Cada dia milions de persones es mouen per les ciutats, en vehicles privats o em mitjans de transport públics. Siga com siga, la necessitat de planificar el transport és una realitat diària que ocupa bona part del temps de diferents administracions i empreses.

L'aplicació de les noves tecnologies a la mobilitat és un dels grans reptes als que ens enfrontem en els darrers anys i que permeten aplicar el terme «intel·ligent» a ciutats o conceptes, com el de mobilitat.

La recopilació de dades i el seu anàlisi permet entendre millor com és l'experiència dels usuaris i quines són les seues necessitats, si a més, aquestes dades arriben per via de les noves possibilitats que ofereixen les tecnologies actuals, l'anàlisi pot ser encara més ràpid i encertat.

La Càtedra Vectalia de Mobilitat de la Universitat d'Alacant ha posat aquest dilluns a debat aquestes i altres qüestions relacionades amb la mobilitat a les ciutats a la jornada «La planificació de mobilitat a les ciutats intel·ligents».

Una trobada d'experts, institucions i empreses gestores de mobilitat, que ha posat de manifest la «importància de planificar», com un dels principals reptes de la mobilitat i ha destacat «les noves tecnologies» com eines que «permeten optimitzar els recursos i oferir una millor experiència als usuaris».

Carlos González Lozano, director general del Consorci de Transports d'Astúries, ha sigut l'encarregat de pronunciar la conferència inaugural en la qual ha detallat el «Plan Optibús: La transformació a concessions zonals en el Principat d'Astúries».

El vocal assessor de la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i Societat de la Informació (SETSI), Enrique Martínez Marín, ha sigut l'encarregat de la segona intervenció sobre «Mobilitat, plataformes i Internet de les coses».

Els regidors de mobilitat dels ajuntaments d'Alacant, Elx, Elda, Albacete, Cáceres, Mérida i Alcoi, a més de gerent de l'EMT de València, han explicat les iniciatives que les diferents ciutats han implementat o tenen en projecte per donar resposta als seus reptes de mobilitat.

El punt i final a la jornada l'han posat el delegat general de la Union General des Transports Publics et Ferroviaires de França, Claude Faucher i el president de l'Associació d'Empreses Gestores de Transports Urbans (ATUC), Miguel Ruiz.

Intervencions totes amb un punt en comú, la importància de potenciar l'ús dels mitjans de transport públics, augmentant la seua eficiència a través de la optimització dels recursos i de la planificació com a element clau. Tot, amb l'aplicació de les noves tecnologies que «permeten oferir una millor experiència als usuaris, amb major informació, però que també transmeten dades fonamentals als gestors per tal d'optimitzar els recursos».

La Jornada l'han inaugurada el rector de la Universitat, Manuel Palomar, el subsecretari de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Francesc de Borja, el president de la Diputació, César Sánchez i l'alcalde d'Alacant, Gabriel Echávarri.