Información

Información

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

L'aventura d'una empresa familiar

El distribuïdor, el qui posa a l'abast del consumidor els productes, s'adona que la seua subsistència depén de la satisfacció de l'usuari

L'aventura d'una empresa familiar FIRMA

Als anys 60 l'esdevenir turístic a la Marina Alta revolucionà l'activitat comercial, quan Juan Fornés Fornés (pare) s'esforçava com a majorista distribuïdor per a detallistes de tota la comarca. A mesura que els fills, sis, anaven incorporant-se a l'activitat, creixia la necessitat d'eixamplar l'horitzó. Potser, passar a la venda directa, era posar una altra pedra a la paret, trobar nova ocupació per a tots. Acabat el seu servici militar, el fill xic major, José Juan Fornés Artigues obri la primera tenda al seu poble natal, Pedreguer, corria l'any 1981. La família ho entenia com una activitat complementària. Mans no en faltarien. Tanmateix, alguns detallistes subministrats per son pare, home íntegre, veien en l'estrenada activitat familiar una competència; aquí radicava el punt de partida del que seria, corrent el temps, la decantació o especialització de la família en una sola activitat: la venda directa al consumidor. En aquell temps, semblava que hi havia un cànon establit: fer com fan. Amb consumada i modèlica denominació de súpers o autoservicis, se subarrendaven les seccions especials de carnisseria, pa, fruiteria... Al segon any de funcionament els Fornés s'adonen, però, que les coses no són o no els anaven com pertocaria. No hi havia un suport informàtic al dia, com en l'actualitat, i al cap de temps, els números delataven desajustos. S'imposaven decisions dràstiques. Tancar les portes o seguir la veu de l'experiència, que aconsellava corregir, reformar, adoptar un camí propi. Quatre anys després, obrien la segona tenda, a Pedreguer. Tot seguit, a Benissa. Després a Oliva. I finalment, deu anys després de la primera apertura pròpia, enfrontaven la compra de la iniciada cadena Vivodist, amb tres súpers a Xàbia més el de la carretera Gata-Ondara, on actualment radica la seu central de la firma.

Incorporar i integrar aqueix munt d'establiments, de clients, de facturació... significava entrar en una dimensió en què qualsevol aspecte o detall podia generar repercussions amplificades en la marxa de l'activitat. La confiança en l'equip es tornava bàsica. La unió de la família, imprescindible. I una filosofia com a eina de treball: buscar la satisfacció del client com a primera tasca, tractar que l'operari estiga content, i actuació professional per una eficàcia empresarial. La realitat els deia que no hi havia un sol model de funcionament, suposadament el millor, per a una estratègia d'administració o extensió d'una cadena d'alimentació. Cadascú ha de perseguir el seu lloc, trobar les oportunitats, i poder encarar-les. En poblacions més grans o més menudes. Per a un tipus de clientela o per a l'altre. Adaptar-se a cada realitat, a cada moment, en serà la conseqüència.

Al mateix temps, s'havia de gestionar la percepció del consumidor sobre la firma. Si no tens nom o marca no existeixes. MASYMAS, des de la companyia unificada de compres Centra (després, Euromadi) a Madrid, despertava consens, es projecta com a marca general, a la qual s'adhereixen quatre empreses autònomes: Luis Piña (Jaén i Córdoba), Hijos de Luis Rodríguez (Astúries), Suc. Pedro Soriano (Alacant i València), i Juan Fornés Fornés (País Valencià i Múrcia). Compartir imatge corporativa i aprofitar sinergies comunes era l'estratègia. La carrera cap endavant està oberta. En 1999, amb l'adquisició de la cadena Romero de quinze súpers a Castelló, es completa l'expansió a tota l'àrea autonòmica. Omplir les prestatgeries de marques pròpies (blanques) serà un repte. Alteza en alimentació; Selex per a drogueria; Crowe en perfumeria; també, en un món on cada volta més els animals de companyia tenen major presència, la marca Tandy per a l'alimentació i complements de les mascotes. Explorar els gustos del consumidor els porta a una oferta flexible, no és exactament igual Calp que Alcoi, una clientela turística o una laboral. Tot i que l'oferta de productes frescos els caracteritza: fruita i verdura en exposició i pes, carn i peix expesos des d'un mostrador o barra amb atenció personalitzada... I, per demanda del consumidor progressivament en augment, el producte ecològic va obrint-se lloc, encara que amb preu una mica superior. És clar que l'exigència social tracta de corregir a poc a poc els criteris mercantilistes en la selecció i oferta dels productes, tant en productes amb ingredients poc saludables (per exemple, l'oli de palma nociu mèdicament i ecològicament, però barat), com en els de llarg recorregut quilomètric en detriment del producte de proximitat.

En estes estant, la crisi general des del 2007/8 canviarà els hàbits de consum. Mentre que els súpers representen i ofereixen a la vista una possibilitat de compra o consum quasi il·limitada (hi ha de tot), per contra els compradors viuen en la vida real situacions de limitació, d'austeritat sobrevinguda per retallades socials o salarials. Masymas veu apujar la venda de marques pròpies (blanques) quan el preu es torna prioritari per al consumidor, però fa per exhibir oferta variada de marques de fabricant per a major disponibilitat i elecció del client; quota de marca blanca a Espanya 2010: 35%; 2013: 42'7%; 2015: 41%; a Masymas: 20%. I en l'ordre intern, es vorà abocat a la contenció dels costos per a mantindre preus. No hi ha altra eixida. Buscant la simplificació i unificació del treball en la concentració i elecció d'un sol proveïdor en cada material fresc. Canvi que permet continuar garantint qualitats, optimitzar preus, augmentar o no perdre vendes, i per tant seguir generant negoci. Així és com, per damunt d'estos anys de contracció, és possible perseverar en el creixement, amb sis noves tendes a la regió de Múrcia. Com, igualment, l'apertura d'una nova línia de comerç, Fornés by Masymas, per a un consumidor urbanita, en zones de fort trànsit de vianants o d'oficines, primera tenda en el centre de València ciutat, exportable a altres ciutats si l'experiència es consolida. És obvi que l'ajuda i assessorament de firmes pertinents, més que aconsellable, és obligat. Tals com, entre altres, Manuel de Juan Consulting sobre organització, o Estudio Pedro González en un apartat necessàriament cridaner i imprescindible, com és l'etiquetatge, safates i embalatges. «Bon consell, el de gat vell», de qui sap i entén.

129 tendes, 2.400 treballadors, i 275 milions de facturació n'és el resultat d'una empresa familiar, de Pedreguer, en l'ànim de la qual només estava enfrontar-se a la vida, treballar i eixir airosos, però que els avatars i la pròpia llei o urgència mercantil els ha portat per viaranys que encara no tenen final. Els sis germans, Dora, Ana, David, María Teresa, Noelia, i José Juan Fornés Artigues, actual director general de Masymas, no deixen de tindre present la memòria del seu pare, que, al mateix temps, és estímul per al dia a dia d'una activitat en transformació constant. Un protocol familiar consensuat garantirà la successió i estabilitat de la societat. Cada germà, fora del treball, crea el seu món particular, té les seues aficions. José Juan Fornés s'endinsa en la mar sempre que pot. La barca xica, la mar immensa, és una manera de bregar, de distreure's, d'estar a l'aguait. Sempre a l'aguait.

Lo último en INF+

Compartir el artículo

stats