Tribuna 

La Fira de Cocentaina o la seducció dels sentits

01.11.2016 | 00:33
La Fira de Cocentaina o la seducció dels sentits

L'arribada del final d'octubre i l'inici del mes de novembre sempre ens du incorporat un regal: la Fira de Tots Sants de Cocentaina. Un esdeveniment únic per les seues característiques, pel volum de persones que involucra i pel moviment econòmic, cultural i patrimonial que comporta. Es tracta, sens dubte, de la Festa de la Tardor a la Comunitat Valenciana.

Per aquells que no la coneixen els avisaré que, si ens visiten, vagen amb cura perquè tal vegada puguen patir alguna mena de síndrome de Stendhal (també anomenat síndrome de Florència), típic quan les persones són exposades a un gran nombre d'estímuls de bellesa. I és que davant de tota l'oferta lúdica, comercial, cultural, tradicional, gastronòmica, innovadora, tecnològica, turística? que la Fira de Cocentaina ofereix al quasi mig milió de persones que congrega, alguns poden patir algun dels seus símptomes característics: elevació en el ritme cardíac, vertigen, confusió, palpitacions? Tot perquè el secret millor guardat pels contestans i contestanes de la seua Fira, no és altre que aconseguir seduir els sentits fins a saturar-los.

Veritablement, la Fira de Cocentaina és un desafiament per als cinc sentits habituals. Per a la vista amb les nombroses actuacions en directe, les exposicions, els productes exposats?; per a l'oïda: amb la música coral, els sorolls típics de la dolçaina i el tabal, la música ensordidora de les atraccions dels menuts?; per al tacte: amb la possibilitat de tocar els productes artesanals, fer ús de la més moderna tecnologia, provar ungüents en la nostra pell?; per al gust: amb el tast de centenars de productes tant autòctons com foranis?; i sobretot, per l'olfacte que fa que els contestans i contestanes diguem sempre «fa olor de Fira».

I és que la Fira de Cocentaina és capaç de captivar a públic de totes les edats aconseguint que, per una banda, els majors facen un viatge a la seua infantesa, als orígens? i per als més menuts, transportar-los un món d'il·lusió on és possible pujar a un tractor i on la sorpresa més inesperada s'amaga en el lloc més insospitat.

La Fira de Cocentaina aconsegueix el que sembla impossible: que una població d'11.500 habitants de l'interior de la muntanya d'Alacant, puga convertir-se per uns dies en el major pol comercial, turístic i cultural d'aquestes terres amb un esdeveniment que du 670 anys d'història a les seues espatlles. I açò, sols ha estat possible per la complicitat de la seua gent, que a través dels segles han estat sempre capaços de superar les dificultats, els inconvenients, les incomoditats, el soroll, l'allau de persones? perquè la seua Fira siga el que al segle XXI és: la Fira de les fires.

Per això, la Fira de Cocentaina cal gaudir-la? però també recolzar-la. Ella fa temps que ha deixat de ser patrimoni únic de les contestanes i contestans i s'ha convertit en patrimoni del poble valencià. Per això, les seues institucions estan obligades a mimar-la i preservar-la per a les futures generacions.

Vingueu a la Fira! Gaudiu de la Fira! Deixeu-vos encisar per la Fira! Bona Fira de Cocentaina 2016 a totes i tots!

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Alcoy/Comtat/Foia

Los tres vehículos afectados.
Un conductor ebrio colisiona contra una furgoneta y se da a la fuga en Cocentaina

Un conductor ebrio colisiona contra una furgoneta y se da a la fuga en Cocentaina

El hombre cuadruplicaba la tasa de alcoholemia cuando fue localizado a escasos 500 metros

Alcoy repara la cubierta del Teatro Principal y una grieta en un muro

Alcoy repara la cubierta del Teatro Principal y una grieta en un muro

El Ayuntamiento acomete la actuación aprovechando el periodo estival e invierte un total de 6.755...

Educación abre una unidad de Bachillerato en el Andreu Sempere

Educación abre una unidad de Bachillerato en el Andreu Sempere

La Conselleria anuncia que el aula será mixta y contará con 35 plazas, e insiste en que ningún...

Los agentes medioambientales denuncian falta de medios

Los agentes medioambientales denuncian falta de medios

La Conselleria pide a los jefes de comarca un informe detallado de las labores que realizan a lo...

Ibi realizará un taller orientado a garantizar el éxito en las entrevistas de trabajo

El Ayuntamiento de Ibi realizará un curso para desempleados en el que ofrecerá...

Los padres se sienten engañados por las continuas «mentiras»

Los padres de los alumnos que se han quedado sin centro aseguran sentirse engañados y, en...

Arte y juguetes se dan la mano en Ibi

Arte y juguetes se dan la mano en Ibi

Veintiséis artistas se unen para ofrecer otra visión de estos elementos que han marcado la...

Farmacias de guardia

Farmacias de guardia en Alcoy

Consulta las farmacias de guardia disponibles en Alcoy.

 
Lo último Lo más leído
Enlaces recomendados: Premios Cine