Un llibre esplendorós: ´Café del temps´ de Joan Borja

27.06.2013 | 02:33

Enric Balaguer

Molts autors del segle XX no han passat a la història de la literatura per les seues novel·les o les seues poesies, sinó pel seus diaris. La nòmina és llarga, però hi hauria noms com Anaïs Nin, Jules Renard, Pessoa, per posar exemples de literatures diferents. En la nostra, caldria consignar autors com Josep Pla, Joan Fuster o Marià Manent amb un cultiu extraordinari de la literatura del jo.
Joan Borja, professor de la Facultat d'Educació, fins ara conegut pels seus estudis literaris i sobre cultura popular, com el llibre amb què guanyà el Premi Bernat Capó, Llegendes del sud, ha publicat Café del temps. Es tracta d'un dietari amb el qual ha guanyat el Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta. Com en la major part d'exemplars de l'espècie, l'autor hi deixa caure reflexions, anècdotes, relats de viatge, aforismes, cròniques d'esdeveniments locals, avatars domèstics, confessions íntimes... De tant en tant, s'aboca al mar que té davant, i en fa un esbós. La percepció del pas del temps -el retorn al país de la infantesa- i els canvis socials i culturals formen el bocí més destacat d'anotacions.
Allò bàsic, en aquesta escriptura del jo és la figura que va projectant-se, opinant, mostrant-nos com viu la vida. En aquest cas, tenim el tarannà d'un home apassionat, sensible, amb un gran amor per la terra i per la cultura, vitalista -tot i que una mica hipocondríac-, divertit, compassiu... La seua mirada va sempre acompanyada de benevolència i de tendresa.
Dues coses destaquen d'aquest esplendorós llibre: les cròniques necrològiques, realitzades amb curiositat antropològica però, sobretot, amb una delicadesa extraordinària. El fet porta a pensar en allò que escrivia John Berger: "els escriptors som una cosa així com els secretaris o els exegetes dels morts". No sé si tots els escriptors, però especialment els autors de la literatura del jo són testimonis, en definitiva, d'allò que desapareix: persones, paisatges, llengua, espècies animals....
En segon lloc, l'atractiu de la mar. Si qualsevol paisatge és inextingible, la mar esdevé una pantalla de llampegueig canviant. Podem mirar-la embadalits i voler llegir els seus signes, però connecta amb experiències per a les quals no tenim paraules. D'ací la temptació constant que, en contemplar-la, sentim de posar-li veu.

Ocio


Los Panchos & Tamara en el Teatro Río Ibi
Los Panchos & Tamara en el Teatro Río Ibi

Los Panchos & Tamara en el Teatro Río Ibi

Los cantantes presentarán su nuevo tour titulado "Encadenados al bolero" este sábado a las 21:00h

India Martínez en concierto Alicante

India Martínez en concierto Alicante

Este viernes a las 21:30 la cantante presentará en el ADDA su nuevo disco "Te cuento un secreto"

El cine español recauda 16 millones menos que el año anterior

El cine español recauda 16 millones menos que el año anterior

En el primer trimestre del año ha conseguido recaudar unos 20 millones de euros y una cuota de...

Ucrania veta la entrada en el país a la representante de Rusia en Eurovisión

Ucrania veta la entrada en el país a la representante de Rusia en Eurovisión

El Gobierno de Kiev justifica la decisión asegurando que la cantante entró ilegalmente en Crimea


Roban 180.000 euros en joyas a Bárbara Rey

Roban 180.000 euros en joyas a Bárbara Rey

"No hubo forcejeo porque no había nadie en la vivienda", han relatado en el programa de Ana Rosa

El Terminator de Arnold Schwarzenegger ha muerto

El Terminator de Arnold Schwarzenegger ha muerto

La secuela de 'Terminator: Génesis', prevista para rodar éste año, habría sido cancelada del...

Enlaces recomendados: Premios Cine