20 de octubre de 2016
20.10.2016
ÚLTIMA HORA
Vario heridos en un tiroteo en la ciudad francesa de Lille

A l'escola sense el cotxe

20.10.2016 | 00:45

Cada dia laborable i escolar, de dilluns a divendres, les voreres dels voltants dels col·legis es veuen assaltades per cotxes. Diverses normatives vials i ambientals se suspenen a la ciutat d'Elx per donar pas a una invasió de vehicles que col·lapsen els accessos, cadascú amb les seues presses particulars. El que hauria de ser un comportament cívic d'ús d'espais públics deixa pas a un de primari que sols cerca la conveniència individual d'aconseguir la finalitat abans descrita: arribar-hi a temps.

Les raons per a justificar aquest caos circulatori, solen ser les habituals: falten aparcaments per a deixar l'automòbil, és una parada momentània i puntual, els horaris obliguen, etc. A més de representar un exemple poc educatiu per als nostres xiquets i les nostres xiquetes, rarament es pensa que el transport amb vehicles privats, habitualment el cotxe, és una càrrega que tots paguem. Tots, els vora dos-cents cinquanta mil habitants d'Elx, tinguen o no automòbil i tinguen o no xiquets en edat escolar, siguen grans o menuts, aturats laborals o en actiu, sans o malalts. El pragmatisme és el que presideix aquestes situacions, mentre tothom mira cap a un altre lloc.

Un peatge diari que, multiplicat per dos i pels dies lectius del curs escolar, sumen moltes hores de caos i contaminació a les quals estan exposats potencialment els més de huitanta mil habitants de la ciutat que no en disposen. I, sobretot, és una mostra, un indicador directe de les percepcions i comportament vials que, en allò que toca a transport i desplaçaments, els habitants d'Elx encara tenim sense resoldre.

Es podria evitar? Clar que sí. No es tracta de tirar culpes a ningú, sinó de plantejar políticament amb el suport cívic corresponent –del qual Elx dóna sobreres mostres per l'alt grau d'associacionisme que tenim-, unes condicions de transport i desplaçament que, d'una vegada per totes, facen d'Elx una ciutat exemplar en mobilitat. Tal com comentàrem en una altra Tribuna (INFORMACIÓN, 25/09/2007), les polítiques exclusives o prioritàries sobre aparcaments, redones o vies d'atenció preferent no han fet altra cosa que fomentar abusivament l'ús del cotxe, marginant altres polítiques vials alternatives que són més lentes d'assumir, amb resultats més tardans, però inexcusables per als problemes ambientals de la ciutat, que resten, així, emmascarats.

Com tots sabem, la ciutat té unes excel·lents condicions per a continuar fomentant el transport alternatiu, com ara el públic, i a peu o amb bicicleta: topografia plana, grandària mitjana, oratge temperat, visitants permanents i una població jove que reclama des de fa molt de temps xarxes de carril de bicicleta segures, àmplies i continues que connecten tots els barris de la ciutat i els diferents centres educatius. Una població que reclama en cercles i fórums particulars una mobilitat diferent que, pel moment i en la pràctica, l'Ajuntament no acaba d'assumir i aplicar de manera sistemàtica, continuada i integrada.

Un problema «transversal», doncs, que afecta a tots. No es tracta d'eliminar el cotxe, sinó de situar-lo dins un esquema de desplaçament que n'evite el protagonisme. Està demostrat en multituds d'informes que les majors facilitats donades al vehicle privat motoritzat en forma tan sols d'infraestructures es tradueixen a curt i a llarg termini en una major congestió i degradació ambientals. Ciutats com Vitòria, amb el mateix nombre de vehicles i d'habitants que Elx, ho han aconseguit. I València, més nombrosa i complexa vialment, està en camí d'aconseguir-ho.

Caldria, en fi, promoure des d'institucions com l'Ajuntament, per exemple, una campanya coordinada amb els col·legis per a conscienciar els pares i les mares de no portar el cotxe a l'escola. La supressió del districte únic per a l'adscripció a centre educatiu és una bona raó per a aconseguir-lo. Tot un assoliment que encaixaria bé en el Pla d'Acció Local Contra el Canvi Climàtic (PALC).

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Calendario laboral y escolar 2016/2017

Calendario laboral 2016 en la Comunidad Valenciana

Calendario Laboral 2017 de Alicante

Aquí tienes a tú disposición todos los días festivos en Alicante, así como el calendario escolar 2016/2017.

 

Descuentos para el cine

Cuponísimo Diario INFORMACIÓN

Compra tus entradas con los mejores descuentos

- ABC Elx 3D
- Cinesmax 3D Petrer
- Cines Axion Playa de San Juan

 

Elche/Baix Vinalopó

Una artesana de palma blanca elaborando ramos
Más puestos, menos solicitudes

Más puestos, menos solicitudes

El sorteo de plazas para la venta de palmas del Domingo de Ramos, por primera vez, deja tres...

El equipo del rally solidario reparte 60 kilogramos de material en su aventura por el desierto

El equipo del rally solidario reparte 60 kilogramos de material en su aventura por el desierto

Los estudiantes de la UMH, Alfonso Ases y Borja Gallud, recorrieron Marruecos en un Seat Panda...

Cristina Alcázar: «Interpreto a una mujer adelantada a la época que vive»

Cristina Alcázar: «Interpreto a una mujer adelantada a la época que vive»

Juana Andrade, el personaje con el que se dio a conocer como intérprete la ilicitana hace ya más...

"Pulpitos solidarios" en el Hospital de Elche

"Pulpitos solidarios" en el Hospital de Elche

El centro recibe una donación de 60 muñecos tejidos a crochet que aportan beneficios a los bebés...

Rescatan a una mujer en un barranco de Gran Alacant

Rescatan a una mujer en un barranco de Gran Alacant

Los bomberos del Parque de Elche y un helicóptero socorren a la herida en una zona de difícil acceso

Elche pedía abrir 12 festivos al año y el Consell lo limita a 10

Elche pedía abrir 12 festivos al año y el Consell lo limita a 10

Las grandes superficies podrán aperturar en 2017 una jornada menos que en 2016

Futurmoda consolida la presencia de visitantes internacionales en IFA

Futurmoda consolida la presencia de visitantes internacionales en IFA

La feria de los componentes cierra una de las mejores ediciones de los últimos años

Enlaces recomendados: Premios Cine