La Universitat d'Alacant ha aconseguit convertir-se en la institució pública d'educació superior que més ha millorat en el rànquing de transparència que cada any elabora la Fundación Compromiso y Transparencia. En només un any ha escalat fins la tercera posició del rànquing de les universitats transparents.

«En realitat, pràcticament tota la informació que demanen els diferents indicadors del rànquing que elabora aquesta fundació ja la teníem, encara que no organitzada i centralitzada d'acord amb el que ens demanaven i això era el que ens feia ocupar unes posicions no acordes a la realitat de la nostra institució», explica el vicerector responsable de Qualitat i Innovació Educativa de la UA, Francisco Torres, qui ha afegit que, «hem vist en aquest rànquing la oportunitat de posar un poc en ordre tota eixa informació, centralitzar-la i oferir-la en la manera que ens la demanen i al mateix temps hem aprofitat per actualitzar-ne altra, això és el que ens ha permet escalar tantes posicions i ara aparéixer entre les universitats més transparents del país».

La Universitat d'Alacant va crear un portal d'Internet sobre transparència en el qual es poden trobar totes les dades que es generen, amb informació accessible i reutilitzable, «un aspecte aquest últim, fonamental, ja que una de les claus de l'anomenat Open Data, és oferir informació que tercers puguen emprar de forma lliure, de manera que si oferim informació de les nostres titulacions, preus, accés o notes, per exemple, hom puga desenvolupar una aplicació utilitzant eixa informació».

Per a Francisco Torres, «la transparència no és sinó un exercici de confiança mútua entre les institucions i els ciutadans i això ens ho prenem molt seriosament en la UA i ho treballem de forma transversal en tots els àmbits de la institució, encara que és cert que sempre es pot millorar i un rànquing com el de la Fundació que ens ocupa pot servir d'esperó, i de fet així ha sigut, per a millorar alguns aspectes. Així ens ho hem pres i els resultats ara mostren una realitat molt més acurada de la transparència en la nostra Universitat».

El rànquing de la Fundación Compromiso y Transparencia treballa amb 26 indicadors diferents que inclouen dades respecte a la governança de les universitats, ocupació, satisfacció, investigació o titulacions entre altres, però en les que posa un èmfasi especial és en les dades de caràcter econòmic. Sense els estats financers o els informes d'auditoria publicats és impossible figurar en el rànquing d'universitats transparents. La Universitat d'Alacant compleix 24 dels 26 indicadors que analitza la fundació i espera aconseguir fer net per a la pròxima publicació de l'informe l´any que ve.

«Hem treballat molt amb els diferents vicerectorats i serveis de la Universitat els darrers mesos per possar en ordre tota la informació i actualitzar la que faltava. La immensa majoria ja estava disponible i el que hem fet és organitzar-la millor». Segóns Torres, l´objectiu ara és romandre en aquestes possicions i aconseguir millorar en els dos indicadors pendents, que són referents a la estructura del professorat i a la presència de un breu curriculum dels docents, en lo que ja se està treballant.

Per al vicerector, resulta fonamental que «tots en la Universitat siguem conscients que hem de comunicar el que fem, que la informació que generem ha d'esdevenir accessible.No és que abans no ho fos, és que el concepte actual tracta d'afavorir i fomentar l'accés a tota eixa informació sense necessitat de que des d'el portal la tinguem que demanar a un servei o unitat específica, simplement amb buscar-la s'ha de poder trobar».

En aquest sentit, un dels reptes és l'automatització de tot aquest procés, ja que fins ara «la major part d'aquestes dades s'han d'incorporar de forma manual. La informació es troba disponible en diferents serveis i treballem en implementar un sistema que siga capaç d'incorporar al porta de transparència aquesta informació de forma automàtica, el que milloraria de forma notable l'eficiència en aquest camp».

Millorar contingut i continent

Des que va entrar en vigor, la Universitat d'Alacant ha complert fidelment amb la Llei de Transparència, afirma Torres. La novetat radica en la visibilització del treball i els indicadors, és a dir, «en la forma de mostrar la información».

En aquest sentit la Universitat compta des de fa menys d'una any amb una Normativa de Transparència que ha de definir els continguts i també el continent, que no és altre que el Portal de Transparència i per això existeixen dos comissions, una tècnica i una altra de caràcter executiu. «Aquestes dues comissions són les encarregades de definir la política de transparència de la Universitat d'Alacant i en això estem treballant per a continuar millorant», afirma Franscisco Torres.