El mercat que volem i el que seguim volent

09.05.2016 | 11:03

El terme mercat ens remet a conceptes com espai públic o acord entre les parts, dues idees que s'esfumaren en el projecte de mercat central d'Elx posat en marxa per l'anterior govern del Partit Popular. El procediment seguit per l'equip de Mercedes Alonso és un exemple de males pràctiques polítiques: no es va permetre la participació de la ciutadania en el disseny d'una actuació de gran magnitud ni es van tenir en compte els perjudicis de la construcció per al conjunt de la ciutat.

Des de Compromís per Elx ens hem mostrat en contra del projecte des que va ser presentat en 2012. No veiem necessari un nou aparcament amb centenars de places al mateix cor de la ciutat. Considerem que esta instal·lació hipoteca el desenvolupament urbà i comercial, tant del centre històric, com de la pròpia ciutat, quan la realitat és que comptem ja amb múltiples aparcaments públics infrautilitzats en l'entorn. Tampoc estem a favor d'un projecte que implica més privatització de sòl públic. Fins i tot, considerem de dubtosa legalitat que dues plantes d'aparcament d'un edifici públic passen a ser propietat de l'empresa adjudicatària una vegada haja finalitzat la concessió.

Durant l'anterior legislatura vam presentar les corresponents al·legacions al projecte. Però l'aleshores equip de govern ens va contestar que no teníem legitimitat per opinar sobre ell, una contestació que evidencia el talant de l'ex alcaldessa i, el que és pitjor, posa de manifest la seua visió sectària sobre el futur del mercat, que és una peça clau del model de municipi que proposem als il·licitans i il·licitanes.

La nova realitat política de l'Ajuntament i el fet que ara Compromís formem part de l'equip de govern ens permet accedir a informació que abans ens estava vetada pel govern del PP. Al consultar-la hem pogut corroborar les nostres afirmacions, l'actuació es va portar a terme sense els estudis necessaris en una obra d'esta envergadura que analitzaren l'impacte que l'edificació podia tenir en l'entorn. Un dels millors exemples de lainexistència d'este planejament és que no es fera un estudi de trànsit abans de redactar el plec de condicions. Com es possible que s'aprovara un aparcament amb 400 places en el centre urbà sense un estudi de trànsit previ? Este fet provoca que les diferents solucions plantejades per l'empresa suposen en tots els casos empitjorar i saturar el trànsit de la zona.

Especialment negativa és l'últim projecte presentat per l'adjudicatària en el que es proposa que els cotxes isquen de l'aparcament pel carrer Salitre. Des del punt de vista del trànsit, esta opció comportaria un gran increment de cotxes en els carrers de l'entorn.

En el cas del carrer Salitre, es passaria de 84 a 644 cotxes en hora punta. Vies com el carrer Alfonso XII passarien de tenir 175 vehicles en hora punta a 972 i altres com el carrer Àngel augmentaries de 831 vehicles a 1.398.

A més la previsió de les obres per ampliar el carrer Salitre és incorrecta. L'empresa valora l'actuació en 3.773 euros, mentre que els tècnics indiquen que només el transport de la màquina per realitzar esta obra ja costaria 4.680 euros. I esta manca de previsió inicial és la que provoca ara que els tècnics municipals identifiquen ara múltiples deficiències en els diferents projectes presentats per l'empresa adjudicatària de l'obra. Esta és la realitat a la qual ens hem enfrontat des que hem passat a formar part del govern municipal: una empresa amb un contracte signat per l'anterior govern local a punt de començar la campanya electoral que presenta diferents propostes a les quals els tècnics no els donen el seu total vist i plau.

La situació és complexa. El fet de tenir un contracte signat ha impedit que des de Compromís portàrem a terme la nostra voluntat a l'inici de legislatura, reformar l'edifici actual i dotar al Mercat Central d'una oferta que el faça únic al municipi. Tanmateix, seguim treballant motivats per este objectiu, doncs continuem defensant el mateix model de mercat que des d'un principi i, sobretot, volem evitar que es porte a terme un projecte lesiu per al nostre municipi, com ho seria la construcció de quatre plantes de soterrani en un punt que, a més, és de gran valor cultural i històric.

Per això, hem instat a la realització d'una consulta a la Junta Consultiva de Contractació de l'Estat sobre la clàusula 5.2 del plec de condicions en la que s'estableix que la empresa passe a ser propietària d'una part del Mercat Central una vegada finalitze la concessió. És a dir, volem saber si esta condició que es va redactar al plec és legal o no.

Esta és un dels exemples en els que venim treballant per garantir que no s'atempta contra l'interès general i eixa serà la línia que seguim. En Compromís ho tenim clar, la solució al Mercat central segueix passant per una actuació respectuosa amb l'entorn, amb el llegat cultural de la zona, amb la mobilitat sostenible i teixida a través del diàleg.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Elche/Baix Vinalopó

El comercio y la hostelería celebran Halloween
El comercio y la hostelería celebran Halloween

El comercio y la hostelería celebran Halloween

El centro tendrá animación, talleres infantiles y actuaciones durante todo el fin de semana

Un 37% de madres separadas han de recurrir al juez por la pensión

Un 37% de madres separadas han de recurrir al juez por la pensión

En la mayoría de los casos son las progenitoras quienes tienen la custodia cuando se rompe la...

Operación «anticarrizo» en el Clot

Operación «anticarrizo» en el Clot

El paraje acoge una limpieza en las charcas invadidas por la vegetación

Una jornada para reivindicar el cambio de modelo energético

Una jornada para reivindicar el cambio de modelo energético

La patronal de Productores de Energía Fotovoltaica presenta en la Cooperativa Eléctrica San...

Los menores son los principales perjudicados en estas situaciones

Mari Ángeles es madre de dos niñas de 12 y 6 años (los apellidos se omiten por privacidad de las...

Francisco Conesa, el tercer obispo ilicitano de la historia

Francisco Conesa, el tercer obispo ilicitano de la historia

El Papa nombra al sacerdote nuevo prelado de Menorca

Una cápsula que viajará hasta el año 2074

La Cátedra Misteri d'Elx de la Universidad Miguel Hernández va a elaborar la Cápsula del Tiempo...

Últimas empresas inscritas en los premios IN4Bankia

Sanchez butron abogados

Sanchez butron abogados

TRAYECTORIA PROFESIONAL Y CRECIMIENTO: Sánchez Butrón Abogados, surge de la unión...

J&p perito judicial en informática

J&p perito judicial en informática

Despacho de perito informático colegiado, realizamos periciales,contrapericiales y...

Esculpir el aire

Esculpir el aire

Estudio de Arquitectura que nace en 1998 con el ánimo de ofrecer nuevos métodos para el...

Premios empresariales de la provincia de Alicante IN4Bankia

Descuentos para el cine

Cuponísimo Diario INFORMACIÓN

Compra tus entradas con los mejores descuentos

- ABC Elx 3D
- Cinesmax 3D Petrer
- Cines Axion Playa de San Juan

 
Enlaces recomendados: Premios Cine