Un llibre esplendorós: ´Café del temps´ de Joan Borja

27.06.2013 | 02:33

Enric Balaguer

Molts autors del segle XX no han passat a la història de la literatura per les seues novel·les o les seues poesies, sinó pel seus diaris. La nòmina és llarga, però hi hauria noms com Anaïs Nin, Jules Renard, Pessoa, per posar exemples de literatures diferents. En la nostra, caldria consignar autors com Josep Pla, Joan Fuster o Marià Manent amb un cultiu extraordinari de la literatura del jo.
Joan Borja, professor de la Facultat d'Educació, fins ara conegut pels seus estudis literaris i sobre cultura popular, com el llibre amb què guanyà el Premi Bernat Capó, Llegendes del sud, ha publicat Café del temps. Es tracta d'un dietari amb el qual ha guanyat el Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta. Com en la major part d'exemplars de l'espècie, l'autor hi deixa caure reflexions, anècdotes, relats de viatge, aforismes, cròniques d'esdeveniments locals, avatars domèstics, confessions íntimes... De tant en tant, s'aboca al mar que té davant, i en fa un esbós. La percepció del pas del temps -el retorn al país de la infantesa- i els canvis socials i culturals formen el bocí més destacat d'anotacions.
Allò bàsic, en aquesta escriptura del jo és la figura que va projectant-se, opinant, mostrant-nos com viu la vida. En aquest cas, tenim el tarannà d'un home apassionat, sensible, amb un gran amor per la terra i per la cultura, vitalista -tot i que una mica hipocondríac-, divertit, compassiu... La seua mirada va sempre acompanyada de benevolència i de tendresa.
Dues coses destaquen d'aquest esplendorós llibre: les cròniques necrològiques, realitzades amb curiositat antropològica però, sobretot, amb una delicadesa extraordinària. El fet porta a pensar en allò que escrivia John Berger: "els escriptors som una cosa així com els secretaris o els exegetes dels morts". No sé si tots els escriptors, però especialment els autors de la literatura del jo són testimonis, en definitiva, d'allò que desapareix: persones, paisatges, llengua, espècies animals....
En segon lloc, l'atractiu de la mar. Si qualsevol paisatge és inextingible, la mar esdevé una pantalla de llampegueig canviant. Podem mirar-la embadalits i voler llegir els seus signes, però connecta amb experiències per a les quals no tenim paraules. D'ací la temptació constant que, en contemplar-la, sentim de posar-li veu.

Ocio


El director de cine estadounidense Zack Snyder
Zack Snyder abandona ´La Liga de la Justicia´

Zack Snyder abandona ´La Liga de la Justicia´

El director de cine se retira del proyecto para estar con su familia tras el suicidio de su hija

Seis trucos para conseguir la ensalada perfecta

Seis trucos para conseguir la ensalada perfecta

Para que se convierta en un plato saludable y ligero debe tener al menos siete colores diferentes

Laura Escanes no invita a su padre a su boda con Risto

Laura Escanes no invita a su padre a su boda con Risto

El progenitor de la bloguera se opone al enlace, al que tampoco asistirá ningún familiar paterno

Pepe Navarro y ´Crispín´ se reencuentran 20 años después

Pepe Navarro y ´Crispín´ se reencuentran 20 años después

Florentino se mete en la piel del personaje que lo lanzó a la fama para pedirle que vuelva a la...


Katy Perry, 25 millones por ser jurado de ´American Idol´

Katy Perry, 25 millones por ser jurado de ´American Idol´

Mariah Carey era hasta la fecha la mejor pagada por participar en un 'talent show', con 18 millones

¡Bomba calórica! ¿Qué bebida del verano engorda más?

¡Bomba calórica! ¿Qué bebida del verano engorda más?

La combinación de alcohol y azúcar presente en muchos refrescos aporta muchas calorías innecesarias

Enlaces recomendados: Premios Cine