Aquestes paraules insultants de Luis Martínez de Galinsoga, director de La Vanguardia Española, desencadenà el 1959, un moviment de protesta contra el director del diari, i de pas, contra la dictadura que el sostenia. He recordat ara el «cas Galinsoga», pels exabruptes del senyor Juan Carlos Gafo, exnúmero dos de la Marca España, que escriví al seu Twitter: «Catalanes de mierda». I també per la frase del senyor F. J. Pérez Trigueros (ni més ni menys que alcalde de Callosa de Segura!) que al seu facebook escrivia: «Que les den la puñetera independencia a estos mierdas ya, y que nos dejen en paz».

El cas Galinsoga començà el diumenge 21 de juny de 1959, quan Luis Martínez de Galinsoga, procurador en Corts, anà a missa de 9 a la parròquia de Sant Ildefons de Barcelona. En començar el rector Narcís Sagués l´homilia, Galinsoga se n´anà a la sagristia i digué: «Vengo a protestar, porque es intolerable que se predique en catalán». ­­Un altre capellà i el sagristà li digueren que podia anar a altres misses, que tenien el sermó en castellà, però que en eixa missa, per ser la missa parroquial, el sermó es feia en català, ja que ho havien demanat així els qui assistien a la missa. Galinsoga eixí de la sagristia deixant damunt d´una taula una targeta seua, mentre anava repetint: «catalanes de mierda».

Una dona quan el sentí li digué: «però què diu, maleducat!». I Galinsoga respongué: «Que todos los catalanes son una mierda».

Cal dir que en la campanya contra Galinsoga, que acabà amb la seua destitució, participà activament mon pare (que en aquell temps era professor a l´institut de Tortosa) repartint clandestinament a Tortosa mateix i al País Valencià, els fulls que denunciaven el menyspreu de Galinsoga per la nostra llengua.

54 anys després del cas Galinsoga, encara es reprodueixen casos i frases com la del director de La Vanguardia. Ara ha estat el número dos de la Marca España, i l´alcalde de Callosa de Segura! Però fa uns anys, en el Festival de Cinema de Màlaga, durant la projecció de la pel·lícula Tres dies amb la família de Mar Coll, emesa en català i subtitulada en castellà, un espectador, posant-se dret cridà: «Catalanes de mierda». Però ningú va protestar pel fet que una altra pel·lícula, The frost fos, fóra en noruec.

Em pregunte quin exemple ha donat l´alcalde de Callosa de Segura, als jóvens del seu poble! És així com podem demanar respecte i educació als més jóvens? Què hauran pensat el xics i xiques de Callosa, en vore la «perla» que el seu alcalde ha escrit a Facebook?

Crec que tots, però d´una manera especial els qui tenen una responsabilitat pública, han de ser un exemple pel que fa al respecte i a l´educació.

Perquè no és amb insults, que es construeix la convivència!