Dijous passat es va presentar el concurs de EUROPAN en el saló de plens de l'Ajuntament d'Alcoi, al que els grups de l'oposició no vam ser convocats. El govern municipal demostra una vegada més la falta de comunicació i consideració als grups que formem part d'aquest ajuntament.

Aquest concurs, destinat a arquitectes joves, pretén donar una solució urbanística a un espai de la ciutat que durant molts anys ha sigut un punt de debat entre administració i veïnes.

Després d'anys de reivindicacions per part de les veïnes del barri de la Zona Nord, es va engegar un procés participatiu, els resultats del qual es van plasmar en unes propostes per a incorporar en el nou Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) que es troba en període de redacció.

En la proposta inicial que va presentar el govern del PGOU, la plaça Al-Azraq es presentava com un espai buit, perdent l'oportunitat de distribuir i dissenyar el que probablement és l'espai urbà amb una major superfície que queda en la nostra ciutat. Encara que açò sembla que pot canviar, ja que si deixem que caiga el centre històric de la nostra ciutat, prompte tindrem un gran solar on els constructors campen a plaer.

La singularitat d'aquest espai és que, a més de la seua superfície, la titularitat és pública, la qual cosa facilita poder gestionar-ho com un únic sector, en el qual el seu ús predominant siga el dotacional i de caràcter públic. Atés que es troba en el barri de més població de la ciutat i fàcilment comunicat tant amb la zona de l'Eixample, com amb el Centre de la ciutat a través del barri del Viaducte, es tracta d'un punt estratègic que ha de donar serveis i cobrir les necessitats que tinga no solament el barri en el qual se situa, sinó tota la ciutat.

Ja des de l'anterior legislatura va haver-hi discrepància entre la regidoria d'urbanisme i els veïns i algun grup polític sobre aquest tema. Amb el canvi de normativa urbanística es va haver de modificar el document, la qual cosa va donar com a resultat el Pla General Estructural (PGE). La sorpresa va ser que ja no es plantejava un espai en blanc sinó alguna cosa pitjor, s'havia dividit l'espai en tres illes, perdent així tota possibilitat d'incorporar la proposta de distribució que va resultar del procés de participació i perdent el concepte de plaça. Sobre açò, Guanyar Alcoi ha presentat al·legacions al PGE que avui en dia es troba en període de revisió d'aquestes.

Des del nostre grup s'ha treballat per a fer que es reactive la comissió de seguiment del procés de participació, per al que hem tingut diverses reunions tant amb el regidor i els tècnics municipals, com amb l'associació de veïns, amb l'equip que va realitzar el treball de participació i arquitectes.

En aquestes reunions es va decidir que el col·legi d'arquitectes redactaria les bases per al concurs de EUROPAN. Finalment s'ha decidit presentar al concurs solament una part de l'espai disponible, per la qual cosa una vegada més es perd l'oportunitat de trobar una solució global a la plaça.

Sembla que algú està obstinat en aquesta idea de partir l'espai, no entenem quin és l'interés d'imposar aquesta idea que sembla no tenir una fonamentació i que té gran oposició de les veïnes i també del nostre grup municipal.

El concurs EUROPAN proposa que els joves arquitectes dissenyen un edifici multimix en la zona que ocupen les aules verdes, quan es podia haver presentat un projecte més ambiciós que contemplara tota la plaça.

Es planteja al PGE un vial de xarxa primària que passa per davant de l'església i els antics jutjats, que divideixen la plaça.

També al PGE es mantenen en la xarxa primària els antics jutjats com a edifici administratiu i es planteja un edifici educatiu en la zona lliure adjacent.

Tots aquests condicionants que es plantegen al Pla Estructural constrenyen i condicionen en gran manera el desenvolupament de la zona, ja que el canvi d'ús hauria de passar per Conselleria i altres organismes de rang superior al municipal, el qual retarda i lleva flexibilitat a l'Ajuntament per a cobrir a les necessitats que puga tenir la ciutat.