El professor Francisco Martínez Mojica, professor del Departament de Fisiologia, Genètica i Microbiologia de la Universitat d'Alacant, rep el guardó de la Fundació Lilly d´Investigació Biomèdica 2017 pel seu treball pioner sobre CRISPR i la seua contribució al coneixement de sistemes CRISPR-Cas, eines d'edició del genoma que actuen com a «tisores moleculars» capaces de tallar seqüències d'ADN del genoma per a inserir-hi canvis.

El seu descobriment sobre l'existència d'un sistema d'immunitat adquirida en cèl·lules procariotes és un dels avanços científics més importants dels últims anys. Les recerques del doctor Mojica han permès desenvolupar la tecnologia CRISPR, que pot tenir un enorme impacte en àrees com la medicina o l'agricultura. «Els descobriment del professor Martínez Mojica són un exemple que per al progrés de la Ciència, si el finançament és fonamental, les bones idees ho són encara més. A voltes, l'observació acurada i crítica d'un fet sense importància aparent pot donar lloc a una idea amb un impacte mèdic inimaginable, com ha passat amb la revolucionària idea del professor Martínez Mojica» subratlla el doctor José Antonio Sagristà, director de la Fundació Lilly.

La Fundació Lilly ha concedit els seus Premis d´Investigació Biomèdica 2017 a Francisco Martínez Mojica i Luis Paz-Llaures, en les categories de recerca preclínica i clínica, respectivament. Aquests guardons, que enguany celebren la seua vint-i-sisena edició, reconeixen la trajectòria científica d'excel·lència d'investigadors que contribueixen a Espanya al desenvolupament de la Biomedicina i les Ciències de la Salut.

Amb l'anunci dels premiats en aquesta edició, són ja trenta-dos els científics espanyols que han sigut guardonats amb els Premis Fundació Lilly d´Investigació Biomèdica com a reconeixement per la seua aportació a l'avanç del coneixement a nivell bàsic i clínic.

La Fundació Lilly té com a objectiu contribuir al millor desenvolupament de la sanitat espanyola afavorint la generació i divulgació del coneixement al servei dels ciutadans. Les seues activitats s'orienten al suport i foment de la recerca (Premis d´Investigació Biomèdica o Fòrum de Ciència); la divulgació del coneixement (MEDES. Medicina en Espanyol, reunions i trobades d'alt nivell científic), i la formació i promoció dels professionals sanitaris (Programa IESE, Càtedra d'Educació Mèdica).