La cara

Està clar: hi ha més dones de ple dret en moltes filaes, hem vist participar en l'Alardo un bon número de dones, moltes menys que hòmens, per suposat. A més el govern municipal ha utilitzat imatges de dones per a felicitar les festes; i també ha usat fotografies de dones la propaganda del concurs fester de Radio Alcoy. Cinc dianes amb dones, moltes dones portadores dels guions de les seues filaes, una que portava la relíquia de Sant Jordi, una dona de Cop de la seua filà durant l'entrada, dues "cartutxeres" amb el capità moro i, fins i tot, una d´elles va substituir al capità en un tram a la plaça, una com a representant de Sant Jordiet en les assemblees de l'Associació de Sant Jordi, una dona va pintar el cartell de festes, les dones de la filà Gusmans van poder eixir en la segona Diana i hi ha esquadres mixtes a desdir en eixa Diana.

La creu

La meitat de la població alcoiana és de dones i hi ha moltes filaes que no les deixen inscriure's, la barrera continua existint, és invisible però la societat no la pot ignorar. Cap esquadra amb dones en l'entrada, algunes filaes amb els xiquets fent esquadra i les xiquetes no, cap dona amb vot en l'assemblea de l'Associació, al voltant de tres dones en les juntes directives de les filaes que seran unes dues-centes huitanta persones.

Continuem sense esquadres mixtes en l´Entrada i en les filaes no hi ha distinció entre les dones que paguen i les que no, de vegades s´intenta fer-les desfilar juntes, una forma de suggerir, a les dones que paguen, que deixen de fer-ho, ja que no hi ha diferència entre els drets d´unes i altres.

I després està la pressió, cada volta major, a les primeres dones que van ser membres de les filaes, un castic immerescut a les pioneres que haurien de ser les més respectades, ja que són elles les que han estat obrint pas amb constància i amb el vent en contra, suportant dificultats. De fet, elles haurien d'haver gaudit de les primeres esquadres, de les primeres Dianes i per suposat han de ser les primeres glorieres, tot i que pensar que algun dia hi haurà una dona en la Glòria és ficció.