19 de septiembre de 2016
19.09.2016
Opinió

Turisme: 365 dies

20.09.2016 | 00:37
Naiara Davó

El Turisme rural, planificat de forma sostenible i estratègica, està mostrant conseqüències positives als municipis que han apostat per ell i evidenciant-se com un dels motors de desenvolupament territorial local.

Al llarg dels últims anys arreu de la Península i també del País València, el turisme rural ve incrementant-se . A Alcoi comptem amb un lleuger augment als darreres 3 anys, però continuem lluny del volum d´una dècada enrere.

El turista rural busca activitats en zones rurals i en espais naturals privilegiats. Cerca que s'orienta de manera prioritària en funció de l'entorn, els paisatges i la naturalesa que ofereix la destinació.

A Alcoi tenim un entorn i natura immillorables, i un ric patrimoni material (industrial i modernista) i immaterial (festivitats i gastronomia). No obstant això, aquest patrimoni i entorn, no s´han sabut potenciar.

La falta d´una visió integral de la nostra destinació i els seus productes, l´absència d´una planificació estratègica i una relació público-privada amb poques sinergies cooperatives, han estat trets negatius per al nostre creixement turístic.

Tota debilitat, però, presenta oportunitats i reptes. Així, davant l´actual situació, tenim l´oportunitat d´articular nous productes (i millorar el destí), desenvolupant iniciatives de turisme experiencial, i formar i professionalitzar el sector.

A la nostra ciutat trobem una afluència turística que es concentra en 2 pics temporals i temàtics: Festes de Moros i Cristians i el Nadal. Sent que el volum de turistes a les Festes de Moros i Cristians quadruplica al del Nadal.

Que Festes de Moros i Cristians siga la primera demanda mostra la gran tasca en promoció i publicitat que s´ha realitzat al llarg dels anys sobre aquest atractiu turístic. Tanmateix, l´afluència marcadament temporal i la poca coneixença dels productes naturals i culturals, ens indiquen la necessitat d´aprofundir en l´articulació i promoció de l´oferta turística més enllà d´aquests esdeveniments.

L´estratègia ha d´avançar cap al Turisme de 365 dies. Perquè comptem a més, amb un volum de turisme (nacional i internacional) molt important a les nostres costes. I set dels deu municipis de costa més turístics del País Valencià es troben a la província d´Alacant.
I per avançar, necessitem l´elaboració d´un nou Pla Director de Turisme (l´actual és del 2003), que cree el marc i les línies a seguir en el desenvolupament del turisme, prestant especial atenció a la Natura i al Patrimoni material i immaterial.
Començant per un diagnòstic exhaustiu, el Pla ha d´elaborar una proposta estratègica que sintetitze el conjunt de reptes a partir dels quals arribar al nou model proposat i desenvolupar un Programa d´actuacions a realitzar al llarg del període.
A més, és completament necessari que aquest Pla es construisca mitjançant la participació i implicació dels actors econòmics i socials de l´àrea, els diferents grups polítics i la ciutadania en general, a més dels especialistes.

Perquè els projectes realitzats en col·laboració entre les institucions públiques, els diferents agents territorials i la seua gent, marcaran el desenvolupament, o no, del propi territori.
El desenvolupament territorial, i sobretot, el tipus de desenvolupament que volem, és cosa de tots.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Enlaces recomendados: Premios Cine