17 de noviembre de 2016

En el día de la filosofía

19.11.2016 | 01:26
En el día de la filosofía

Hui dèsset de novembre es commemora el dia mundial d'aquesta disciplina; però enguany els professionals de la filosofia no ens trobem per a moltes celebracions. La nova llei educativa, que ha estat imposada per un ministeri sord a crítiques i propostes, ens ha deixat tocats.

Moltes són les proves que podríem donar per a demostrar que aquesta manera de legislar no és pròpia del nostre temps. Implantar els quinze cursos, des d'infantil al batxillerat, en només dos cursos acadèmics, potser el símptoma més clarificador de les presses d'un govern que legisla en la solitud de les seues raons, sense buscar recolzaments ni consens.

Però tanta precipitació s'ha trobat un problema de difícil solució. La LOMCE planteja, quan l'alumnat aconsegueix arribar al final de cada etapa, retornar a les antigues Revàlides. Les crítiques del professorat, la irritació de les famílies, són lògiques perquè a més condicionen l'obtenció del títol d'ESO i de batxillerat. Com no serà el nivell d'anacronisme, que el mateix president en el recent debat d'investidura, anuncià que les proves no tindran conseqüències aquest curs. Es faran, però sense efecte acadèmic. Quina sorpresa! Quin descans, senyor president! No caiguem en l'engany. La mateixa llei, ja ho havia previst així.

Encara més clar. Tractant de resoldre aquest entrebanc, fa poc més d'una setmana, en una reunió amb els màxims responsables educatius de tots els territoris de l'estat, el ministre va negar-se a acceptar allò que unànimement se li demanava: que enguany mantingueren les proves d'accés a la universitat del curs passat. Totes les comunitats autònomes, fins i tot, les governades pel seu propi partit, van estar d'acord en rectificar, la qual cosa, per cert, també la demanen totes les universitats. On es queda el consens que no paren d'anunciar-nos? I és que no és tolerable que, en el moment que milers d'alumnes de segon de batxillerat estan acabant els durs exàmens del primer trimestre, encara no s'haja establert el tipus de proves que decidirà el seu futur.

No és admissible iniciar el curs, o ara ja el segon trimestre, sense haver-se resolt aquest problema. Per això el professorat és molt conscient que s'ha d'estar preparant ja a l'alumnat per a eixos nou exàmens extraordinaris que planteja la nova Revàlida, dos més que enguany; per si no n'hagueren fet bastants durant el curs! No és admissible, senyor ministre!

Però la incoherència resulta insuperable si pensem en la filosofia. La normativa planteja que l'alumnat haurà d'examinar-se en aquesta Revàlida de l'assignatura cursada el curs anterior, estiga o no matriculat enguany de filosofia en segon de batxillertat. Algú pot plantejar un absurd més gran? Qui pot trobar-li sentit a examinar de continguts treballats fa un any i no dels que enguany s'estudien d'acord amb el que la mateixa LOMCE ha establert?

Per això, en aquesta commemoració, el col·lectiu de professores i professors que signem aquest article, volem alçar la veu pel menyspreu que l'ètica i la filosofia han rebut: un atac en tota regla!

Si fins ara, l'alumnat rebia una formació filosòfica obligatòria en l'últim curs de l'ESO i els dos últims d'institut, ara tot s'ha reduït a només tres hores en primer de batxillerat. Queda alliberada la ciutadania de la reflexió ètica. Ja no cal la pràctica del pensament crític aplicat a la multiplicitat de problemàtiques que la vida ens obri. L'Ètica, una mena de filosofia pràctica, ja no es dona en 4t d'ESO, ara és optativa i alternativa a la Religió.

A més, en segon de batxillerat, la llei no fixa la inclusió de la Història de la filosofia, on s'estudien les idees d'aquells filòsofs i filòsofes que poden servir d'exemple per a cercar críticament noves perspectives i plantejaments propis. Això ha provocat que a molts territoris, inclòs el nostre, s'haja deixat a criteri dels centres i l'alumnat.

Potser no sàpien les persones que han redactat, o aplicat, aquesta llei que l'ONU, la Unesco i l'OCDE, recomanen tot just el contrari. Negar l'accés a l'ensenyament i a l'aprenentatge de les destreses i les idees filosòfiques és anar en direcció contrària a la lògica del temps i la raó. Legislar no és imposar una forma d'entendre la vida als altres.

Constituir-se personalment només pot fer-se des de la llibertat que dóna l'estímul del sentit crític. Conscients que eixe treball és coral de tota la comunitat educativa, per a nosaltres és necessari reforçar-lo mantenint el caràcter obligatori de l'ètica i la filosofia en els últims cursos de la secundària (ESO i batxillerat).

En lloc de continuar amb la imposició de normes i regulacions insostenibles i anacròniques, cal cercar nous camins d'encontre, rectificació i diàleg. Des d'aquestes línies demanem, per tant, un respecte per a la joventut futura i, lògicament, per al professorat de filosofia.

(*) Article signat també per professorat de filosofia als instituts de la comarca: Amparo Saiz, Enrique López, Rosanna Albero, Amable López, Miguel Buendía, Amaya Martínez, Rosana González, Tomás Martín, Encarna Diaz i Àngels Varó.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Calendario laboral y escolar 2016/2017

Calendario laboral 2016 en la Comunidad Valenciana

Calendario Laboral 2017 de Alicante

Aquí tienes a tú disposición todos los días festivos en Alicante, así como el calendario escolar 2016/2017.

 

Farmacias de guardia

Farmacias de guardia en Elche

Consulta las farmacias de guardia disponibles en Elche.

 

Descuentos para el cine

Cuponísimo Diario INFORMACIÓN

Compra tus entradas con los mejores descuentos

- ABC Elx 3D
- Cinesmax 3D Petrer
- Cines Axion Playa de San Juan

 

Elche/Baix Vinalopó

Un joven salta una hoguera en la playa de Los Arenales.
Atienden a 20 personas la noche de San Juan por quemaduras ingesta de alcohol

Atienden a 20 personas la noche de San Juan por quemaduras ingesta de alcohol

Los sanitarios trasladaron a cuatro heridos al Hospital General y al Hospital del Vinalopó, dos de...

Puig confía en mantener el apoyo de la militancia ilicitana para dirigir el PSPV

Puig confía en mantener el apoyo de la militancia ilicitana para dirigir el PSPV

El presidente saca pecho de su gestión y pide el apoyo para mantener las políticas impulsadas...

CC OO cede a la UMH 15.000 carnets de afiliados ocultos desde el 23-F

CC OO cede a la UMH 15.000 carnets de afiliados ocultos desde el 23-F

La Cátedra Pedro Ibarra ahondará en los estudios sobre la Transición con la información de estas...

El choque de un avión con un coche obliga a desembarcar a 153 pasajeros

El choque de un avión con un coche obliga a desembarcar a 153 pasajeros

El aparato de la compañía Vueling se empotró cuando rodaba hacia la pista de despegue contra un...

El Ayuntamiento presiona al Consell para aumentar el parque de viviendas sociales

El Ayuntamiento presiona al Consell para aumentar el parque de viviendas sociales

En lo que va de junio Santa Pola logró desbloquear la rehabilitación de un piso en el que ya se ha...

Las ventas de calzado en Reino Unido acumulan ya un año de caídas por el Brexit

Las ventas de calzado en Reino Unido acumulan ya un año de caídas por el Brexit

El sector sufre las consecuencias de la devaluación de la libra frente al euro y las empresas se...

Historias de mujeres en movimiento

Historias de mujeres en movimiento

La compañía Maracaibo se encuentra ultimando el espectáculo de calle que presentará el 15 de julio...

Enlaces recomendados: Premios Cine