Información

Información

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El marbre de la Comunitat Valenciana, referent nacional i internacional

L'Associació Marbre d'Alacant, entitat de l'àmbit de la Comunitat Valenciana, va nàixer fa ara 40 anys per a representar a un sector format essencialment per xicotetes i mitjanes empreses en la seua majoria familiars

El marbre de la Comunitat Valenciana, referent nacional i internacional

Han sigut capaços de conquerir, al llarg d'aquests anys, el mercat nacional i internacional, convertint a la Comunitat en referència indiscutible en l'àmbit mundial en el sector del marbre i la pedra natural.

Actualment, la Comunitat Valenciana exporta el 60% de tot el marbre d'Espanya i el sector està format per més de 900 empreses assentades en la seua majoria en l'anomenat Corredor de Marbre de la comarca del Vinalopó.

Dóna feina a més de 13.000 persones de manera directa i indirecta. El nostre territori és un dels més prolífics en pedra natural, comptem amb el major jaciment d'Europa de marbre i som una potència capdavantera, de reconegut prestigi.

Però sens dubte, en un món cada vegada més globalitzat i competitiu, el sector s'ha d'enfrontar en els pròxims anys a nous reptes; reptes que exigeixen nous enfocaments d'especialització, la compatibilització amb la preservació de l'entorn i una necessària seguretat en el marc jurídic.

Des de la Conselleria d'Economia Sostenible, Comerç, Sectors Productius, Comerç i Treball, estem compromesos a donar resposta a aquestes necessitats. És una oportunitat que requereix la participació dels diferents agents del sector. Per a açò, des de la nostra arribada al Consell, reactivem la Mesa de la Mineria com una vertadera plataforma de trobada i col·laboració entre les administracions públiques i les associacions empresarials per a abordar els principals temes i problemàtica relacionats amb sectors que considerem estratègics.

Per açò, per a aconseguir l'aprofitament racional, segur i sostenible dels nostres recursos minerals treballem en la Llei de Mineria Sostenible, amb la finalitat d'establir un entorn jurídic més favorable, transparent i participatiu al desenvolupament de la indústria extractiva que garantisca el subministrament regular, competitiu i de qualitat de matèria primera mineral i fomente un teixit empresarial sòlid que contribuïsca a la generació de riquesa i ocupació dels municipis implicats en l'aprofitament d'aquests recursos naturals.

La proposta també aprofundeix decididament en la coordinació de les diferents Administracions Públiques i òrgans que intervenen i un dels seus principals objectius és simplificar al màxim la càrrega administrativa associada a l'obtenció dels diferents permisos que habiliten per al desenvolupament de les activitats mineres. Igualment, introdueix elements de participació sectorial i social que asseguren el màxim consens, especialment dels territoris afectats per les activitats extractives.

En definitiva, les nostres premisses bàsiques són l'impuls decidit d'una gestió extractiva compatible amb la protecció del medi ambient i el foment i la millora de les condicions de seguretat, salut i benestar de les persones treballadores en aquest sector, d'acord amb el nostre objectiu de reindustrialitzar el nostre territori sobre la base d'un nou model productiu basat en l'Economia real deixant de costat l'especulativa.

Avui, en el 40 aniversari de l'Associació Marbre d'Alacant, ratifiquem el nostre suport al sector i el nostre compromís a continuar treballant intensament per a aconseguir una estratègia comuna i compartida que concilie interessos mediambientals, territorials, paisatgístics i miners i garantisca a les empreses del marbre i pedra natural un futur sostenible i d'èxit.

Lo último en INF+

Compartir el artículo

stats