L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha elaborat una nova gramàtica catalana que normalitza i abraça les diferents varietats lingüístiques del català, i que aposta per una major flexibilitat amb la finalitat que tots els parlants s´hi senten identificats i reforce la unitat de la llengua.

La nova obra de l'IEC, que actua com a acadèmia de la llengua catalana, es presenta després de vint anys de treballs i debats entre els membres de la Secció Filològica i un elevat nombre d'experts externs, com una obra consensuada i institucional que és continuadora de la normativa gramatical que va establir el lingüista Pompeu Fabra el 1918 i que es va revisar per última vegada el 1933.

La Gramàtica de la llengua catalana va ser presentada en la Universitat d'Alacant en un acte en el qual van participar el vicerector de Cultura, Esports i Llengües de la UA, Carles Cortés, Joandomènec Ros, president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Maria Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l'IEC, Juan Mesa, degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA, Maria Àngels Francés, directora del Departament de Filologia Catalana de la UA, Gemma Rigau i Manuel Pérez-Saldanya, membres de la Secció Filològica de l'IEC i directors de la gramàtica, i Josep Martines i Brauli Montoya, membres del Departament de Filologia Catalana de la UA i de la Secció Filològica (IEC). Durant l´acte, els principals responsables de l'IEC van explicar de primera mà els continguts d'aquesta nova gramàtica.

Maria Teresa Cabré i Joandomènec Ros han coincidit a assenyalar que aquesta obra, de 1.481 pàgines, es caracteritza perquè presenta la normativa a partir de la descripció gramatical i atenent al marc geogràfic del parlant o al seu registre. D'aquesta manera, destria entre les formes de la llengua general, vàlides en tots els territoris, registres i modalitats, i les que només són adequades en uns determinats territoris, registres i modalitats.