Información

Información

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Mig segle d'Institut

L'1 d'octubre de 1966 es van posar en circulació les monedes de plata de 100 pessetes amb l'efígie de Franco i el Black is Black de Los Bravos era número 1 a totes les llistes d'èxits; mentre que l'èxit cinematogràfic del moment era «El Bueno, el Feo i el Malo». A Alcoi la notícia més important del mes d'octubre de fa mig segle va ser la inauguració del nou Institut en una despoblada llavors Avinguda d'Elx. Un edifici majestuós envoltat de bancals.

Enrere deixàvem el vell edifici del que va ser l'Hospital Sueco Noruego que compartíem amb l'Escola Industrial, ells en la planta baixa i en el soterrani i nosaltres en la superior. Aquell any al nou Institut només anàrem els xics, doncs la moral imperant no permetia que ens mesclarem xics i xiques, per lo que elles es van quedar al edifici del Viaducte.

Recorde que els tres primers cursos en el vell Institut només teníem classe per les vesprades de 15:30 a 19:30, sols quatre hores lectives al dia, mentre que les xiques anaven pel matí. Eren impensables les classes mixtes. Un altre record que roman en la meva memòria és que ja en el nou Institut abans de entrar a les aules ens feien col·locar-nos en fila en el patí en una formació que semblava militar.

Aleshores el batxillerat estava regulat per la Llei d'Ordenació de l'Ensenyament Mitjà de 1953 del ministre Joaquín Ruiz Giménez. En aquesta llei s'introdueix una divisió del batxillerat (al qual s'accedia mitjançant una prova selectiva anomenada Ingrés) en elemental (format per quatre cursos) i superior (dos cursos), seguit del curs Preuniversitari (Preu), necessari per a l'accés a la Universitat. En tots dos batxillerats s'implantava una revàlida, anomenada elemental després dels quatre primers cursos i superior després el sisè. En acabar el Preu s'establia una posterior prova de maduresa per a l'accés a la universitat. Els alumnes que apareixem en la foto (entre els quals estic jo) en octubre de 1966 iniciarem el quart curs en el que les assignatures eren: Religió, Llatí, Llengua i Literatura Espanyola, Història, Matemàtiques, Física i Química, Formació de l'Esperit Nacional i Educació Física. Una vegada aprovades totes les assignatures havia que superar una revàlida que es feia en el mateix Institut. Superada aquesta se t'atorgava el títol de Batxiller i s'accedia al batxillerat superior, format pels cursos cinquè i sisè, en què ja existia la possibilitat de dues branques: ciències i lletres.

Hui 50 anys després han hagut uns companys que han treballat de valent organitzant un dinar en els que ens retrobarem molts d'aquells alumnes i a bon segur que serà una jornada molt emotiva, doncs molts no ens hem tornat a veure des d'aleshores i serà bonic rememorar aquelles dates, així com anècdotes i als professors que teníem. Encara que lo realment curiós serà quan ens fem la foto del grup comparar-la en la de quan varem iniciar la singladura d'un nou Institut i comprovar el canvi que haurem patit en el nostre aspecte extern. Ara tots pentinem canes i alguns ja ni això doncs l'alopècia ha fet mella en nosaltres.

Lo último en INF+

Compartir el artículo

stats