 27, i com a festius locals el dissabte 25 i el dilluns 27. El que esperem és que es respecten aquests dies com a festius i no s'utilitze l'excusa que el comerç no pot estar tres dies tancat per a impedir als treballadors i treballadores d'aquest sector gaudir també de les seues festes. És el seu dret.

I com a última proposta, ja que tots hem demostrat que estem pel diàleg, la consulta i la participació, recordar el proper any tenim dues cites electorals, per tant dues oportunitats per, aprofitant aquesta infrastructura, fer una consulta a tots els ciutadans. Així que ja ens podem posar a treballar per tal de no fer tard amb la democràcia participativa.