Opinió

Turisme: 365 dies

20.09.2016 | 00:37
Naiara Davó
Naiara Davó

El Turisme rural, planificat de forma sostenible i estratègica, està mostrant conseqüències positives als municipis que han apostat per ell i evidenciant-se com un dels motors de desenvolupament territorial local.

Al llarg dels últims anys arreu de la Península i també del País València, el turisme rural ve incrementant-se . A Alcoi comptem amb un lleuger augment als darreres 3 anys, però continuem lluny del volum d´una dècada enrere.

El turista rural busca activitats en zones rurals i en espais naturals privilegiats. Cerca que s'orienta de manera prioritària en funció de l'entorn, els paisatges i la naturalesa que ofereix la destinació.

A Alcoi tenim un entorn i natura immillorables, i un ric patrimoni material (industrial i modernista) i immaterial (festivitats i gastronomia). No obstant això, aquest patrimoni i entorn, no s´han sabut potenciar.

La falta d´una visió integral de la nostra destinació i els seus productes, l´absència d´una planificació estratègica i una relació público-privada amb poques sinergies cooperatives, han estat trets negatius per al nostre creixement turístic.

Tota debilitat, però, presenta oportunitats i reptes. Així, davant l´actual situació, tenim l´oportunitat d´articular nous productes (i millorar el destí), desenvolupant iniciatives de turisme experiencial, i formar i professionalitzar el sector.

A la nostra ciutat trobem una afluència turística que es concentra en 2 pics temporals i temàtics: Festes de Moros i Cristians i el Nadal. Sent que el volum de turistes a les Festes de Moros i Cristians quadruplica al del Nadal.

Que Festes de Moros i Cristians siga la primera demanda mostra la gran tasca en promoció i publicitat que s´ha realitzat al llarg dels anys sobre aquest atractiu turístic. Tanmateix, l´afluència marcadament temporal i la poca coneixença dels productes naturals i culturals, ens indiquen la necessitat d´aprofundir en l´articulació i promoció de l´oferta turística més enllà d´aquests esdeveniments.

L´estratègia ha d´avançar cap al Turisme de 365 dies. Perquè comptem a més, amb un volum de turisme (nacional i internacional) molt important a les nostres costes. I set dels deu municipis de costa més turístics del País Valencià es troben a la província d´Alacant.
I per avançar, necessitem l´elaboració d´un nou Pla Director de Turisme (l´actual és del 2003), que cree el marc i les línies a seguir en el desenvolupament del turisme, prestant especial atenció a la Natura i al Patrimoni material i immaterial.
Començant per un diagnòstic exhaustiu, el Pla ha d´elaborar una proposta estratègica que sintetitze el conjunt de reptes a partir dels quals arribar al nou model proposat i desenvolupar un Programa d´actuacions a realitzar al llarg del període.
A més, és completament necessari que aquest Pla es construisca mitjançant la participació i implicació dels actors econòmics i socials de l´àrea, els diferents grups polítics i la ciutadania en general, a més dels especialistes.

Perquè els projectes realitzats en col·laboració entre les institucions públiques, els diferents agents territorials i la seua gent, marcaran el desenvolupament, o no, del propi territori.
El desenvolupament territorial, i sobretot, el tipus de desenvolupament que volem, és cosa de tots.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Alcoy/Comtat/Foia

Uno de los talleres desarrollados durante las jornadas
Cuatrocientas personas participan en las Jornadas del Esparto de Ibi

Cuatrocientas personas participan en las Jornadas del Esparto de Ibi

Más de 400 personas han participado en las Jornadas del Esparto celebradas en Ibi, y que han...

Un comité decidirá si Biar, Camp de Mirra, Beneixama y la Canyada pasan a l´Alcoià

Un comité decidirá si Biar, Camp de Mirra, Beneixama y la Canyada pasan a l´Alcoià

El Consell estudiará la propuesta del Institut d'Estudis de les Valls de Mariola en la tramitación...

La falta de recepción de la obra bloquea la apertura del Centro de Enfermos Mentales

La falta de recepción de la obra bloquea la apertura del Centro de Enfermos Mentales

El Ayuntamiento está a la espera de documentación de la constructora para tramitar la entrega, que...

Música, espectáculo y magia en el programa cultural de Banyeres

Música, espectáculo y magia en el programa cultural de Banyeres

Las actuaciones y actividades tendrán lugar en el Teatro Principal y en otros espacios como la...

El Alto Vinalopó quedaría con sólo tres municipios y perdería 7.000 vecinos

La medida también podría implicar un cambio en las demarcaciones tanto judiciales como sanitarias

Los voluntarios de Banyeres retiran cinco camionetas de basuras en distintos parajes

Los voluntarios de Banyeres retiran cinco camionetas de basuras en distintos parajes

Una treintena de voluntarios participa en la iniciativa convocada por la concejalía de Medio...

Un dispositivo de 50 personas se encargará de la limpieza en la Fira

Un dispositivo de 50 personas se encargará de la limpieza en la Fira

El recinto seguirá cerrado al día siguiente del certamen para que las tareas puedan ser más...

Enlaces recomendados: Premios Cine