La Universitat d'Alacant, Altea i Castalla fan «justícia» amb Enric Valor

El rector i els alcaldes han signat aquest dilluns el conveni de creació de la Càtedra que rep el nom de l'escritor valencià

11.07.2016 | 15:45
La Universitat d'Alacant, Altea i Castalla fan «justícia» amb Enric Valor

La Càtedra Enric Valor, que compartirà seu entre el futur Centre Cultural Gadea i la futura Casa Museu "Enric Valor" a Castalla, naix com a nucli de reflexió, debat i investigació en el camp de la literatura contemporània, la cultura popular i els estudis musicals.

La Universitat d'Alacant i els Ajuntaments d'Altea i Castalla han fet realitat aquest dilluns la Càtedra Enric Valor. El rector, Manuel Palomar, amb els alcaldes d'Altea i Castalla, Jaume Llinares i Antonio Bernabeu, han signat aquest migdia el conveni de creació d'aquesta Càtedra conjunta que té com a objectiu «promoure el coneixement i la difusió de la cultura popular valenciana, així com impulsar i propiciar els estudis musicals».

El professor Joan Borja, encarregat de presentar la Càtedra, ha qualificat aquesta com a «justa i necessària», per «ser una de les personalitats més rellevants de la història lingüística i cultural dels valencians i perquè la Universitat d'Alacant va ser, i és, la Universitat d'Enric valor».

«El nostre Pompeu Fabra, com a gramàtic i lexicògraf», així ha qualificat Borja Valor, de qui ha volgut destacar una imatge, que «18 de les 36 rondalles la meitat, les va escriure a la presó».

L'alcalde de Castalla, Antonio Bernabeu, ha assenyalat que «amb aquesta iniciativa donem compliment a un reconeixement que hauria d'haver arribat molt abans» i ha apuntat que l'Ajuntament treball per «la titularitat de la seua casa natal amb l'objectiu de la seua musealització».

Jaume Llinares, alcalde de l'altra seu de la Càtedra, Altea, ha elogiat la iniciativa i la Càtedra, de la que ha dit «ha de ser referència en els diferents camps estratègics de l'extensió universitària», destacant que de moment ja és capaç d'unir tot l'espectre polític del País Valencià en la figura d'Enric Valor».

En la seua intervenció, el rector de la Universitat, Manuel Palomar, ha destacat l'aporta de la Universitat per les «càtedres arrelades al nostre territori, amb la llengua i la cultura com a eix vertebrador» i ha mostrar el seu convenciment de la rellevància que suposarà la noca Càtedra en el marc de «la reflexió, debat, anàlisi, investigació i divulgació en camps com la literatura, la cultura popular, la música, la didàctica ella llengua, el folklore, la geografia literària o el turisme cultural».

Enric Valor va nàixer a l'any 1911 a Castalla i va morir a València l'any 2000. Al llarg de la seua vida es va dedicar a treballar la llengua i cultura del País Valencià, posant un especial èmfasi en la seua recuperació, amb especial atenció a la lexicografia, sent un dels principals promotors de l'estandardització i normalització.

Enric Valor i Vives, doctor Honoris Causa, per la Universitat d'Alacant l'any 1999, es també el responsable de la recopilació i conservació d'una ingent quantitat de rondalles i llegendes de les diferents comarques del País Valencià a través d'un meticulós treball de camp.

A l'acte de creació de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d'Alacant i els Ajuntaments d'Altea i Castalla, han assistit el fill i net de l'escriptor, secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, el diputat de Cultura, Cesar Augusto Asencio, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, representants d'Escola Valenciana o El Tempir, entre altres.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Cultura

Bob Dylan, ganador del Premio Nobel de Literatura.
Dylan es ´rudo´ y ´arrogante´, según un miembro de la Academia Sueca

Dylan es ´rudo´ y ´arrogante´, según un miembro de la Academia Sueca

El escritor Per Wästberg se despacha sobre la actitud del cantautor, ganador del Premio Nobel de...

Espert: «Este es el premio»

«Éste es el premio que he venido a buscar a Asturias», dijo emocionada la actriz y directora Núria...

Un canto a la veteranía

Un canto a la veteranía

El alcoyano Tirso Calero estrena en Madrid el 3 de noviembre «Dinamita», su tercera obra teatral,...

La sociedad musical de Villafranqueza gana el certamen de bandas de la Comunidad

La sociedad musical de Villafranqueza gana el certamen de bandas de la Comunidad

La Sociedad Musical La Amistad de Villafranqueza se alzó ayer con el primer premio de la primera...

El Constitucional y la ambigua justicia

El Constitucional y la ambigua justicia

Pues ya se han decidido los del Tribunal Constitucional a poner negro sobre blanco algo que caía...

Ilusionismo escénico

Ilusionismo escénico

Dos comediantes visten de negro e interpretan seis papeles cada uno como si hubiese doce...

Enlaces recomendados: Premios Cine