Opinió

Turisme: 365 dies

20.09.2016 | 00:37
Naiara Davó

El Turisme rural, planificat de forma sostenible i estratègica, està mostrant conseqüències positives als municipis que han apostat per ell i evidenciant-se com un dels motors de desenvolupament territorial local.

Al llarg dels últims anys arreu de la Península i també del País València, el turisme rural ve incrementant-se . A Alcoi comptem amb un lleuger augment als darreres 3 anys, però continuem lluny del volum d´una dècada enrere.

El turista rural busca activitats en zones rurals i en espais naturals privilegiats. Cerca que s'orienta de manera prioritària en funció de l'entorn, els paisatges i la naturalesa que ofereix la destinació.

A Alcoi tenim un entorn i natura immillorables, i un ric patrimoni material (industrial i modernista) i immaterial (festivitats i gastronomia). No obstant això, aquest patrimoni i entorn, no s´han sabut potenciar.

La falta d´una visió integral de la nostra destinació i els seus productes, l´absència d´una planificació estratègica i una relació público-privada amb poques sinergies cooperatives, han estat trets negatius per al nostre creixement turístic.

Tota debilitat, però, presenta oportunitats i reptes. Així, davant l´actual situació, tenim l´oportunitat d´articular nous productes (i millorar el destí), desenvolupant iniciatives de turisme experiencial, i formar i professionalitzar el sector.

A la nostra ciutat trobem una afluència turística que es concentra en 2 pics temporals i temàtics: Festes de Moros i Cristians i el Nadal. Sent que el volum de turistes a les Festes de Moros i Cristians quadruplica al del Nadal.

Que Festes de Moros i Cristians siga la primera demanda mostra la gran tasca en promoció i publicitat que s´ha realitzat al llarg dels anys sobre aquest atractiu turístic. Tanmateix, l´afluència marcadament temporal i la poca coneixença dels productes naturals i culturals, ens indiquen la necessitat d´aprofundir en l´articulació i promoció de l´oferta turística més enllà d´aquests esdeveniments.

L´estratègia ha d´avançar cap al Turisme de 365 dies. Perquè comptem a més, amb un volum de turisme (nacional i internacional) molt important a les nostres costes. I set dels deu municipis de costa més turístics del País Valencià es troben a la província d´Alacant.
I per avançar, necessitem l´elaboració d´un nou Pla Director de Turisme (l´actual és del 2003), que cree el marc i les línies a seguir en el desenvolupament del turisme, prestant especial atenció a la Natura i al Patrimoni material i immaterial.
Començant per un diagnòstic exhaustiu, el Pla ha d´elaborar una proposta estratègica que sintetitze el conjunt de reptes a partir dels quals arribar al nou model proposat i desenvolupar un Programa d´actuacions a realitzar al llarg del període.
A més, és completament necessari que aquest Pla es construisca mitjançant la participació i implicació dels actors econòmics i socials de l´àrea, els diferents grups polítics i la ciutadania en general, a més dels especialistes.

Perquè els projectes realitzats en col·laboració entre les institucions públiques, els diferents agents territorials i la seua gent, marcaran el desenvolupament, o no, del propi territori.
El desenvolupament territorial, i sobretot, el tipus de desenvolupament que volem, és cosa de tots.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Alcoy/Comtat/Foia

Las Bibliotecas Municipales de Alcoy organizan una exposición sobre cultura popular

Las Bibliotecas Municipales de Alcoy organizan una exposición sobre cultura popular

Es la primera vez que la ciudad celebra el Día Internacional de la Biblioteca

La reforma de la calle Entenza costará 2 millones y se ejecutará en 4 fases

La reforma de la calle Entenza costará 2 millones y se ejecutará en 4 fases

El Ayuntamiento saca a concurso las obras con un plazo de ejecución de once meses

El Cash&Carry Dialsur de Cocentaina estrena imagen

El Cash&Carry Dialsur de Cocentaina estrena imagen

El hipermercado reabre en unas instalaciones más modernas en las que los productos quedan...

Editada una antología escolar de Joan Valls

Editada una antología escolar de Joan Valls

El Centro Cultural Mario Silvestre de Alcoy acoge este jueves a las 19,30 horas la presentación de...

El tren Alcoy-Xàtiva ya acelera

El tren Alcoy-Xàtiva ya acelera

Renfe reduce el tiempo de viaje entre ambas ciudades en ocho minutos después de las obras de...

Las exigencias de Hacienda impiden al Ayuntamiento crear la empresa pública

Las exigencias de Hacienda impiden al Ayuntamiento crear la empresa pública

El gobierno municipal acusa al Ministerio de cambiar de criterio y exigir ahora un plan financiero...

Farmacias de guardia

Farmacias de guardia en Alcoy

Consulta las farmacias de guardia disponibles en Alcoy.

 
Enlaces recomendados: Premios Cine